Vašingtono pareigūnai sakė, kad naujieji saugumo reikalavimai turės būti įgyvendinti nuo pirmadienio, tačiau Europos oro uostuose, iš kurių į JAV kasdien išskrenda tūkstančiai žmonių, permainos buvo beveik nepastebimos.

Be to, praktiškai jokių papildomų saugumo priemonių nebuvo imtasi 14 šalių, kurios Jungtinėms Valstijoms kelia didžiausią susirūpinimą dėl galimų saugumo grėsmių, nors Saudo Arabijos pareigūnai sakė, kad šalies oro uostuose buvo padidintas saugumą užtikrinančių darbuotojų skaičius.

Pirmadienį į tą JAV sąrašą įtrauktos Sirijos, Alžyro, Libijos ir Libano oro uostose tvarka niekaip nepasikeitė.

"Viskas tas pats - jokio papildomo saugumo", - nurodė vienas Libano civilinės aviacijos pareigūnas, pageidavęs likti anonimu, nes nebuvo įgaliotas viešai reikšti nuomonę.

JAV prezidento Baracko Obamos administracija pareikalavo sustiprinti skrydžių saugumą po praeitų metų gruodžio 25 dienos, kai Nigerijos pilietis Umaras Faroukas Abdulmutallabas, kaip įtariama, mėgino susprogdinti iš Amsterdamo į Detroitą skridusį lainerį.

Šiuo metu U.F.Abdulmutallabas laikomas federaliniame kalėjime Mičigano valstijos mieste Milane. Planuojama, kad jis stos prieš teismą ateinantį penktadienį.

Dėl sugriežtintų keleivių patikrų Nigerijos sostinėje Lagose esančiame Murtalos Muhammedo tarptautiniame oro uoste susidarė ilgos eilės. JAV oro bendrovės "Delta Air Lines" keleiviams buvo nurodyta atvykti į terminalą, likus daugiau nei septynioms valandoms iki tiesioginio skrydžio į Atlantos miestą.

"Palaikau bet kokias keleivių saugumą užtikrinančias priemones, - sakė 46 metų Nigerijos pilietis Emeka Ojukwu, gyvenantis Niujorko valstijoje. - (Kalėdų incidentas) iš ties kenkia mūsų šaliai. Nigerijai to mažiausiai reikia".

Azijos oro uostuose saugumas buvo sugriežtintas iškart po pirmojo Kalėdų dieną mėginto įvykdyti išpuolio, tačiau Pietų Korėjoje ir Pakistane buvo imtasi papildomų priemonių.

Tuo tarpu Europa tebėra pagrindinė kryžkelė į Jungtines Valstijas vykstantiems keleiviams: pernai Atlanto vandenyną kasdien perskrisdavo daugiau nei 800 lėktuvų. Ypač daug keleivių į Jungtines Valstijas išskrenda per didžiuosius oro linijų terminalus, tokius kaip Londonas, Paryžius, Amsterdamas ir Frankfurtas.

Amsterdamo Schipholo oro uoste į Jungtines Valstijas norintys skristi keleiviai buvo kruopščiai tikrinami, naudojant 15 visą kūną skenuojančių įrenginių. Olandų pareigūnai pirmadienį pranešė, jog planuojamą įsigyti dar 60 tokių skenerių.

Osle į JAV skrendantys keleiviai turėdavo dukart pateikti pasus ir įlaipinimo leidimus prie kontrolės stalų. Taip pat buvo tikrinamas jų rankinis bagažas bei apieškomas kūnas.

Tačiau kitos Europos šalys dar tik nagrinėjo naujuosius JAV reikalavimus.

Didžiojoje Britanijoje vienas Susisiekimo departamento pareigūnas sakė vis dar mėginantis išsiaiškinti, kaip tie reikalavimai turėtų būti įgyvendinami praktiškai. Jis atsisakė nurodyti savo vardą, sakydamas, jog ši tema yra labai opi.

