Izraelis šį žingsnį pavadino diplomatiniu farsu ir sakė, kad jis pakenks Artimųjų Rytų taikos procesui. Tačiau palestiniečiai pasveikino rezoliuciją, kuri, pasak jų, turėtų tapti pagrindu tolesniems JT Saugumo Tarybos veiksmams.

Dėl ataskaitos apie 2008-2009 metų sandūroje Gazos Ruože vykusį karą, kurios rengimui vadovavo buvęs tarptautinio karo nusikaltimų teismo prokuroras Richardas Goldstone'as, Žmogaus teisių taryba diskutavo dvi dienas.

JT Žmogaus teisių tarybai priklauso 47 šalys, o didžiausią įtaką joje turi arabų ir Afrikos valstybės. Už rezoliuciją balsavo 25 šalys, šešios (tarp jų JAV) balsavo prieš, o dar 16 susilaikė arba nebalsavo.

"Manome, kad šios rezoliucijos akcentai nesubalansuoti. Esame susirūpinę, kad ji sustiprins pasidalijimą į priešingas stovyklas ir susiskaldymą", - JAV Valstybės departamento atstovas spaudai Ianas Kelly (Janas Kelis) sakė Vašingtone.

Tačiau jis pridūrė, kad JAV sprendimas balsuoti prieš rezoliuciją "jokiu būdu nemažina mūsų gilaus susirūpinimo dėl tragiškų įvykių praeitą sausį ir kančių, kurias sukėlė smurtas Gazos Ruože ir Izraelio pietuose".

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Gordonas Brownas ir Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy pasiuntė bendrą laišką Izraelio premjerui Benjaminui Netanyahui, kuriama paragino reaguoti į JT ataskaitą ir pasistengti pagerinti padėtį regione.

JT Žmogaus teisių tarybos rezoliucijoje raginama pritarti "rekomendacijoms, pateiktoms ataskaitoje" apie 22 dienas Gazos Ruože vykusį konfliktą, kuris prasidėjo praeitų metų gruodžio 27 dieną ir nusinešė beveik 1 400 palestiniečių bei 13 izraeliečių gyvybių.

Šioje rezoliucijoje taip pat "raginamos visos suinteresuotos šalys, tarp jų Jungtinių Tautų institucijos, užtikrinti (ataskaitos rekomendacijų) įgyvendinimą".

R.Goldstone'as padarė išvadą, jog tiek Izraelis, tiek "Hamas" įvykdė karo nusikaltimų ir galimų nusikaltimų žmoniškumui per konfliktą, kurį Izraelis pradėjo atsakydamas į raketų atakas iš palestiniečių anklavo.

Jo ataskaitoje rekomenduojama tyrėjų išvadas perduoti Hagoje veikiančio Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) prokurorui, jeigu Izraelis ir "Hamas" per ateinančius šešis mėnesius neatliks patikimo išaiškintų incidentų tyrimo.

Palestiniečių vyriausias derybininkas Saebas Erakatas pasveikino JT Žmogaus teisių tarybos balsavimo rezultatus.

"Tikimės, jog taip pat pasielgs JT Saugumo Taryba, siekiant užtikrinti, kad tokie Izraelio nusikaltimai nebepasikartotų", - jis sakė naujienų agentūrai AFP.

"Hamas" taip pat pritarė JT institucijos sprendimui ir padėkojo šalims, kurios balsavo už rezoliuciją.

"Tikimės, kad šis balsavimas galiausiai nulems okupacijos lyderių teismą", - sakė "Hamas" atstovas spaudai Taheras al Nunu. Tačiau jis nekomentavo ataskaitoje pateikiamų išvadų, jog "Hamas" taip pat įvykdė karo nusikaltimų.

Izraelio vidaus reikalų ministras Eli Yishai pasmerkė rezoliuciją, pavadinęs ją "diplomatiniu farsu" ir "prieš Izraelį nukreiptu sprendimu".

Izraelio URM pareiškė, kad ši rezoliucija "pakenks pastangoms ginti žmogaus teises pagal tarptautinės teisės principus, taip pat pastangoms stiprinti taiką Artimuosiuose Rytuose."

Žydų valstybė pabrėžė, kad rezoliucija yra "neteisinga" ir kad joje "ignoruojamos žudikiškos atakos, kurias "Hamas" ir kitos teroristinės organizacijos vykdė prieš Izraelio civilius gyventojus".

JAV ambasadorius Douglasas Griffithsas sakė, kad jo šalies pareigūnai siekė sukurti "rezoliuciją, kurioje būtų pripažįstama valstybės teisė imtis teisėtų veiksmų, kad būtų apsaugoti jos piliečiai, kurių saugumui iškyla grėsmių, tačiau taip pat smerkiančią tarptautinės teisės pažeidimus, kad ir kad juos būtų įvykdęs".

"Gaila, tačiau šiandien turime ne tokią rezoliuciją", - pridūrė diplomatas

R.Goldstone'as taip pat kritikavo rezoliuciją, nes joje minimas vien Izraelis, tačiau ne islamistų judėjimas "Hamas", kurį JAV ir Europos Sąjunga laiko teroristine organizacija.

"Šis rezoliucijos projektas mane liūdina, nes jame pateikiami kaltinimai tik prieš Izraelį", - pareigūnas prieš JT Žmogaus teisių tarybos balsavimą sakė Šveicarijos laikraščiui "Le Temps".

Laiške, kurio ištraukas paskelbė Didžiosios Britanijos premjero kanceliarija, G.Brownas ir N.Sarkozy rašo: "Norime, kad tarptautinės diskusijos dėl Goldstone'o ataskaitos būtų kreipiamos taip, kad padėtų pagerinti padėtį regione, atsižvelgiant į Izraelio ir palestiniečių saugumą, taip pat humanitarinę padėtį Gazos Ruože."

G.Brownas ir N.Sarkozy "pripažįsta Izraelio teisę į savigyną ir yra įsitikinę, kad taika yra geriausia Izraelio ir izraeliečių saugumo garantija".

Abu lyderiai taip pat paragino B.Netanyahu įleisti į Gazos Ruožą humanitarinės pagalbos siuntas gabenančias vilkstines, tęsti nepriklausomą pastarojo konflikto tyrimą ir paviešinti jo išvadas, sustabdyti naujakurių gyvenviečių plėtrą okupuotose teritorijose, taip pat atnaujinti derybas, vadovaujantis Jungtinių Valstijų išdėstytomis rekomendacijomis.