Pasak mero, Othnielis Askew (Otnielis Eskjū) kelios minutės po 14 val. vietos (21 val. Lietuvos) laiku merijos salės - vieno labiausiai saugomų Niujorko pastatų - antrojo aukšto balkone išsitraukė ginklą ir nušovė 41 metų Tarybos narį Jamesą Davisą (Džeimsą Deivisą), kuris sėdėjo šalia jo.

J.Davesas nuo dviejų šautinių žaizdų krūtinėje mirė iš karto.

"Liudininkai pasakoja matę, kaip Askew šaudo (į J.Davisą)", - per spaudos konferenciją sakė policijos komisaras Ray Kelly (Rėjus Kelis). Policijos pareigūnai iškart pradėjo šaudyti į O.Askew, kuris taip pat žuvo.

31 metų O.Askew į meriją atvyko kaip J.Daviso svečias, todėl jam nereikėjo eiti pro metalo detektorius, sakė M.Bloombergas.

Buvęs policininkas J.Davisas taip pat turėjo ginklą, tačiau nespėjo juo pasinaudoti savigynai.

O.Askew varžėsi su J.Davisu dėl Demokratų partijos kandidato statuso ateinančiuose miesto valdžios rinkimuose. Kol kas neaišku, kokie buvo jo motyvai.

M.Bloombergas šį incidentą pavadino "išpuoliu prieš demokratiją".

"Buvo sunkių dienų ir mano asmeniniame gyvenime, ir merijoje, bet nemanau, kad kuri nors iš jų buvo tokia sunki, kaip ši", - sakė Niujorko meras, kuris incidento metu buvo merijoje, bet nenukentėjo.

Afroamerikietis J.Davisas, kuris gyvena Brukline ir taip pat yra pastorius, anksčiau dirbo Niujorko policijoje ir Raikerso salos kalėjime.

Beveik prieš dešimtmetį jis įkūrė visuomeninę organizaciją "Love Yourself, Stop the Violence" ("Mylėk save, stabdyk smurtą"), kuri siekia užkirsti kelią smurtui mieste. Vieną svarbiausių savo pergalių jis pasiekė 1994-aisiais, kai jam pavyko įtikinti uždrausti didžiausiai pasaulyje žaislais prekiaujančiai kompanijai "Toys R Us" pardavinėti žaislinius ginklus, kurie labai panašūs į tikrus.

Incidento metu merijos balkone, skirtame visuomenei, buvo daug vaikų, atėjusių pasiklausyti pranešimo apie būsimą paradą Bronkse.

M.Bloombergas sakė, kad dabar taisyklės bus pakeistos ir visi, norintys patekti į merijos pastatą, turės praeiti pro metalo detektorius, net ir jis pats.

Po incidento, kuris įvyko svarstant klausimą dėl viešųjų tualetų, kurių mieste labai trūksta, iš pastato bėgo Tarybos nariai, jų darbuotojai, mero darbuotojai, lankytojai ir žurnalistai.