"Todėl mums kur kas svarbiau rūpintis sėkminga NATO ir Europos Sąjungos plėtote nei reikšti apmaudą dėl kokių nors iš Rusijos sklindančių mažai svarbių provokacinių naujienų", - skaitydamas paskaitą Gynybos pajėgų Jungtinėse mokymo įstaigose sakė valstybės vadovas.

Pasak T.H.Ilveso, JAV prezidento Baracko Obamos planas gerinti santykius su Rusija "sutampa ir su Estijos interesais".

"Būtent Rusijos kaimynų interesus atitinka draugiškas ir savitarpiškai naudingas šių santykių pobūdis. Ar bus sėkmingas šis planas, turi parodyti laikas. Kiek santūresnė nei praeityje retorika - geras ženklas, - sakė prezidentas. - Vakarai, tarp jų ir Estija, bendraudami su Rusija, turi būti atviri ir pasirengę dialogui. Tuo pačiu metu mes turime savo veikloje būti vieningi, siekti užsibrėžtų tikslų ir būti sąžiningi".

Pasak jo, šį laikotarpį Estijai galima pavadinti tikriausiai saugiausiu per visą šalies gyvavimo istoriją, ir nėra pagrindo nuolat nuogąstauti.

"Šiuo metu Molotovo-Ribbentropo paktas - istorija. Istoriją reikia žinoti, bet ne daugiau. Istorijoje negalima gyventi. Dabartinio pasaulio negalima palyginti su praėjusio šimtmečio ketvirtuoju dešimtmečiu. Gyventi reikia šiandien ir galvoti apie rytdieną", - sakė T.H.Ilvesas.

"Nedemokratinės šalys, taip, gali sudaryti slaptus susitarimus, bet Šiaurės Atlanto aljanse nėra nedemokratinių šalių. Todėl mes neturime bijoti sąmokslo prieš mus", - pridūrė jis.