Per ceremoniją Australijos sostinėje Kanberoje, kurioje dalyvavo ir buvę vaikai migrantai, K.Ruddas atsiprašė už savo šalies vaidmenį toje migracijoje ir pareiškė užuojautą 7-iems tūkst. tos programos dalyvių, kurie vis dar gyvena Australijoje.

"Mes atsiprašome, - sakė K.Ruddas. - Atsiprašome, kad būdami vaikai buvote paimti iš savo šeimų ir atiduoti į institucijas, kuriose taip dažnai patirdavote išnaudojimą. Atsiprašome už fizines kančias, emocinį badą ir meilės, švelnumo, rūpesčio nebuvimo šaltį. Atsiprašome už šią tragediją - absoliučią tragediją - prarastas vaikystes".

Šis atsiprašymas buvo pareikštas kitą dieną po to, kai britų vyriausybė paskelbė, kad ministras pirmininkas Gordonas Brownas atsiprašys už vaikų migracijos programas, pagal kurias 150 tūkst. neturtingų britų vaikų, net ir trejų metų amžiaus, buvo pusketvirto šimto metų vežami į Australiją, Kanadą ir kitas buvusias kolonijas.

Šių programų, kurios baigėsi prieš 40 metų, tikslas buvo suteikti vaikams naujos pradžios galimybę ir aprūpinti imperiją stipriais baltaisiais darbininkais. Tačiau daugelis tų vaikų atsidūrė institucijose, kur buvo fiziškai ir seksualiai išnaudojami, arba buvo nusiųsti dirbti žemės ūkio darbininkais.

K.Ruddas taip pat atsiprašė "užmirštųjų australų" - vaikų, kurie pastarąjį šimtmetį kentėjo valstybinėse priežiūros institucijose. Kaip rodo Australijos Senato 2004 metų ataskaita, 20-ajame amžiuje daugiau kaip 500 tūkst. vaikų buvo apgyvendinta globos namuose, našlaičių prieglaudose ir kitose institucijose. Daugelis tų vaikų buvo emociškai, fiziškai ir seksualiai išnaudojami.