Per susitikimą su 10Pietryčių Azijos valstybių asociacijos (ASEAN) lyderių B. Obama nesikalbėjo su Mianmaro premjeru Thein Seinu ir nepaspaudė jam rankos.

Jis dalyvavo ASEAN tradicija tapusiame susikabinime rankomis pradedant susitikimą, bet atrodė kiek suglumęs. Paskui lyderiai susėdo prie apvalaus derybų stalo.

Baltųjų rūmų atstovas Robertas Gibbsas sakė, jog B. Obama pakartojo savo raginimą paleisti Aung San Suu Kyi, tačiau pareiškime, kurį žadėta paskelbti po susitikimo, Mianmaro nereikalaujama prieš kitais metais numatytus rinkimus paleisti šią kovos už demokratiją lyderę ar kitus politinius kalinius.

Susitikimas Singapūre buvo pirmas kartas per visą istoriją, kai JAV lyderis susitiko su kolegomis šioje prieš 42 metus, Vietnamo karo įkarštyje, įkurtoje asociacijoje. ASEAN susitikimas Singapūre įvyko po Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo organizacijos (APEC) viršūnių susitikimo.

Neseniai Vašingtonas ėmėsi dvejopos prieigos prie Mianmaro - siekia bendrauti su šią šalį valdančia karine chunta ir tęsia jai taikomas sankcijas.

Daug metų Vakarai smarkiai kritikuodavo ASEAN dėl jos bevaisių pastangų bendrauti su gamtinių išteklių turtingos buvusios Birmos generolais. Dabar tikimasi, kad padedant JAV Mianmarą, kurį kariškiai valdo nuo 1962-ųjų, bus galima grąžinti į demokratijos kelią.

Lyderių baigiamojo pareiškimo projekte reiškiama viltis, kad naujoji politika "prisidės prie plataus masto politinių ir ekonominių reformų" ir kad labai svarbu pasiekti nacionalinį susitaikymą ir 2010-aisiais Mianmare surengti "laisvus, teisingus ir skaidrius" rinkimus.

Dėl Mianmaro atsisakiusios bendrauti su ASEAN JAV apribojo savo dalyvavimą sprendžiant įvairius klausimus Pietryčių Azijoje, sakė Ernie Boweris iš Strateginių ir tarptautinių studijų centro Vašingtone.

"Kinija pastaruosius 10 metų labai džiaugėsi JAV nedalyvavimu, ... o patys kinai buvo labai įsitraukę", - pridūrė jis.

B. Obamos, kuris vaikystėje yra gyvenęs Džakartoje ir kuris pasivadino pirmuoju Amerikos prezidentu iš Ramiojo vandenyno regiono, administracija ėmė labiau domėtis ASEAN, kurios valstybėse gyvena 570 mln. žmonių.

Valdant buvusiam prezidentui George'ui W. Bushui Vašingtonas į ASEAN susitikimus paprastai siųsdavo žemesnio rango pareigūnus, bent iš dalies ir dėl to, kad ten dalyvaudavo Mianmaro chuntos atstovai.