JAV viceprezidentas J. Bidenas trečiadienį prieš derybas su Lenkijos lyderiais paneigė, kad Vašingtonas nusigręžė nuo savo sąjungininkų Rytų Europoje, atsakydamas į nuogąstavimus dėl JAV ir Rusijos santykių "perkrovimo" politikos.

"Esame aiškiai pasakę, kad mūsų žingsniai santykių su Rusija gerinimo link nebus vykdomi Rytų Europos sąskaita", - kelionę po Lenkiją, Čekiją ir Rumuniją pradėjęs J.Bidenas sakė Lenkijos dienraščiui "Rzeczpospolita".

D.Tuskas: pasirengę dalyvauti naujojoje JAV raketinio skydo programoje

Lenkija yra pasirengusi dalyvauti planuojamoje naujoje JAV priešraketinės gynybos sistemoje, kurią praėjusį mėnesį atskleidė JAV prezidentas Barackas Obama, pareiškė šios šalies ministras pirmininkas Donaldas Tuskas trečiadienį, kai Varšuvoje lankosi JAV viceprezidentas J. Bidenas .

"Lenkijos požiūriu naujasis priešraketinis projektas yra labai įdomus bei svarbus, ir mes esame pasirengę dalyvauti jame atitinkamu mastu", - sakė D.Tuskas per bendrą su J.Bidenu spaudos konferenciją. 

Pašaipiai vadina atsiprašymo vizitu

Joe Bidenas atvyko į Varšuvą
Kritikai šią trumpą kelionę pašaipiai vadina atsiprašymo vizitu, kuriuo siekiama nuraminti Lenkiją ir Čekiją po Vašingtono paskelbto sprendimo atsisakyti buvusio prezidento George'o W.Busho administracijos planų dėl priešraketinės gynybos skydo elementų dislokavimo šiose šalyse.

J.Bideno lėktuvas Varšuvos kariniame oro uoste nusileido 23 val. (vidurnaktį Lietuvos laiku), pranešė naujienų agentūros AFP fotografas.

Pareigūnai neigia, kad J.Bidenui, kuris šios kelionės metu taip pat lankysis Rumunijoje, buvo patikėta misija nuraminti JAV partneres Varšuvą ir Prahą. Jie taip pat tvirtina, kad Vašingtono siekis "perkrauti" santykius su Rusija nebus įgyvendinamas sąjungininkių sąskaita.

Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis antradienį pareiškė, kad JAV planai dėl naujos priešraketinės gynybos sistemos "nėra blogi", ir sakė, kad per trečiadienį numatytas derybas klaus viceprezidento J.Bideno apie jų įgyvendinimo terminus.

"Nauja konstrukcija nėra bloga", - sakė L.Kaczynskis lenkų visuomeninei televizijai TVP1 apie Baracko Obamos administracijos pateiktą naują pasiūlymą leisti šalyje dislokuoti antžemines raketas SM-3.

"Tačiau kyla klausimas, kada šis (PRG projektas) bus įgyvendintas. Šį klausimą iškeliu per mūsų susitikimą" su J.Bidenu, kuris turėtų įvykti trečiadienio popietę, pridūrė Lenkijos vadovas.

B.Obama rugsėjo 17 dieną paskelbė atsisakantis prieštaringai vertinto PRG skydo elementų Lenkijoje ir Čekijoje dislokavimo plano, kuriam pritarė respublikonas prezidentas G.W.Bushas.

Po praėjusią savaitę Varšuvoje vykusių derybų su Lenkijos pareigūnais vienas aukštas JAV derybininkas sakė, kad Vašingtonas ateinančiais metais dislokuos šioje šalyje priešlėktuvines raketas "Patriot". Pasak jo, su Varšuva taip pat tariamasi dėl planuojamos naujos PRG sistemos SM-3.

Rugsėjį JAV gynybos sekretorius Robertas Gatesas sakė, kad Vašingtonas planuoja Lenkijoje ir Čekijoje dislokuoti ne vien raketas "Patriot", bet ir naująją sistemą SM-3, kuri tose šalyse turėtų būti įrengta 2015 metais.

Trečiadienį viceprezidentas susitiks su JAV ambasados Lenkijoje darbuotojais, dalyvaus darbo pietuose su Lenkijos vyriausybės vadovu Donaldu Tusku, po kurių susitiks su prezidentu.

Vakarop J.Bidenas išvyks į Bukareštą.

Ketvirtadienį viceprezidentas surengs derybas su Rumunijos prezidentu Traianu Basescu ir susitiks su ministru pirmininku Emiliu Bocu, taip pat pasakys kalbą apie JAV santykius su Vidurio Europa bei susitiks su pagrindiniais opozicijos lyderiais.

Penktadienį J.Bidenas viešės Prahoje, kur ves derybas su vyriausybės vadovu Janu Fischeriu ir prezidentu Vaclavu Klausu. Prieš išvykdamas į Vašingtoną viceprezidentas taip pat susitiks su čekų opozicijos lyderiais.