Liudininkų teigimu, ant tanko sėdintys JAV kariai paleido ugnį į 43 metų Mazeną Daną tuo metu, kai jis filmavo prie Bagdado vakaruose esančio Abu Graibo kalėjimo, kuris kiek anksčiau buvo apšaudytas iš minosvaidžių. Paskutiniuose M.Danos nufilmuotuose kadruose matyti nuo kalėjimo sienos prie jo artėjantis tankas. Nuo tanko pasigirsta keli šūviai, tada operatoriaus kamera krenta ant žemės.

JAV pajėgos sekmadienį pripažino, jog jų kariai "ėmėsi kovos veiksmų" prieš "Reuters" operatorių. Kariškių tvirtinimų, kariai pamanė, jog jo kamera buvo reaktyvinis granatsvaidis. "Armijos kariai paleido ugnį į asmenį, kuris, kaip jie manė, taikosi reaktyviniu granatsvaidžiu. Pasirodė, jog tai buvo "Reuters" operatorius", - sakė Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininko atstovas jūrų kapitonas Frankas Thorpas (Frenkas Torpas).

Žurnalistai į kalėjimą nuvyko po to, kai JAV pajėgos pranešė, kad per apšaudymą iš minosvaidžių čia žuvo šeši irakiečiai ir dar 59 buvo sužeisti.

Prisimindamas paskutines akimirkas iki incidento, su M.Dana dirbęs "Reuters" montuotojas Naelis al-Shyoukhi (Naelis Šjuchis) sakė paklausęs prie kalėjimo buvusio JAV kareivio, ar jie galėtų pasikalbėti su karininku, tačiau šis atsakė, kad ne.

"Jie mus matė, jie žinojo, kas mes", - tvirtino N.al-Shyoukhi. Paprašyti, kareiviai leido jiems nufilmuoti kalėjimo panoramą nuo netoliese esančio tilto. "Nufilmavę, mes nuėjome prie automobilio ir rengėmės išvykti. Tada atvyko vilkstinė su tanku priešakyje ir Mazenas išlipo iš automobilio filmuoti. Aš išlipau įkandin. Mazenas paėjėjo tris-keturis metrus. Mus pastebėjo ir galėjo gerai matyti", - teigė N.al-Shyoukhi.

"Kareivis ant tanko šovė į mus. Puoliau ant žemės. Tada pamačiau, kaip Mazena sušuko ir griebėsi už krūtinės, - pasakojo jis. - Aš riktelėjau kareiviui, kad jis nušovė žurnalistą. Jie apšaukė mane ir liepė atsitraukti. Aš pasakiau "Aš atsitrauksiu, tačiau, prašau, padėkite sustabdyti kraujavimą".

"Jie mėgino jam padėti, tačiau Mazenas smarkiai kraujavo. Jis paskutinįsyk atsiduso ir mirė", - tęsė jis. Po M.Danos mirties Irake nuo karo pradžios kovo 20 dieną žuvusių žurnalistų ar jų padėjėjų sąrašas pailgėjo iki septyniolikos. Dar du žurnalistai dingo pirmosiomis karo dienomis.

M.Dana yra jau antras "Reuters" operatorius, žuvęs Irake nuo JAV karinės kampanijos nuversti prezidentą Saddamą Husseiną (Sadamą Huseiną) pradžios.

JAV tankui apšaudant 17 aukštų viešbutį "Palestine" balandžio 8 dieną žuvo "Reuters" televizijos operatorius Tarasas Prociukas, kuris šiame viešbutyje gyveno ir dirbo tarp kitų užsienio spaudos atstovų. Palestinietis M.Dana "Reuters" dirbo daugiausiai Vakarų Kranto bibliniame Hebrono mieste.

Jis buvo vedęs, turėjo keturis mažamečius vaikus. M.Dana buvo vienas iš labiausiai patyrusių kompanijos karo žurnalistų. Jam jau buvo tekę dirbti Bagdade netrukus po to, kai į Irako sostinę įžengė JAV pajėgos. 2001 metais Žurnalistų gynimo komitetas jam skyrė Tarptautinį spaudos laisvės apdovanojimą už darbą Hebrone, kur jis ne kartą buvo sumuštas ir sužeistas.