Panašius komentarus išsakė Vokietijos, Prancūzijos ir Šveicarijos pareigūnai. Pasak jų, jokių naujų saugumo priemonių šią savaitę nebuvo imtasi, nes patikros oro uostuose jau buvo sugriežtintos po nesėkmingos kalėdinės atakos.

Prancūzijos oro uostų pareigūnai sakė, kad bet kokios naujos priemonės bus įvestos tik nurodžius šalies vyriausybei.

Ispanijoje į Jungtines Valstijas skrendantiems keleiviams iš minėtų 14 šalių nebuvo atliekama viso kūno apieška, pripažino vienas saugumo pareigūnas, kuris neatskleidė savo vardo dėl tarnybinių reikalavimų.

Judraus Londono Hitrou oro uosto 52 metų vadybos konsultantas Jamesas MacDonaldas, laukęs skrydžio į Denverį, sakė neprieštaraujantis ilgiau palūkėti, jeigu tai padidintų skrydžio saugumą.

"Suprantu, kodėl žmonėms iš Pakistano ar kitų šalių gali būti blogiau, - sakė J.MacDonaldas, kuris yra JAV pilietis. - Jeigu tai dėl saugumo, tai nematau dėl ko čia nepritarti".

JAV pareigūnai pirmadienį paskelbė, kad visi keleiviai, vykstantys iš "terorizmą remiančių" ir "kitų šalių", taip pat tie, kurie į tas šalis užsuka pakeliui, turės būti itin griežtai tikrinami.

JAV Transporto saugumo administracija (TSA) nurodė, jog tokiems keleiviams turėtų būti taikoma kūno apieškai, viso kūno skenavimas, taip pat tikrinamas jų rankinis bagažas ir taikomos sprogmenų aptikimo priemonės.

JAV valstybės departamentas terorizmą remiančiomis šalimis šiuo metu laiko Kubą, Iraną, Sudaną ir Siriją. Amerikiečių pareigūnai taip pat nurodė, kad sugriežtintos saugumo priemonės taip pat turi būti taikomos keleiviams iš Afganistano, Alžyro, Irako, Libano, Libijos, Nigerijos, Pakistano, Saudo Arabijos, Somalio ir Jemeno.

Šių šalių piliečiai į Jungtines Valstijas gali patekti tik turėdami vizą.

Bagdado tarptautiniame oro uoste jau anksčiau buvo laikomasi itin griežto saugumo: specialiai dresuoti šunys apuosto bagažą, o keleivių kūnas apieškomas dar prieš jiems patenkant į oro uostą.

Vienas Nigerijos ministras sakė, kad šalies vyriausybė imsis visų JAV rekomenduojamų keleivių patikros priemonių.

"Kruopštus visų (keleivių) patikrinimas yra atliekamas visų labui", - sakė informacijos ministrė Dora Akunyili. Tačiau ji abejojo, ar Nigeriją vertėjo priskirti prie itin didelį susirūpinimą keliančių šalių, pabrėžusi, kad U.F.Abdulmutallabas kelerius metus gyveno ir studijavo užsienyje.

"Nesąžininga, kad 150 mln. nigeriečių diskriminuojami dėl vieno asmens veiksmų, - pareiškė D.Akunyili said. - Polinkis vykdyti tai, ką mėgino padaryti jis, susiformavo ne šioje šalyje."

Arabų ir britų santarvės tarybos direktorius Chrisas Doyle'as sakė, kad JAV reikalavimai dar labiau sugriežtinti saugumai gali atgrasyti keleivius iš musulmoniškų šalių.

"Arabai ir musulmonai, kurie jaučia, jog oro uostuose tampa taikiniais, jau dabar yra susirūpinę", - pabrėžė jis.

Hitrou oro uoste iraniečių kilmės britas Hamidas Darizadeh sakė, jog dėl nauji suvaržymų nepagrįstai kenčia daugybė žmonių. Jis pridūrė, kad ypač nuodugniai tikrinami keleiviai iš Irano.

"Taip elgdamiesi iš esmės asmenį laikote įtariamuoju vien dėl to, kad jo pasas ne tokios spalvos", - skundėsi vyras, išėjęs parūkyti prie 3-ojo terminalo pastato.

