"Naštą šeimoms būtina mažinti, naštą bendrovėms ir paveldėjimo mokestį būtina reformuoti", - sakė antrą kadenciją laimėjusi kanclerė.

"Mes suderinome koalicijos programą, kuri rodo, jog mes norime drąsiai žengti į ateitį, - kalbėjo A.Merkel. - Mes siekiame augimo, švietimo respublikos ir socialinės sanglaudos kūrimo".

Ji paminėjo svarbiausias naujosios vyriausybės numatomas priemones, tarp kurių yra ir sveikatos sistemos tobulinimas, paramos vaikams didinimas, mokesčių mažinimas.

A.Merkel vadovaujamas krikščionių demokratų blokas (CDU ir SCU) kartu su verslininkus remiančia Laisvųjų demokratų partija (FDP) koalicijos sutartį sudarė šeštadienį paryčiais po beveik keturias savaites trukusių derybų - nuo rugsėjo 27-ąją vykusių rinkimų.

Laisvųjų demokratų lyderis Guido Westerwelle per spaudos konferenciją, surengtą kartu su A.Merkel, pareiškė, kad naujoji koalicija yra "svarbus kompasas mūsų šaliai".

Jis taip pat sakė norįs, kad iš Vokietijos būtų išvežti visi branduoliniai ginklai. Šis siūlymas tikriausiai suerzins Vokietijos sąjungininkes NATO bloke, pirmiausia - Jungtines Amerikos Valstijas.

Koalicijos sutartį tikimasi patvirtinti ir pasirašyti pirmadienį.

Kanclerė A.Merkel paminėjo kelis naujojo ministrų kabineto narius, o G.Westervelle sakė pirmiau pristatysiąs Laisvųjų demokratų ministrus savo partijai, o viešai paskelbsiąs vėliau.

Tikimasi, kad pats G.Westerwelle užims užsienio reikalų ministro ir vicekanclerio postus.

A.Merkel sakė, kad dabartinis ekonomikos ministras Karlas-Theodoras zu Guttenbergas taps gynybos ministru, kuriam reikės rūpintis nepopuliaria misija Afganistane; jis pakeis Franzą Josefą Jungą, kuris perims vadovavimą Darbo ministerijai.

Vidaus reikalų ministras Wolfgangas Schaeuble, Krikščionių demokratų partijos (CDU) veteranas, įvardintas finansų ministru, kuriam teks rūpintis valstybės biudžetu, kai vyriausybė siekia subalansuoti mokesčius ir finansinę discipliną.

Prieš rugsėjo 27 dieną vykusius rinkimus abi dabartinės koalicijos partijos kalbėjo apie mokesčių mažinimą, kuris paspartintų ekonomikos atsigavimą, tačiau jų nuomonės skyrėsi dėl konkrečių veiksmų.

W.Schaeuble yra vienas labiausiai patyrusių Vokietijos politikų. Jis buvo vidaus reikalų ministras nuo 2005-ųjų metų dešiniųjų ir kairiųjų koalicijoje.

Jis buvo griežtesnių saugumo įstatymų šalininkas - ypač kovos su terorizmu įstatymų srityje; jo nuomone, federalinei policijai reikėjo suteikti daugiau teisių sekant kompiuterius.

Ursula von der Leyen, viena populiariausių tarp ministrų, turėtų likti šeimos reikalų ministre. Sveikatos ministerijai vadovauti ketinama skirti 36-erių Philippą Roeslerį iš laisvųjų demokratų, kurių dar vienas - Raineris Bruedele gali tapti ekonomikos ministru.