"Kelias pastarąsias savaites mes stengėmės apginti dr. Kelly nuo viešumo, kad jis nebūtų identifikuotas kaip šių reportažų informacijos šaltinis", - rašoma BBC išplatintame pareiškime. - Neabejotinai privalėjome išsaugoti jo konfidencialumą. Dabar, po jo mirties norėdami baigti įtarinėjimus, esame tikri, kad svarbu paskelbti šią informaciją kaip galima greičiau".

Sekmadienį Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Tony Blairas (Tonis Bleras) pareiškė prisiimsiąs atsakomybę, jeigu bylos tyrimas parodys, jog vyriausybei dirbęs mokslininkas nusižudė dėl jo kabineto narių klaidų.

T.Blairas pareiškė esąs pasirengęs duoti parodymus tiriant prieš dvi dienas žuvusio britų Gynybos ministerijos ginklų eksperto mirties aplinkybes.

Tačiau duodamas interviu britų televizijos kanalui "Sky News", premjeras sakė neketinąs atsistatydinti dėl Gynybos ministerijos biologo Davido Kelly (Deivido Kelio) mirties, kuri smarkiai sukrėtė jo vyriausybę.

Jis taip pat atmetė opozicijos reikalavimą nutraukti vizitą po Tolimuosius Rytus ir sušaukti parlamentą šiai bylai aptarti.

"Galų gale, už vyriausybę esu atsakingas aš", - sakė T.Blairas, pasiteirautas, ar prisiimtų kaltę už kabineto nusižengimus.

Nuo ketvirtadienio atostogaujančio parlamento sušaukimas į neeilinę sesiją "sukeltų daugiau dūmų nei ugnies. Nemanau, kad tai geras sprendimas," - pareiškė Britanijos premjeras per interviu televizijai "Sky News".

"Manau reikia viską gerai apmastyti ir palaukti, kol tyrimo metu paaiškės daugiau inspektoriaus žūties aplinkybių. Be to nereikia aitrinti padėties ir skaudinti gedinčus D.Kelly artimuosius," - teigė po Rytų Aziją keliaujantis T.Blairas.

Į kausimą, ar neprarado noro dirbti toliau, politikas atsakė: "Nė kiek".

Šeštadienį Didžiosios Britanijos policija patvirtino, kad į ginčą dėl vyriausybės siekio bet kokia kaina pateisinti karą Irake įtrauktas mokslininkas mirė persipjovęs riešą - beveik nekyla abejonių, kad jis nusižudė.

Vizito Tokijuje metu išvargęs britų ministras pirmininkas T.Blairas paragino žiniasklaidą "palikti nuošalyje įtarinėjimus ir tvirtinimus bei prieštaravimus" dėl dr.D.Kelly mirties. Velionis buvo Gynybos ministerijos ginklų ekspertas.

T.Blairas nurodė pradėti mirties aplinkybių tyrimą, bet opozicinės konservatorių partijos vadovas Iainas Duncanas Smithas (Janas Dankanas Smitas) pareiškė, kad tyrimas turėtų visapusiai išnagrinėti, kuo remdamasi vyriausybė pagrindė būtinybę pradėti karą.

Buvusi T.Blairo leiboristų partijos ministrė Glenda Jackson (Glenda Džekson) sakė, kad ministras pirmininkas "turėtų sukąsti dantis ir atsistatydinti".

T.Blairas, kurio žurnalistas Japonijoje paklausė "ar jūsų rankos suteptos krauju, pone ministre pirmininke? ar ketinate dėl to atsistatydinti?", tylėjo.

Policija teigia, kad D.Kelly kūnas perpjautu kairiuoju riešu buvo rastas penktadienį, miškingoje vietovėje netoli vienos jo pamėgtų pasivaikščiojimo vietų. Šalia mėtėsi peilis ir buteliukas su nuskausminamaisiais. Įrodymų, kad su incidentu būtų susiję daugiau asmenų, neturima, sakė pareigūnai.