Prisimindamas pusės amžiaus senumo įvykius, popiežius prašė serbus atleisti už tas blogybes, kurias Antrojo pasaulinio karo metais jiems padarė Katalikų bažnyčia.

Nepaisant karščių, į lauke aukotas mišias Serbų Respublikos Banja Lukos miesto apylinkėse susirinko 50 tūkst. žmonių minia, norinti pasiklausyti 83 metų pontifiko pamokslo, kurį jis parengė pirmajai savo kelionei į ortodoksų serbų valdomą Bosnijos dalį.

1992-1995 metais kilus konfliktams, po etninių valymų šalyje liko tik nedidelė katalikų bendruomenė, tačiau popiežiaus vizito metu jos gretas papildė iš Kroatijos ir Slovėnijos atvykę maldininkai.

"Iš šio miesto, istorijoje paženklinto daugybe kančių ir pralieto kraujo, prašau Visagalį Dievą pasigailėti už nuodėmes, padarytas žmogiškumui, žmogiškajam orumui ir laisvei, kurių padarė ir Katalikų bažnyčios vaikai, ir visapusiai sustiprinti troškimą vienas kitam atleisti", - per pamokslą kalbėjo popiežius.

Mišios vyko vietoje, kur anksčiau stovėjo pranciškonų vienuolynas, Antrojo pasaulinio karo metais glaudęs Kroatijos armiją - nacių sąjungininkę, išžudžiusią per du tūkstančius civilių serbų. Keršydamos už tai, 1992-1995 metais per Bosnijos karą serbų pajėgos vienuolyną sugriovė.

Šis 101-asis apaštalinis popiežiaus vizitas į užsienį tuks vieną dieną. Jo metu griežta tvarka rūpinasi policija ir NATO vadovaujamos Stabilizavimo pajėgos (SFOR).

Lėktuvu iš Romos į Banja Luką popiežius atskrido per 75 minutes. Visą tą laiką šalies oro erdvėje patruliavo NATO sraigtasparniai.