Per iškilmingus renginius Laisvės dienos proga Kijeve sekmadienį V.Juščenka pabrėžė, kad Ukrainai "reikia suvokti grėsmes iš išorės".

"Mūsų ilgalaikis tikslas - kad Ukraina visavertiškai įsijungtų į susivienijusią Europą ir į bendrą kolektyvinę Europos saugumo sistemą", - sakė jis.

V.Juščenkos nuomone, tai taip pat "istorinis išsigelbėjimas Rusijai, tai gali ją apsaugoti nuo slinkimo į pelkę, kurioje žuvo Rusijos Imperija, o po to Sovietų Sąjunga".

Prezidentas pažymėjo, kad nepriklausomos valstybės pagrindą sudaro trys principai: demokratija, vidaus plėtotė ir atsakinga tauta.

Pasak jo, Ukraina turi nepriklausomybę, laisvę, "dabar liko sukurti atsakingą tautą", kurią vienija istorija, tradicijos, teritorijos vientisumas ir bendras tikslas.

V.Juščenka taip pat pabrėžė, kad Nepriklausomybės aikštė - Maidanas nebuvo "pažadų mugė", ir kaip tik todėl "Maidano nepavyks niekada ir niekam prastumti už pinigus".

"Svarbiausia - neiškeisti laisvės į maišą gerovės", - sakė jis.

"Mes turime didžiulių galimybių dėl Ukrainos ateities, bet jos niekada nebus, jeigu mes patikėsime pinigais ir skaičiais", - sakė V.Juščenka.