Atstovų Rūmai šį įstatymo projektą, gegužės mėnesį jau patvirtintą Senate, priėmė balsuodami. Tokiu žingsniu JAV įstatymų leidėjai įvertino T.Blairo paramą per karą Irake bei po 2001-ųjų rugsėjo 11 dienos atakų prieš Jungtines Valstijas.

Respublikonų partijos narė Ginny Brown Waite (Džini Braun Vait), kuri inicijavo šį įstatymą, ypač gyrė T.Blairo "indėlį į pastangas stiprinti istorinį aljansą tarp JAV ir Didžiosios Britanijos, kurios kartu su kitomis šalimis nuvertė Saddamą Husseiną (Sadamą Huseiną) ir išvadavo Irako žmones".

Vis dėlto keli demokratai pažymėjo, kad T.Blairas ir G.W.Bushas Irake pradėtą karą motyvavo tuo, jog Saddamas Husseinas slepia masinio naikinimo ginklus, kurių iki šiol taip ir nepavyko aptikti.

T.Blairas tapo antruoju šiuo medaliu pagerbtu britų politiku. Pirmasis šiuo medaliu 1969 metais po mirties buvo apdovanotas jo legendinis pirmtakas Winstonas Churchillis (Vinstonas Čerčilis).

Jungtinėse Valstijose šiuo aukščiausiu civiliniu apdovanojimu buvo apdovanoti tokie įžymus politikai ir veikėjai kaip pirmasis šalies prezidentas George'as Washingtonas (Džordžas Vašingtonas), imunologas Jonas Salkasas (Džonas Solkasas), sukūręs poliomielito vakciną, Holokaustą išgyvenęs rašytojas Elie Wieselis (Elis Vyzelis).

Už karinius nuopelnus aukščiausias JAV skiriamas apdovanojimas yra Kongreso garbės medalis.