Protestuotojai nešė rankose per sekmadienio sprogimą lengvai į kaklą sužeisto ajatolos Mohammedo Saeedo al-Hakimo (Mohamedo Saido Hakimo) portretus. Kai kurie iš jų dėl sprogimo kaltino grupuotę, siejamą su kitu šiitų lyderiu Moqtada al Sadru (Moktada Sadru), ir ragino keršyti.

"Tai Moqtada al Sadras. Tai jo žmonių rankų darbas, - sakė 60-metis Muslimas Raadi (Muslimas Raadis), ėjęs mažiausiai 2 tūkstančių įpykusių žmonių minioje, lydėjusioje tris medinius karstus. - Dabar sulauksime keršto. Tai sustabdyti gali tik Nedžefo žmonės. Mes turėsime suformuoti savo miliciją".

Laidotuvių procesijai vadovavo Hauzos, Irako šiitų aukščiausios religinės valdžios institucijos, dvasininkai ir teologai.

M.S.al-Hakimas yra vienas iš keturių aukščiausių Hauzos dvasinės akademijos dvasininkų. Hauzos gairių nuosekliai laikosi Irako šiitai, sunito Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) režimo metais kentę persekiojimą.

Islamo revoliucijos Irake aukščiausioji taryba (SCIRI), viena pagrindinių Irako šiitų grupuočių, kurią kai kurie šiitai kritikuoja dėl bendradarbiavimo su JAV vadovaujama Irako administracija, paskelbė buvusi šio išpuolio taikiniu.

M.S.al-Hakimas yra SCIRI lyderio ajatolos Mohammedo Baqero al-Hakimo (Mohamedo Bakiro Hakimo) dėdė. SCIRI turi savo atstovų JAV remiamoje Irako valdančiojoje taryboje, kurią Vašingtonas laiko pirmuoju žingsniu kuriant šalyje demokratiją.

Nedžefe vykstančios kovos dėl įtakos gali nulemti ir politinę Irako ateitį.

Aukšti dvasininkai dėl sekmadienio sprogdinimo bei dar trijų išpuolių prieš šiitų dvasininkus kaltina grupuotę, siejamą su M.al Sadru, kuris yra pasmerkęs amerikiečių okupaciją ir atsisakęs dirbti Irako valdančiojoje taryboje. M.al Sadro grupuotė šiuos kaltinimus neigė.

M.S.al-Hakimo atstovai pirmadienį užsiminė, kad išpuolį galėjo paskatinti Hauzos politika bendradarbiauti su JAV vadovaujama Irako administracija, tačiau pabrėžė, kad Hauza nekeis savo pozicijos. Pasak atstovų, dvasininkijos hierarchai ir toliau mano, kad derybos yra geriausias kelias užbaigti JAV vadovaujamą okupaciją.

Tuo tarpu Beirute šiitų sukilėlių grupuotė "Hizbollah", kuri figūruoja JAV "teroristų" grupių sąraše", pasmerkė sprogdinimą Nedžefe, kaip "labai rimtą įvykių posūkį".

"Incidentą turi griežtai pasmerkti visi religiniai mokytojai bei bendruomenė. Šiems nusikaltėliams ir visiems už jų stovintiems turi būti pasiųsta labai aiški žinia", - teigiama "Hizbollah" lyderio šeicho Hassano Nasrallah (Hasano Nasralos) pareiškime.

"Mūsų bendruomenė netoleruos ... išpuolių prieš mūsų didžiųjų islamo teisininkų gyvybę ar būstinę, - pridūrė jis. - "Hizbollah" skelbia, kad mes smerkiame šį rimtą incidentą".

Sprogimas nugriaudėjo netoli Imamo Ali bin Abi Talibo (Alio bin Abio Talibo) mečetės, kur palaidotas Pranašo Muhammado (Muhamado) pusbrolis ir žentas Ali. Tai viena švenčiausių šiitų vietų pasaulyje. Sprogimo metu buvo sužeista 10 žmonių, o M.S.al-Hakimo būstinės sienoje išmušta skylė.

Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei (Ali Chamenėjus) pirmadienį pasmerkė bandymus nužudyti Irako didįjį ajatolą Mohammedą Saidą al-Hakimą (Mohamedą Saidą Hakimą), šią ataką pavadindamas sąmokslu prieš islamą ir šiitus, pranešė valstybės žiniasklaida.

"Tie, kas įvykdė šį kruviną aktą, įgyvendindami blogio politiką siekė susilpninti Nedžefo teologinę seminariją ir įbauginti musulmonų dvasininkus", - rašė jis ajatolai Mohammadui Baqerui al-Hakimui (Mohamadui Bakirui Hakimui), kuris vadovauja Islamo revoliucijos Irake aukščiausiajai tarybai (SCIRI) ir yra S.M.S.al-Hakimo dėdė, pranešė oficiali naujienų agentūra IRNA.

"Tokie nusikalstami veiksmai gali suteikti pretekstą Iraką okupavusioms pajėgoms imtis represinių priemonių prieš niekieno neginamus irakiečius ir šioje karo draskomoje šalyje dar labiau padidinti nesaugumą", - A.Khamenei žodžius citavo IRNA.