Operatyvinio štabo posėdyje, kurį vedė Tyrimų komiteto prie RF prokuratūros pirmininkas Aleksandras Bastyrkinas, buvo apibendrinti operatyvinės tyrimo grupės pirmosios darbo paros rezultatai ir išnagrinėta tyrėjų, kriminalistų ir operatyvinių darbuotojų surinkta medžiaga.

Tyrėjų nuomone, penktadienio vakarą įvykusios katastrofos priežastis buvo teroro aktas. Federalinės saugumo tarnybos direktorius Aleksandras Bortnikovas šeštadienį informavo šalies prezidentą Dmitrijų Medvedevą, kad "Nevskij ekspress" katastrofos priežastis buvo savadarbio sprogdinimo įtaiso, kurio galingumas prilygo 7 kg trotilo, sprogimas.

Į Maskvos, Sankt Peterburgo, Tverės ir Žemutinio Naugardo sričių ligonines iš viso buvo atvežtas 81 nukentėjusysis. 20 sužeistųjų atgabeno Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerijos sraigtasparniai, agentūrai "Interfax" sekmadienio rytą pranešė RF NSM informacijos valdyba.

26 žuvusiųjų kūnai yra Tverės centrinės ligoninės morge, kur vyksta jų atpažinimas, pranešė spaudos tarnyba.

Keleivinių traukinių eismas maršrutu Maskva-Sankt Peterburgas, sustojęs po "Nevskij ekspress" katastrofos, sekmadienio rytą vėl vyksta įprastu režimu, pranešė Rusijos geležinkelių bendrovė.

Naujausi duomenys: 25 žuvo, 26 dingo be žinios

Gautais duomenimis, kurie dar bus tikslinami, per katastrofą žuvo 25 žmonės, pasibaigus vyriausybinės šios katastrofos padarinių likvidavimo komisijos posėdžiui žurnalistams pranešė Sveikatos apsaugos ministerijos vadovė Tatjana Golikova.

Ministrė pažymėjo, kad, 13 val. duomenimis, iš 25 žuvusiųjų atpažinta 19 žmonių, tačiau šis skaičius nuolat keičiasi.

Nepaprastųjų situacijų ministerijos vadovas Sergejus Šoigu per pasitarimą vylėsi, kad iki dienos pabaigos atpažinimas bus baigtas ir kad bus galima paskelbti atitinkamus sąrašus.

S.Šoigu pranešė, kad "26 žmonių likimas vis dar nežinomas - jų nėra nei tarp nukentėjusiųjų, nei tarp žuvusiųjų".

Šaltinis: aukų daugiau

Greitojo traukinio „Nevskij eskpress" katastrofos aukų skaičius gali būti didesnis nei 26 žmonės, agentūrai "Interfax" sakė šaltinis teisėsaugos institucijose.

Jis pažymėjo, kad tragedijos vietoje buvo rasi 26 žuvusiųjų kūnai, taip pat - daug žmonių kūnų dalių, bet kieno jos yra, kol kas nenustatyta. "Mes neatmetame galimybės, kad traukinio katastrofos aukų skaičius po palaikų identifikavimo padidės", - nurodė šaltinis.

Drauge agentūros pašnekovas mano, kad kai kurie dingusiais be žinios laikomi žmonės - o tokių yra 18 - bus rasti gyvi.

"Galbūt kas nors nusipirko bilietą į traukinį, pateko į keleivių sąrašus, bet į traukinį pavėlavo, todėl iki šiol jo pavardė yra dingusiųjų be žinios sąrašuose", - sakė agentūros šaltinis.

Naujausiais duomenimis, per Nevskij ekspress" katastrofą žuvo 26 žmonės, maždaug 100 buvo sužeisti, o dar 18 žmonių likimas nežinomas.

Per „Nevskij ekspress" katastrofą nukentėjo šeši užsieniečiai

Per "Nevskij ekspress" katastrofą penktadienio vakarą nukentėjo šeši užsieniečiai, tarp jų - Italijos pilietis, kurio būklė sunki, sekmadienį žurnalistams pranešė Rusijos sveikatos apsaugos ir socialinės plėtotės ministerijos vadovė Tatjana Golikova.

Pasak jos, italas šiuo metu yra operacinėje.

Kitas užsienietis, Belgijos pilietis, gydomas Rusijos geležinkeliečių ligoninėje Sankt Peterburge, jo būklė patenkinama, pridūrė ministrė.

Dar keturių užsieniečių - vieno azerbaidžaniečio, dviejų ukrainiečių ir vieno baltarusio - duomenys tikslinamai, pridūrė ministrė.

Tiria teroro aktą

Federalinės saugumo tarnybos direktorius Aleksandras Bortnikovas šeštadienį Rusijos prezidentui pranešė, kad "Nevskij ekspress" katastrofos priežastis buvo savadarbio sprogdinimo įtaiso, kurio galingumas prilygo 7 kg trotilo, sprogimas.

Kaip agentūrai "Interfax" pranešė Tyrimų komiteto prie RF prokuratūros oficialusis atstovas Vladimiras Markinas, dėl "Nevskij ekspress" sprogimo iškelta baudžiamoji byla pagal du RF baudžiamojo kodekso straipsnius - "terorizmas" ir "neteisėta ginklų ir šaudmenų apyvarta". Teisėsauga paskelbė ieškanti kelių įtariamųjų.

"Nevskij ekspress" katastrofos vietoje rasta viena sprogdinimo įtaiso dalis, sakė V.Markinas.

Vėliau šeštadienį buvo sužinota, kad ant geležinkelio Bologojės rajone buvo padėti du sprogdinimo įtaisai, kurių vienas buvo traukinio "Nevskij ekspress" katastrofos priežastis.

"Rastas dar vienas sprogdinimo įtaisas, kuris 14 val. suveikė ne visas", - pareiškė Rusijos geležinkelių vadovas Vladimiras Jakuninas per vyriausybinės komisijos "Nevskij ekspress" katastrofos padariniams likviduoti pasitarimą.

Antrasis sprogdinimo įtaisas suveikė "Nevskij ekspress" katastrofos vietoje, kai buvo atliekamas vietovės patikrinimas, kuriam vadovavo Tyrimų komiteto prie RF prokuratūros vadovas Aleksandras Bastrykinas, sakė V.Markinas.

Pasak jo, patikrinimą vykdę A.Bastrykinas, Tyrimų komiteto prie RF prokuratūros ir milicijos darbuotojai "nenukentėjo tik per laimingą atsitiktinumą".