Į griežtai katalikišką Lenkiją sekmadienį įplaukusį laivą pasitiko kiaušinių, raudonų dažų ir įžeidimų kruša, o įtakinga Romos katalikų Bažnyčia pasmerkė klinikos veiklą kaip "žmogžudystę ir piratavimą".

Olandijoje registruota organizacija "Moterys ant bangų" (Women on Waves) savo plaukiojančioje klinikoje "Langenort" siūlo šalių, kur galioja griežtesnė negu Olandijoje nėštumo nutraukimo tvarka, moterims galimybę pasidaryti abortą tarptautiniuose vandenyse.

"Seminare lytinio gyvenimo klausimais" tarptautiniuose vandenyse, kai kuriais duomenimis, jau dalyvavo 11 Lenkijos moterų. Organizacija "Moterys ant bangų" atsisakė atskleisti, ar ketvirtadienį seminare dalyvavusioms moterims buvo atliktas abortas ir ar jos gėrė persileidimą sukeliančio ir Lenkijoje uždrausto preparato. Organizacija taip pat nesako, ar seminaro dalyvės buvo nėščios.

Tuo tarpu Lenkijos muitinės atstovė penktadienį informavo, kad į Vladislavovo uostą sugrįžusiame laive trūko 12 gimdymo sąrėmius sukeliančio medikamento tablečių. Vaistai buvo spintelėje, kurią laivui pirmą kartą įplaukiant į Lenkijos teritorinius vandenis antspaudavo muitinininkai. Laivui išplaukus į tarptautinius vandenis, įgula galėjo, nebijodama baudžiamojo persekiojimo, nuimti plombą ir atidaryti vaistų spintelę. Kas toliau atsitiko su Lenkijoje draudžiamais vaistais, dabar tirs šalies prokuratūra.

Olandijos organizacija, kurios darbuotojai teigia Lenkijoje siekiantys tik informuoti moteris apie kontracepciją ir šeimos planavimą, žada daugiau tokių išvykų į tarptautinius vandenis.

"Gali būti, kad liksime Vladislavove dar savaitę ar ilgiau, nes čia yra tiek daug savanorių, norinčių išplaukti su mumis į lytiniams klausimams skirtus seminarus, - teigė "Moterų ant bangų" vadovė Rebecca Gomperts (Rebeka Gomperts). Pagal laivybos taisykles į savo laivą papildomai galime paimti tik 12 moterų, todėl teks surengti kelias tokias išvykas".

Tokie olandų organizacijos "kruizai" sukėlė didžiulį Lenkijos šeimos lygos (LPR), net pagrasinusios teismu, pasipiktinimą. "Tai - skandalas ir nesuderinama su Lenkijos įstatymais. Mes nufotografavome 11 moterų ir panaudosime šias nuotraukas teisme", - tarptautinei žiniasklaidai teigė partijos pirmininkas Romanas Giertychas.

Kai kurie Lenkijos kairiųjų pažiūrų politikai ir feminisčių grupės reikalauja sušvelninti griežtą nuo 1993 metų galiojantį abortų įstatymą. Europoje tokius pat griežtus kaip Lenkijoje įstatymus turi tik Airija.

Popiežiaus Jono Paulio II tėvynėje abortas leidžiamas tik tuo atveju, jei nėštumas kelia grėsmę moters gyvybei, vaisius yra nesveikas arba moteris pastojo po išžaginimo. Gydytojui, nelegaliai nutraukusiam nėštumą, gresia iki trejų metų laisvės atėmimo bausmė.

Penktadienį laikraštyje "Gazeta Wyborcza" paskelbtos apklausos duomenimis, 81 proc. lenkų mano, kad būtina įstatymu ginti negimusio vaiko teisę į gyvenimą. Tuo pat metu 56 proc. respondentų sutinka, kad moterys irgi turėtų turėti teisę į nėštumo nutraukimą. Prieš yra 28 proc. Kad reikėtų sušvelninti dabar galiojančius įstatymus, mano 29 proc. lenkų, o 13 proc. norėtų dar griežtesnių įstatymų.