Izraelis teigia, kad sraigtasparniams raketomis apšaudant Gazos gyvenamuosius kvartalus apšaudytas ir Abu Shanabo automobilis. Šaltinis Izraelio saugumo pajėgose sakė "Reuters", kad Abu Shanabas ir buvo raketų smūgio taikinys, kadangi palestinietis kaltinamas teroro išpuolių prieš Izraelį rengimu.

"Hamas" iškart po išpuolio pažadėjo atkeršyti ir pareiškė, kad toks išpuolis jiems leidžia atmesti JAV siūlomą taikos planą.

"Islamo džihado" aukšto rango atstovas savo ruožtu paskelbė, kad ši radikali grupuotė taip pat nutraukia paliaubas.

Islamistų kovotojų lyderiai laikinas paliaubas paskelbė birželio 29 dieną. Šios paliaubos buvo viena iš kertinių JAV remiamo taikos "kelio gairių" plano sąlygų, nes tik abiem pusėms pažabojus smurtą, bus įmanoma jau 2005 metais įkurti Palestinos valstybę.

Izraeliečiai nušovė palestinietį paauglį

Kiek anksčiau atsakydami į kruviną antradienio išpuolį Jeruzalėje, Izraelio tankai ir kariai įžengė į Vakarų Kranto miestus Nabulų, Dženiną ir Tulkarmą. Kilus susirėmimams, žuvo mažiausiai vienas palestinietis.

Liudininkai teigia matę į Tulkarmą ir kaimyninę pabėgėlių stovyklą įvažiavus maždaug 12 tankų bei karinių visureigių. Stovykloje tarp Izraelio karių ir palestiniečių kovotojų kilo susišaudymas.

Palestiniečių medikai pranešė, kad nuo žaizdų atvežtas į ligoninę mirė 15 metų Saidas Ghanemas (Saidas Ganemas). Jo 16 metų brolis Ghanemas per reidą taip pat buvo sužeistas. Jį išsivežė žydų kariai. Įvykį matę palestiniečiai įtaria, kad jaunuolis taip pat negyvas.

Liudininkai pasakojo, kad kariai taip pat suėmė keturis žmones, tačiau kol kas neaišku, ar jie siejami su kokia nors karine musulmonų grupuote.

Kariai Nabulaus senamiestyje vykdė nuodugnias kratas, kai kur griaudami net sienas. Jie judėjo iš vieno namo į kitą, kad gatvėse nepatektų į snaiperių ugnį.

Izraelio pajėgos naktį įžengė ir į Dženino centrą, kur trumpam sukėlė susišaudymą. Pasak palestiniečių saugumo pajėgų, jo metu niekas nenukentėjo.

Kafr Rajoje, maždaug už 15 kilometrų į pietvakarius nuo Dženino, kariai sugriovė Ahmado Yehiyeho (Ahmado Jehijeho) namus. Liepos pradžioje į šiaurės rytus nuo Tel Avivo esančioje gyvenvietėje jis susisprogdino, kartu nužudęs 65 metų žydę.

Jamuno gyvenvietėje, už penkių kilometrų į vakarus nuo Dženino, Izraelio kariai sugriovė dar vieno savižudžio, Ahmado Abahrah (Ahmado Abahros) namą. Jis birželio viduryje susisprogdino parduotuvėje netoli Beit Šino miesto, Jordano slėnyje. Incidento metu žuvo parduotuvės savininkas.

Abu kovotojai priklausė "Islamo džihadui".

Naktį Izraelio tankai telkėsi ir apie Ramalą, kur yra palestiniečių prezidento Yassero Arafato (Jasiro Arafato) būstinė. Kiek vėliau jie pasitraukė, išsklaidydami būgštavimus dėl naujo puolimo prieš būstinės kompleksą.

Reidas surengtas po naktį vykusio Izraelio saugumo kabineto susitikimo, kuriame buvo svarstoma, kaip atsakyti į antradienio vakarą surengtą savižudžio išpuolį. Per sprogimą Jeruzalės autobuse žuvo 20 žmonių ir beveik 100 buvo sužeista. Savižudis buvo radikalios grupuotės "Hamas" narys.

Šaltinių teigimu, nuo birželio 29 dienos, kai keturios radikalios palestiniečių grupuotės paskelbė paliaubas, Nabulaus regione buvo sulaikyta dešimt būsimųjų savižudžių. Izraelio radijo žiniomis, operacija buvo pavadinta "Ideali Harmonija" (Perfect Harmony).

C.Powellas spaudžia palestiniečius

Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Colinas Powellas (Kolinas Pauelas) ketvirtadienį arabų šalis ir visą likusią tarptautinę bendruomenę paragino daryti dar didesnį spaudimą radikaliosioms palestiniečių kovotojų grupuotėms, kad šios liautųsi smurtavusios. Jis perspėjo izraeliečius ir palestiniečius, kad žlugus JAV remiamam taikos "kelio gairių" planui, Artimuosiuose Rytuose gali įsisiautėti neregėta prievarta.

"Raginu tarptautinės bendruomenės nares ir arabų šalių nares dabar pakelti balsą ir pareikalauti, kad teroras, kurį vykdo tokios organizacijos kaip "Hamas", baigtųsi", - sakė C.Powellas.

Jis kreipėsi į palestiniečių prezidentą Yasserą Arafatą (Jasirą Arafatą), ragindamas jį dirbti išvien su ministru pirmininku Mahmudu Abbasu (Mahmudu Abasu) "ir užtikrinti tuos saugumo elementus, kurie yra jo galioje, idant būtų galima padaryti pažangą (įgyvendinant) "kelio gaires", (pažaboti) terorą ir užbaigti šį smurtą".

"Palestiniečių tauta ir izraeliečių tauta nusipelnė geresnio gyvenimo. Tiems, kurie nutarė sužlugdyti "kelio gaires", negalima leisti laimėti", - pabrėžė JAV valstybės sekretorius.