Europos šalys neturi bendros nuomonės dėl visą kūną skenuojančių aparatų naudojimo, už kurį pasisako britų premjeras Gordonas Brownas. Tačiau Europos Sąjungos (ES) pareigūnai sakė, jog šis klausimas bus iškeltas artimiausiu metu įvyksiančiame pasitarime dėl saugumo klausimų.

Kai kurių keleivių nuomone, nuogąstavimai dėl privatumo pažeidimo naudojant visą kūną skenuojančius įrenginius yra perdėti.

"Privatumą nesunku paaukoti saugumo vardan, - sakė 46 metų turistas Mauro Forno, atskridęs su šeima iš Genujos į Romą. - Nuogumas paplūdimiuose niekam neužkliūva".

Pasaulio civilinės aviacijos lakūnai sveikino naujuosius JAV saugumo reikalavimus. Jie pažymėjo, jog pradėjus taikyti naująsias priemones nebuvo masinio skrydžių vėlavimo, kuris buvo pastebimas po 2001 metų rugsėjo 11 dienos atakų prieš Jungtines Valstijas.

"Norime, kad mūsų lėktuvuose nebūtų piktadarių", - sakė Tarptautinės civilinės aviacijos transporto pilotų asociacijos (IFALPA) atstovas Gideonas Ewersas.

"Tvirtai tikime, jo duomenų apie potencialius teroristus rinkimas ir jų užkardymas yra tinkamas būdas lėktuvams apsaugoti ir skraidinti keleivius", - pridūrė jis.

Izraelio oro uostų valdyba atsisakė komentuoti saugumo priemones, kurios bus naudojamos Ben Guriono tarptautiniame oro uoste, laikomame vienus iš saugiausių pasaulyje.

Jordanijoje, kuri yra svarbi JAV sąjungininkė, vienas Amano pareigūnas sakė, kad Karalienės Alijos tarptautiniame oro uoste taikomi "sustiprinti (patikros) metodai", ypač į Jungtines Valstijas skrendantiems keleiviams, tačiau išsamiau komentuoti atsisakė.

Tokie keleiviai taip pat yra nuodugniau tikrinami Seule. Pietų Korėjos pareigūnai sudarė "įtartinų" keleivių sąrašus, atsižvelgdami į jų pilietybę, kelionės maršrutą ir bilietų įsigijimą.

Pakistano nacionalinė oro bendrovė nurodė pradėjusi griežtinti į Jungtines Valstijas skrendančių keleivių patikrą nuo sausio 1 dienos. Prieš sėsdami į lėktuvus, keleiviai yra apieškomi, nors Pakistanas neturi tiesioginių reisų į JAV.

"Man sunku įsivaizduoti, ką jie dar gali padaryti", - sakė Karačyje gyvenantis 40 metų prekybos agentas Nadimas Umeras. Jis sakė buvęs išrengtas ir apieškotas, kai atskrido į Niujorką praeitų metų birželį.

"Trokštantys bet kokia kaina nusigauti į Ameriką gali susitaikyti su bet kokiu nežmonišku elgesiu, tačiau aš - ne", - pridūrė jis.

Didžiausios Kuboje užsakomųjų skrydžių kompanijos "ABC Charter", organizuojančios skrydžius į Jungtines Valstijas, prezidentė Tessie Aral (Tesi Aral) sakė kol kas neturinti jokios informacijos apie saugumo reikalavimų sugriežtinimą. Ji taip pat pareiškė nepastebėjusi jokio šios kompanijos skrydžių tvarkos pasikeitimų.

Jaunesniems nei 47 metų JAV piliečiams draudžiama keliauti į Kubą be specialaus leidimo, taip pat nėra reguliarių tiesioginių skrydžių tarp šių dviejų šalių.

Šis draudimas netaikomas iš Kubos kilę amerikiečiams, norintiems aplankyti toje saloje gyvenančius artimuosius. Kelios bendrovės organizuoja užsakomuosius skrydžiu į Kubą iš Majamio ir kelių kitų JAV miestų.