"Geras tvirtas B su pliusu", - B.Obama pareiškė valandą trukusioje specialioje televizijos ABC laidoje "Christmas at the White House" ("Kalėdos Baltuosiuose rūmuose"), kai O.Winfrey paklausė, kokiu pažymiu prezidentas įvertintų savo nuveiktus darbus.

Aiškindamas, kodėl neskirtų sau aukščiausių balų, prezidentas sakė, kad jo administracija "paveldėjo daugiau iššūkių nei bet kurio kito prezidento nuo Franklino Delano Roosevelto", o visų problemų dar nepavyko išspręsti.

B.Obama sakė manantis, jog jam neblogai sekėsi stabilizuoti šalies ekonomiką, nubrėžti pasitraukimo iš Irako kelią ir atkurti Jungtinių Valstijų įvaizdį pasaulyje, tačiau šis darbas dar nebaigtas.

"B su pliusu - nes yra nebaigtų darbų. Sveikatos apsaugos (sistemos reforma) dar nepasirašyta. Jeigu man pavyktų prastumti sveikatos apsaugą, pakiltume iki A su minusu", - sakė B.Obama, kurio plaukai buvo pastebimai labiau pražilę nei sausio 20 dieną, kai jis pradėjo prezidento kadenciją.

Sunkiausias sprendimas dėl Afganistano

Kitoje laidoje - televizijos CBS programoje „60 minučių“  JAV prezidentas sekmadienį pareiškė, kad sprendimas pasiųsti į karą Afganistane dar 30 tūkst. amerikiečių karių buvo sunkiausias, kurį jam teko priimti nuo tada, kai stojo prie šalies vairo.

Praėjusią savaitę Nobelio taikos premiją atsiėmęs B.Obama televizijos kanalui CBS sakė, kad dalyvavimas ceremonijose, kuriose pagerbiami karstuose į namus sugrįžtantys kritę kariai, bei susitikimai su veteranais, kurių kūnai ir sielos paženklinti randų, palieka neišdildomą pėdsaką.

"Nėra sunkesnio dalyko. Ir tai yra mano, kaip kariuomenės vado, oficiali pareiga, kad tie sprendimai būtų teisingi", - sakė prezidentas.

Likus kelioms dienoms iki Nobelio taikos premijos atsiėmimo B.Obama paskelbė savo naują karo Afganistane strategiją, kurią parengė po ne vieną mėnesį trukusių svarstymų ir pristatė sakydamas kalbą prestižinės JAV karo akademijos Vest Pointe Niujorko valstijoje kadetams.

"Tiesą sakant, tai veikiausiai buvo labiausiai emocingas mano pasisakymas, jei kalbėsime apie tai, kaip aš jaučiausi. Nes aš žvelgiau į grupę kadetų, iš kurių kai kas bus dislokuoti Afganistane. Ir tikėtina, jog kai kas gali nesugrįžti", - sakė B.Obama, dalyvavęs CBS laidoje "60 Minutes".

Paklaustas, ar sprendimas pasiųsti į Afganistaną daugiau karių buvo sunkiausias, kurį jam teko priimti per dar neilgą prezidentavimo laikotarpį, B.Obama atsakė: "Be jokios abejonės".

Aprodė išpuoštus Baltuosius rūmus

Pokalbių laidai su  O.Winfrey JAV pirmoji ponia Michelle Obama aprodė šventėms besiruošiančius Baltuosius rūmus.

Jos abi apžiūrėjo prezidento rezidencijos gausius papuošimus ir eglutes. Baltųjų rūmų kalėdinė puošyba buvo planuojama beveik visus metus.

Įspūdingiausiai atrodė Mėlynajame kambaryje pastatyta didelė kalėdinė eglė, išpuošta daugiau nei 650 stiklinių žaislų. Šie buvo surinkti iš visų Baltųjų rūmų podėlių ir išsiuntinėti šalies žmonėms, kad jie savo rankomis išpuoštų žaislus vaizdais iš savo gyvenamųjų vietų.

Baltųjų rūmų valgomajame dunksojo 160 kilogramų meduolinis Baltųjų rūmų modelis, papuoštas baltu šokoladu, o ant pastato laiptų buvo pavaizduotas tupintis pirmasis šalies šuo Bo.

M.Obama sakė, kad portugalų vandens šuo, kuris pademonstravo O.Winfrey mokantis duoti leteną, turės savo asmeninę kojinę, į kurią dovanėlių atneš Santa Klausas.

"Santa taip pat myli Bo", - pareiškė pirmoji ponia. Ji taip pat nurodė, kad kalėdines atostogas prezidento šeima praleis Havajuose, kur B.Obama didelę dalį vaikystės.

B.Obama taip pat išsakė Kalėdų linkėjimus Amerikos žmonėms.

"Noriu, kad Amerikos žmonės neabejotų, jog mūsų ateitis su šviesi, - sakė jis. - 21-asis šimtmetis bus Amerikos šimtmetis, kaip ir 20-asis, jeigu tik išlaikysime savo vienybės jausmą, taip pat sunkaus darbo ir pasiryžimo jausmą".