Rugsėjo 11-osios teroro aktą išgyvenusieji, gelbėtojai, aukų artimieji, miestiečiai pirmadienį susirinko prieplaukoje, kad pamatytų artėjantį pilką karo laivą su denyje išrikiuota įgula.

Didžiulis laivas nustojo judėjęs, pasigirdo šūvių trenksmas.

Apie milijardo dolerių kainavusio laivo, pastatyto Luizianoje priekinėje korpuso dalyje yra apie 7,5 tonos metalo, paimto iš buvusio Pasaulio prekybos centro pastatų, nugriautų 2001-ųjų rugsėjo 11-ąją.

"Tai virsmas ... iš kažko labai sulamdyto ir bjauraus", - sakė Rosaleen Tallon, kurios brolis Seanas, ugniagesys, žuvo rugsėjo 11-ąją. - Aš didžiuojuosi, kad mūsų kariškiai panaudojo tą plieną". Ji dar pridūrė, kad jos brolis, buvęs jūrų pėstininkas, taip pat tuo didžiuotųsi.

Ann Atlas, kuri neteko savo vyro ugniagesių leitenanto Greggo Atlaso, tvirtino prie tvoros vėliavos pavidalo plakatą su žuvusių avarinės tarnybos darbuotojų pavardėmis, užrašytomis ant raudonų juostų.

"Mes turime prisiminti. Taip juos pagerbiame", - sakė ji.

Per trumpą ceremoniją, surengtą netrukus 88-oje prieplaukoje, prie lėktuvnešio "USS Intrepid", meras Michaelas Bloombergas pasakė, kad laivui "USS New York" nėra kito geresnio vardo, nes šis simbolizuoja laisvę, narsą ir atgimimą.

"Šis laivas iš tikrųjų simbolizuoja dvasią su Pasaulio prekybos centro plienu, įlietu į laivo pirmagalį, kad kiekvienas draugas, žengiantis į jį, ir kiekvienas priešas, išdrįsęs mesti iššūkį, pajustų jo galią ir žinotų, kad jis yra tikrai sudarytas iš tiek daug paaukojusio miesto širdies ir dvasios", - kalbėjo meras.

Šio laivo įguloje, kurią sudaro 361 jūreivis, 13 proc. yra iš Niujorko valstijos - daugiau negu įprasta. Laive taip pat bus apie 250 jūrų pėstininkų.

Oficiali laivo įtraukimo į rikiuotę ceremonija vyks šeštadienį.