Artėjant Kalėdų šventėms Jungtinių Valstijų sostinė buvo beveik palaidota po sniegu. Kelių tarnybos sunkiai susidorojo su sniegu. Dėl smarkaus sniego Vašingtone paskelbta nepaprastoji padėtis.

Kaip praneša JAV žiniasklaida, siaučiant pūgai Amerikos sostinės apylinkėse žuvo 5 žmonės ir buvo laikinai paralyžiuotas Ronaldo Reagano oro uostas netoli Vašingtono.

Vašingtono Dulleso (Daleso) tarptautiniame oro uoste vėl atidarytas vienas iš keturių kilimo ir tūpimo takų. Sniego valymo komandos vis dar dirba šiame ir Reagano (Reigano) nacionaliniame oro uoste, kur kilimo ir tūpimo takai turėtų būti atidaryti maždaug 10 val. vietos (17 val. Lietuvos) laiku.

Baltimorės ir Vašingtono tarptautiniame oro uoste skrydžiai taip pat atnaujinti, nors daug jų vėluoja ar neįvyko.

Specialūs sniego valymo automobiliai nuvalė kilimo ir tūpimo taką Andrewso oro pajėgų bazėje netoli Vašingtono, kad galėtų nutūpti lėktuvas su JAV prezidentu Baracku Obama, grįžtančiu iš Danijoje vykusio viršūnių susitikimo klimato kaitos klausimais.

JAV prezidento delegacija neskrido, kaip paprastai, sraigtasparniu iš Andrewso bazės į Baltuosius rūmus, o pasinaudojo automobiliais.

Autobusai vis dar nevažinėja, o traukiniai važinėja tik tuneliais, kas pusvalandį. Visą naktį specialūs sąstatai valė antžemines geležinkelio linijas. Didžiausia šalies autobusų kompanija "Greyhound Lines" sustabdė susisiekimą beveik 300 regiono maršrutų.

Visi sostinės muziejai uždaryti, o miesto centre galima pamatyti slidininkų. Vašingtono centrinė geležinkelio stotis "Union Station" perpildyta keleivių, laukiančių, kada baigsis pūga. Daugelis traukinių tarp Vašingtono ir Bostono atšaukti.

Nacionalinė gvardija didesnio pravažumo automobiliais gelbsti iš sniego nelaisvės įstrigusius automobilininkus. Maždaug 50 žmonių buvo patalpinti į specialias prieglobsčio vietas.

Virdžinijos, Merilando, Vakarų Virdžinijos ir Delavero gubernatoriai dar prieš pūgą, kuri yra didžiausia šiame regione per kelis dešimtmečius, paskelbė nepaprastąją padėtį.

Šeštadienį Virdžinijos keliuose žuvo trys žmonės, o iš viso įvyko maždaug 3 tūkst. avarijų, kurios kelioms valandoms buvo blokavusios į kitas valstijas vedančius kelius, pranešė Virdžinijos pagalbos tarnyba. Valstijos sveikatos apsaugos departamentas patvirtino dar vieną su oro sąlygomis susijusį mirties atvejį.

Vakarų Virdžinijoje, Tenesyje, Kentukyje, Virdžinijoje ir Šiaurės Karolinoje be elektros liko šimtai tūkstančių vartotojų.

Pūgai traukiantis į šiaurės rytus, Vašingtone, kuris nėra pratęs prie tokios sniego gausos sezono pradžioje, daug gatvių dar buvo nenuvalytos.

Regione iškrito 40 cm sniego - daugiau nei ankstesnis 1932 metų gruodžio rekordas. Be to, tai viena didžiausių pūgų sostinėje nuo pat 1885 metų, kai buvo pradėti atitinkami stebėjimai.

Sostinės regiono oro uostuose darbas po šeštadienio, kai buvo atšaukta šimtai skrydžių, pamažu ėmė grįžti į vėžes. Per pūgą, kuri užklupo tokį savaitgalį, kai keleivių tradiciškai būna itin daug, oro uostuose buvo įstrigę tūkstančiai žmonių.

Vienu metu pūga siautė 800 km ruože daugiau kaip dešimtyje valstijų ir paveikė maždaug ketvirtadalį JAV gyventojų.

Didelė rytinės pakrantės, kurioje gyvena dešimtys milijonų amerikiečių, dalis virto tikra žiemos pasaka, bet visas šis grožis taip pat reiškia pavojingas sąlygas.

Baltimorėje iškrito maždaug 51 cm, Filadelfijoje - 58 cm, Niujorke - 36 cm, kai kur Merilande - 58 cm sniego.

Labiau į šiaurę esančiame Bostone padėtis panaši; perspėjimas dėl pūgos paskelbtas Masačusetso, Niujorko ir Rod Ailando dalyse.

Virdžinijoje, kur vietomis iškrito daugiau kaip 60 cm sniego, keliuose įstrigo daug vairuotojų ir keleivių; kai kurie jų įstrigusiuose automobiliuose praleido daugiau kaip 12 valandų. Gelbėtojai jiems nuvežė karšto maisto ir 400 butelių vandens, o kai kurie automobilininkai buvo nuvežti į laikinas prieglaudas.

Daugelis gyventojų dėl pūgos liko namuose, o prekybos centrai nedirbo arba buvo anksčiau uždaryti, todėl šiemet "superšeštadienio" savaitgalio prekyba tikriausiai bus gerokai mažesnė. Paprastai paskutinį savaitgalį prieš Kalėdas prekybos apimtis visoje šalyje sudaro maždaug 15 mlrd. dolerių.

Dauguma bažnyčių ir kitų religinio garbinimo vietų, muziejų ir mokyklų buvo uždaryta.

Sniegas į JAV sostinę gali grįžti jau kitą savaitę - meteorologai prognozuoja pūgas per Kūčias ir Kalėdas.