Kaip rašo "El Mundo", turima omenyje apklausa byloje dėl maždaug 4 mln. eurų plovimo, kuris vyko 2001-2004 metais ir buvo susijęs su Izmailovo nusikalstama grupuote. Mafijos pinigai neva ėjo per vieną Rusijos bendrovės UMGC padalinį Valensijoje.

B.Garzonas tiria didelę bylą, susijusią su rusų mafija Ispanijoje, žinomą kaip "operacija "Vapsva" ("Operacion Avispa"). "El Mundo" duomenimis, vienas pagrindinių liudytojų šioje byloje davė parodymus apie O.Deripaskos ryšius su Izmailovo grupuote.

Magnato atstovas pareiškė, kad O.Deripaska yra pasirengęs atsakyti į bet kuriuos tyrėjų iš Ispanijos klausimus. "Jokių oficialių iškvietimų duoti parodymų Olegas Deripaska negavo", - sakoma jo atstovo pareiškime, paskelbtame O.Deripaskos bendrovės "Bazovyj element" oficialiame tinklalapyje.

"Prieš kurį laiką mes iš tikrųjų sužinojome, jog per teismo procesą Ispanijoje kai kurie apklausiame asmenys minėjo (O.Deripaskos) pavardę, - sakoma pareiškime. - Todėl Olegas Deripaska kreipėsi į Rusijos generalinę prokuratūrą pareiškimu, prašydamas patikslinti duomenis, ir pareiškė pasiryžimą atsakyti į bet kuriuos klausimus, kurių gali kilti Ispanijos teisingumui".

O.Deripaskos atstovas paaiškino, kad, jo duomenimis, Ispanijos tyrėjai gavo žinių, jog verslininkas "neva buvo susijęs su bendrovėmis, esančiomis Ispanijos teisingumo dėmesio centre ir minimomis Ispanijos spaudoje".

"Iš tikrųjų Olegas Deripaska neturėjo ir neturi nieko bendra su šiomis bendrovėmis, tarp jų minėtomis Ispanijos spaudoje, tai patvirtino teismo sprendimai minėtuose teismo procesuose, - pabrėžia pareiškimo autoriai. - Mes manome, kad klaidingos Ispanijos valdžios išvados, ir tikimės, kad šis nesusipratimas bus išsiaiškintas artimiausiu laiku".

O.Deripaska yra pagrindinis aliuminio milžinės "Rusal" akcininkas: per bendrovę "En+" jis valdo 50 proc. šio holdingo akcijų.

Šį sausį jis sugrįžo į "Rusal", kuriai tenka maždaug 12 proc. pasaulinės aliuminio gamybos rinkos ir 15 proc. molžemio gavybos, generalinio direktoriaus pareigas.

Iki pasaulinės finansų krizės O.Deripaska buvo turtingiausias Rusijos žmogus, bet dabar jo turtas gerokai sumažėjo: Rusijos milijardierių sąraše, kurį sudarė žurnalas "Forbes", jis nusirito iš pirmosios į dešimtąją vietą.

Įvairiais duomenimis, iš viso grupė "Basel", į kurią įeina "Rusal", skolinga užsienio ir Rusijos bankams nuo 20 iki 24 mlrd. dolerių. O.Deripaskos bendrovė aktyviai veda derybas dėl šios skolos restruktūrizavimo, kuris galėtų išgelbėti bendrovę nuo žlugimo vykstant krizei.

O.Deripaskos vardą jau minėjo spauda, rašydama apie Rusijos organizuotą nusikalstamumą. Pernai spalį Didžiosios Britanijos laikraštis "The Sunday Times" iš spausdino straipsnį, kuriame teigiama, kad milijardieriaus verslo partneris buvo Izmailovo grupuotės vadeiva Antonas Malevskis. 2007 metais apie O.Deripaskos ryšius su Izmailovo grupuotės nariais rašė ir Vokietijos savaitraištis "Der Spiegel".