Rinkimų komisijai baigiant skaičiuoti rezultatus paskelbta, kad už V.Janukovičių balsavo 35,39 proc., o už J.Tymošenko - 24,97 proc. rinkėjų. Trečias šiose varžybose liko bankininkas Sergejus Tihipka, gavęs 13,07 proc. balsų. Už ligšiolinį prezidentą Viktorą Juščenką balsavo tik 5,42 proc. rinkėjų.

Rinkėjų aktyvumas taip pat buvo ne toks jau blogas - balsuoti atėjo apie 67 proc., nors per ankstesnius rinkimus šis skaičius būdavo gerokai didesnis.

Europos Parlamento, Lietuvos, Lenkijos ir kitų šalių stebėtojai pripažino, kad rinkimai Ukrainoje buvo laisvi ir demokratiški.

Nieko nelaukdama premjerė J.Tymošenko jau pradėjo kovą už tą ketvirtadalį rinkėjų, kurie atidavė balsus už pirmojo rato autsaiderius. Ji paragino demokratines jėgas susivienyti aplink ją. Ir net, regis, nelaimę Luhanske, kur vakar ligoninėje įvyko sprogimas ir žuvo mažiausiai 5 žmonės, ji sugebėjo išnaudoti savo populiarumui didinti. Premjerė nedelsdama išskrido į Luhanską guosti žmonių ir duoti pylos dėl saugumo taisyklių pažeidimo. Pirminiais duomenimis, ligoninės reanimacijos skyriuje sprogo deguonies balionas, dėl to sugriuvo kelių aukštų perdangos.

V.Janukovičiaus Regionų partija taip pat stengėsi neatsilikti: pažadėjo 120 tūkst. grivinų kiekvienai žuvusiųjų šeimai ir po 10 tūkst. grivinų visiems nukentėjusiesiems, taip pat ir padengti jų gydymo išlaidas.

Kovotoja iki galo

Tai, kad J.Tymošenko surinko tiek daug balsų, daug ką stebina. Ukraina išgyvena didžiulį ekonomikos nuosmukį, už kurį neabejotinai atsakinga premjerė, todėl jos gebėjimas net tokiomis sąlygomis pavergti rinkėjų širdis išties įstabus. Būtent J.Tymošenko savo ambicijomis sugebėjo suintriguoti viskuo nusivylusius rinkėjus. Šalininkai ją giria už išradingumą, priešininkai kaltina neprincipingumu, o užsienio apžvalgininkai pripažįsta, kad kitą tokią kovotoją, kaip ji, sunku būtų ir surasti. "The Los Angeles Times" rašo, kad šie rinkimai - didžiausia J.Tymošenko gyvenimo kova.

Šį jos būdo bruožą iš dalies gali paaiškinti jos biografija: kadaise iškilusi iš skurdo, pradėjusi nuo vaizdajuosčių nuomos punkto ir baigusi prekyba dujomis J.Tymošenko sugebėjo pasirūpinti ir savo laisve, kai buvo pasodinta į kalėjimą. Niekas negali paneigti, kad ji puikiai valdo retoriką pagal tai, ko reikalauja politinė situacija. Dar nė karto nepastebėta, kad ji neteisingai interpretuotų nuotaikas - ar tai būtų visoje šalyje, ar tik vienoje salėje. Per Oranžinę revoliuciją J.Tymošenko pasipriešino Rusijos įsikišimui, o dabar jau ragina atkurti santykius su šiaurine kaimyne. Kai kurie analitikai net įtaria, kad ji sudarė slaptą sąjungą su Kremliumi. V.Juščenkos stovykloje kalbama, kad Kremlius ją šantažuoja grasinimu paviešinti kompromituojamąją medžiagą. Kad ir kaip būtų, Kremlius pasimokė iš 2004 metų nesėkmės ir dabar neketina "sudėti visų kiaušinių į vieną pintinę".

Liko trys savaitės

Jei pralaimės šiuos rinkimus, V.Janukovičius ketina pasitraukti iš politikos. J.Tymošenko bet kokiu atveju liks viena svarbiausių Ukrainos politinių veikėjų. Manoma, kad Ukrainos valdžios viršūnėje ji bus ir viena didžiausių Ukrainos vakarietiškų vertybių gynėjų. Ji žada Ukrainai vietą Europos Sąjungoje jau po penkerių metų ir pritaria permainoms, reikalingoms narystei NATO.

Kol kas mažai kas ryžtasi prognozuoti, kaip baigsis antrasis rinkimų ratas, bet sakoma, kad V.Janukovičiui bus sudėtingiau išplėsti elektoratą nei J.Tymošenko. Ieškoti šalininkų pretendentai gali tris savaites - antrasis ratas numatytas vasario 7 dieną. Kol kas trečiojoje ir ketvirtojoje vietoje likę Arsenijus Jaceniukas ir Sergejus Tihipka pareiškė neparemsiantys nė vieno kandidato.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją