53 Britų Sandraugos valstybių vyriausybių vadovai šeštadienį paskelbė, kad teisiškai įpareigojamas susitarimas dėl klimato yra "būtinas", ir parėmė gruodžio 7-18 Kopenhagoje vyksiančias derybas dėl sutarties, kuri pakeistų Kioto protokolą.

"Mes, kaip Britų Sandrauga, atstovaujanti trečdaliui pasaulio gyventojų, manome, kad atėjo laikas imtis veiksmų dėl klimato kaitos", - sakė Australijos premjeras Kevinas Ruddas, pristatydamas Britų Sandraugos susitarimą.

Britų Sandraugos deklaracijoje dėl klimato kaitos, kuri buvo paskelbta įpusėjus trijų dienų susitikimui Trinidade, taip pat giriami Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos skatinami veiksmai įsteigti 10 mlrd. dolerių fondą, kuris padėtų taršą anglies dvideginiu mažinančioms neturtingoms šalims.

Šis finansinis pasiūlymas ir per pastarąsias dvi savaites pasigirdę daugumos labiausiai teršiančių pasaulio valstybių - Kinijos, JAV, Europos Sąjungos (ES) ir Brazilijos - pažadai mažinti anglies dvideginio išmetimą privertė lyderius pamiršti skepticizmą.

"Lieku visiškai įsitikinęs, kad Kopenhagoje bus įmanoma pasiekti susitarimą", - sakė tai gruodžio konferencijai vadovausiantis Danijos premjeras Larsas Loekke Rasmussenas, kuris į Trinidadą atvyko ypatingojo svečio teisėmis.

Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas sakė manantis, kad atsirado impulsas susitarti, tačiau perspėjo, jog dar nėra užtikrinta, kad Kopenhagoje bus parengta sutartis, kuri būtų pasirašyta 2010 metais.

Kol kas 90 lyderių patvirtino, kad dalyvaus derybose Danijos sostinėje. Tarp jų yra JAV prezidentas Barackas Obama, kurio pažadas dalyvauti pakylėjo tą konferenciją iki svarbaus tarptautinio viršūnių susitikimo lygio.

Indija lieka vienintelė didelė atmosferos teršėja, dar nepaskelbusi savo tikslų dėl taršos anglies dvideginiu mažinimo, bet jos premjeras Manmohanas Singhas šeštadienį pažadėjo, kad šie tikslai netrukus bus paskelbti ir kad jie bus "ambicingi".