Kalbėdamas Berlyno forume saugumo politikos klausimais "Impulse 21" G.Robertsonas sakė, kad į NATO įeinančios Europos valstybės nėra pajėgios baigti užsienyje pradėtų karinių misijų.

"Šiuo metu mes nepajėgūs baigti darbų, pradėtų Balkanuose, Afganistane, Irake, Afrikoje ir kare su terorizmu, - sakė G.Robertsonas. - Sakydamas "mes", aš kalbu apie mus, europiečius. Nes tai iš esmės yra Europos problema".

Pasak G.Robertsono, nekintantis ar netgi mažėjantis Europos gynybos biudžetas, nebūtiniems projektams skiriamos lėšos ir lėta pažanga sausumos stebėjimų ir logistinės pagalbos srityse trukdo NATO iki galo įvykdyti savo misijas.

Paskutiniais metais buvo padaryta didelė pažanga ir modernizuota NATO vadovybės struktūra, tačiau, atsižvelgiant į didėjančią Aljanso svarbą pasaulyje, šių laimėjimų neužtenka, sakė G.Robertsonas.

"Dabar tai išties svarbu, nes europiečiai prisiima svarbius įsipareigojimus nuo Gibraltaro sąsiaurio per visus Balkanus iki Kabulo ir Bagdado, ir net iki Kongo", - sakė jis.

NATO generalinis sekretorius perspėjo, kad jei nebus imtasi jokių veiksmų, didės neatitikimas "tarp mūsų bendrų siekių Europoje ir mūsų noro bei gebėjimo skirti jiems įgyvendinti reikalingų pajėgų".