Atrodė, jog šis seniai planuotas vizitas gali būti atšauktas, kai Benediktas XVI praeitą mėnesį prieštaringai vertinamą karo metų popiežių paskelbė "garbinguoju" ir tokiu būdu dar labiau jį priartino prie šventojo statuso.

Nors pontifiko vizitą sinagogoje nuspręsta surengti, daugelis įtakingų žydų bendruomenės narių tebereiškia nepasitenkinimą. Italijos vyriausiasis rabinas Giuseppe Larasas pareiškė nedalyvausiantis tame renginyje, o Izraelio ambasadorius prie Šventojo Sosto nurodė, kad "katalikų nusiteikimas prieš žydus tebeegzistuoja".

Gindamas pastarąjį sprendimą dėl Pijaus XII, Vatikanas sakė, kad tas popiežius "garbinguoju" buvo paskelbtas dėl dievobaimingumo, o ne dėl jo vaidmens istorijoje.

Katalikų Bažnyčia seniai tvirtina, jog 1939-1958 metais jai vadovavęs Pijus XII per karą išgelbėjo daug žydų, kurie buvo slepiami religinėse institucijose, o žydų Holokausto viešai nepasmerkė, nes nenorėjo dar labiau pabloginti padėties.

Niujorko rabinas Arthuras Schneieris, kuri 2008 metais į Jungtines Valstijas atvykusį Benediktą XVI priėmė Rytų Parko sinagogoje, atvyko į Italiją prieš planuojamą pontifiko vizitą Romos žydų šventovėje ir gyrė šio žingsnio simbolinę reikšmę.

"Pereiti tiltu per Tiberį (atvykti iš Vatikano į Romą) - labai, labai reikšminga ir simboliška, - A.Schneieris sakė naujienų agentūrai AFP. - Ypač mūsų laikais simbolizmas atlieka labai svarbų vaidmenį keičiant širdis ir protus".

Paklaustas, kaip vertintų Vatikano sprendimą suteikti naują titulą Pijui XII, likus vos keturioms savaitėms iki popiežiaus vizito Romos sinagogoje, Holokaustą išgyvenęs rabinas atsakė: "Neabejoju, jog tai privertė kilstelėti antakius - švelniai tariant."

Tuo tarpu Romos didysis rabinas Riccardo Di Segni sakė, kad būsimasis vizitas yra ženklas, jog Benediktas XVI nori "tęsti dialogą".

Dabartinio Katalikų Bažnyčios vadovo pirmtakas Jonas Paulius II sausio 17 dieną paskelbė žydų ir katalikų dialogo diena. Romos judėjų bendruomenė tą dieną mini "Švino moedą" - stebuklingą išsigelbėjimą nuo 1793 metais krikščionių planuoto įvykdyti pogromo žydų gete.

Pernai tą pačią dieną, kurią žydai laiko gebėjimo atlaikyti nesiliaujančius persekiojimus simboliu, buvo griežtai protestuojama dėl Katalikų Bažnyčios sprendimo atšaukti ekskomuniką vienam Holokaustą neigiančiam vyskupui.

Italijos rabinai tąsyk vieningai boikotavo žydų ir katalikų dialogo dienos renginius.

Konservatyvus 82 metų vokietis popiežius, užėmęs Šventąjį Sostą 2005 metais, jau ne kartą buvo pakliuvęs į diplomatinius konfliktus su žydų bendruomenę.

Daugelis žydų buvo nepatenkinti Benedikto XVI sprendimu sugražinti katalikų Didžiojo penktadienio mišių lotynišką liturgiją, kurioje taip pat meldžiamasi už žydų atsivertimą į krikščionybę.

Įtampą tarp katalikų ir žydų iš dalies padėjo sumažinti Vatikano ir pontifiko ekumeniniai pareiškimai ir veiksmai - ypač praeitų metų gegužę įvykusi Benedikto XVI viešnagė Izraelyje, per kurią Šventasis Tėvas meldėsi prie Raudų sienos Jeruzalėje.

Prieš įžengdamas į sinagogą Romoje, popiežius padės gėlių prie paminklo Italijos žydams, kurie 1943 metais buvo masiškai vežami į Vokietijos koncentracijos stovyklas.