"Esame dėkingi už Rumunijos pritarimą naujajai priešraketinės gynybos architektūrai", - J.Bidenas sakė atvykęs į Rumuniją vienos dienos vizito.

Bukareštas yra artimas Vašingtono sąjungininkas, o Rumunijos prezidentą Traianą Basescu sieja šilti santykiai su ankstesniu JAV prezidentu George'u W.Bushu.

Buvusi komunistinė šalis šiuo metu yra pasiuntusi į Afganistaną 1 045 savo karius. Be to, šimtai Rumunijos karių kelerius metus dalyvavo JAV vadovaujamų pajėgų misijoje Irake, iš kurio jie buvo išvesti tik prieš kelis mėnesius.

"Nebuvo geresnių partnerių nei jūsų vyriausybė ir Rumunija", - J.Bidenas sakė pradėdamas derybas su T.Basescu.

"Dabar mes kalbame, ką galime nuveikti su Centrine Europa", o ne dėl Centrinės Europos, pridūrė jis.

Jis paragino Rytų Europos šalis, nusimetusias komunizmo jungą prieš du dešimtmečius, vesti demokratiją diegiančias Moldovą, Gruziją ir Ukrainą stabilumo link.

"Pavyzdys, kurį jūs parodėte prieš dvidešimt metų, įkvėpė pasaulį", - kalbėjo J.Bidenas Bukarešto universitete.

"O jūsų lyderiavimas artimiausius 20 metų gal padaryti dar daugiau - padrąsinti, paremti ir konsoliduoti naująsias demokratijos šalis", - tęsė jis.

"Rytų Europoje yra šalių vis dar tebekovojančių už veiksmingos demokratijos ir energingos rinkos ekonomikos įvedimą, - pažymėjo J.Bidenas. - Jūs galite padėti nukreipti Moldovą, Gruziją ir Ukrainą stabilumo ir klestėjimo keliu".

Taip pat dar "daug reikia nuveikti Armėnijoje, Azerbaidžane ir Baltarusijoje, - nurodė jis. - Sugriauti senąjį priespaudos režimą yra lengviau negu sukurti klestinčią demokratinę valstybę".

Rytų Europos šalys "tesėjo savo revoliucinį pažadą, o dabar atsidūrė padėtyje, kai gali padėti kitoms daryti tą patį", sakė JAV viceprezidentas, atvykęs trijų dienų vizito į vidurio Europą.

J.Bideno ir T.Basescu derybos vyko prezidento rezidencijoje sostinės priemiestyje Kotročenyje, o viceprezidentas vėliau sakys kalbą apie regioninį saugumą Bukarešto universitete.

JAV turi karinę bazę Rumunijos Juodosios jūros pakrantėje, tačiau Vašingtonas šioje šalyje iki šiol neplanavo įkurti jokios didesnės PRG bazės - kitaip negu Lenkijoje ir Čekijoje, kurias J.Bidenas per šią kelionę jau aplankė.

Kol kas neaišku, kokį vaidmenį Rumunija atliks atnaujintame JAV priešraketinės gynybos skydo plane.

Šiam planui trečiadienį taip pat pritarė Varšuva, nors prieš mėnesį JAV prezidento Baracko Obamos administracija įskaudino Lenkiją, pareiškusi, kad atsisako ankstesnių G.W.Busho palaimintų PRG skydo plėtros planų.

J. Bidenas atvyko į Rumuniją
J.Bideno lėktuvas Bukarešto oro uoste nusileido 20 val. 30 min. vietos (ir Lietuvos) laiku, pranešė naujienų agentūros AFP fotografas.

Bukareštas yra antroji J.Bideno kelionės į tris Vidurio ir Rytų Europos valstybes stotelė. Šios kelionės, kuria siekiama dar kartą patvirtinti JAV partnerystę su šio regiono šalimis, metu viceprezidentas dar lankysis Čekijoje.

Ši J.Bideno kelionė surengta praėjus mėnesiui, kai Vašingtonas paskelbė atsisakantis buvusio prezidento George'o W.Busho administracijos planų dėl priešraketinės gynybos skydo elementų dislokavimo regione.

Po šio sprendimo čekų ir lenkų žiniasklaida apkaltino prezidentą Baracką Obamą dėl geresnių santykių su Maskva "išdavus" sąjungininkes.

Rumunijos prezidentas Traianas Basescu sakė, kad J.Bidenas pasakys "labai svarbią kalbą apie Vašingtono politiką regione", tačiau išsamiau nekomentavo ir atsisakė atskleisti ketvirtadienį numatytų jo derybų su JAV viceprezidentu darbotvarkę.

Prezidentas valstybinei televizijai sakė, kad jie aptars "temas, kurios labai svarbios Rumunijai".

Amerikiečių pareigūnai neigia, kad J.Bidenui buvo patikėta misija nuraminti JAV partneres dėl B.Obamos sprendimo atsisakyti savo pirmtako priešraketinės gynybos skydo planų.

G.W.Busho administracija tvirtino, kad skydas skirtas apsisaugoti nuo "piktavalių šalių", tokių kaip Iranas, galimų raketų atakų. Rusija griežtai pasmerkė šį planą, pareiškusi, kad jis kelia grėsmę jos saugumui.

B.Obama sakė, kad peržiūrėjus G.W.Busho priešraketinės gynybos skydo planus ir priėjus prie išvados, kad Iranas savo raketas kuria lėčiau nei prognozavo Vakarų šalys, jo administracija nusprendė kurti mobilesnę gynybos sistemą.

Rumunija, kuri nebuvo įtraukta į G.W.Busho administracijos priešraketinės gynybos sistemos planus, sveikino naujuosius Vašingtono ketinimus.

"Naujoji sistema saugo visą Rumunijos teritorija nuo galimų raketų atakų, ir tai labai svarbu", - sakė valstybės sekretorius strateginiams klausimams Bogdanas Aurescu.

Bukarešte JAV viceprezidentas ves derybas su prezidentu T.Basescu ir ministru pirmininku Emiliu Bocu, taip pat pasakys svarbią kalbą apie JAV santykius su Vidurio Europa.

Vakarop J.Bidenas išvyks į Prahą, kur penktadienį susitiks su vyriausybės vadovu Janu Fischeriu ir prezidentu Vaclavu Klausu.