Malio ir Vokietijos pareigūnams patikinus, kad paleisti europiečiai yra saugūs ir kad juos prižiūri Malio vadovybė, buvo patvirtinti visą parą skelbti prieštaringi pranešimai, kad įkaitai iš tikrųjų yra paleisti.

"Tai lėmė puikūs Malio prezidento (Amadou Toumani Toure (Amadu Tumanio Turo)) derybiniai įgūdžiai", - vienai vokiečių televizijai iš Bamako sakė Vokietijos užsienio reikalų viceministras Juergenas Chrobogas (Jurgenas Chrobogas).

"Prezidentas man patvirtino, kad visi buvę įkaitai jaučiasi gerai. Tai teikia paguodą, nes, atrodo, jog nė vienas iš jų nebuvo sužeistas", - pridūrė jis.

Kol kas neaišku, ar už įkaitų išlaisvinimą buvo sumokėta kokia nors išpirka.

Sacharos uolose bei kopose besislapstančių pagrobėjų laikyti devyni vokiečiai, keturi šveicarai ir vienas Olandijos turistas nuolat turėjo kęsti šioje dykumoje tvyrantį karštį, kuris siekdavo 45 laipsnius pagal Celcijų.

Šie europiečiai buvo tarp 32 įkaitų, kurie per atskirus incidentus vasario ir kovo mėnesiais buvo pagrobti, kai keliavo po pietinį Alžyrą, garsėjantį ne tik įspūdingu kraštovaizdžiu, bet ir čia knibždančiais kontrabandininkais bei banditais.

Praėjusį mėnesį ši turistų grupė buvo perkelta į Malį, kai Alžyro kariuomenė išlaisvino 17 įkaitų ir nukovė jų pagrobėjus, kurie, kaip teigiama, priklausė už islamo valstybę kovojančiai "Salafitų pamokslų ir kovos grupei".

Manoma, kad viena įkaitė - 45 metų vokietė - mirė nuo šilumos smūgio.

Pareigūnai neatskleidė, kurioje Šiaurės Malio vietoje pirmadienio naktį buvo laikomi išlaisvinti europiečiai, tačiau J.Chrobogas teigė, kad antradienį jie bus atvežti į Bamaką ir po to lėktuvu nuskraidinti tiesiai į Vokietiją.

Vokiečių pareigūnai, kurie kartu su kolegomis iš Malio vedė derybas su islamo ekstremistais, atsisakė patvirtinti Vokietijos žiniasklaidos pranešimus, kad pagrobėjai reikalavo saugumo garantijų ir 5 mln. dolerių (apie 15 mln. litų) išpirkos už kiekvieną įkaitą.

Praėjusią savaitę Malio pareigūnai pažymėjo, kad šie kovotojai reikalavo išpirkos, tačiau skurdžiai gyvenanti šalis nebuvo pajėgi jos sumokėti.