Dėl dalyvavimo šiose kruvinose riaušėse aukščiausia bausmė skirta iš viso jau 12 žmonių.

Sindziango sostinės Urumčio teismas dar trims asmenims skyrė įkalinimą iki gyvos galvos dėl jų vaidmens liepos 5 dieną šį miestą sukrėtusiuose neramumuose.

Tąsyk musulmonai uigūrai, kurie Sindziange sudaro gyventojų daugumą, puldinėjo etninius kinus, o per šiuos neramumus, vyriausybės duomenimis, žuvo beveik 200 žmonių.

Pirmadienį myriop buvo nuteisti šeši kaltinamieji, kurie visi yra uigūrai, o dar vienam buvo skirtas įkalinimas iki gyvos galvos.

Pastarosios riaušės, per kurias taip pat buvo sužeista daugiau nei 1 600 žmonių, buvo didžiausi etniniai neramumai Kinijoje per kelis pastaruosius dešimtmečius.

Trečiadienį iš viso buvo nagrinėjamos iš viso 14 asmenų bylos tačiau trumpame "Xinhua" pranešime neužsimenama, ar ketvirtadienį taip pat buvo paskirti nuosprendžiai penkiems kitiems kaltinamiesiems. Nei vieno iš devynių nuteistųjų vardai nebuvo paminėti.

Policija tebelaiko arešte apie 700 kitų asmenų, įtariamų per neramumus įvykdytais nusikaltimais, sakoma ankstesniuose Kinijos žiniasklaidos pranešimuose.

Kinijoje gyvena apie 8 mln. uigūrų, kurie jau seniai skundėsi, jog dėl centrinės Kinijos valdžios autonominiame Sindziango regione vykdomos religinio, politinio ir kultūrinio persekiojimo politikos. Įtampa šiame regione kaupėsi jau daugelį metų.

Pasak uigūrų, šiuos neramumus įžiebusia kibirkštimi tapo įvykdytas policijos susidorojimas su uigūrais, kurie protestavo dėl birželio pabaigoje įvykusio incidento vienoje gamykloje Kinijos pietuose. Pasak Kinijos žiniasklaidos, per tą incidentą buvo nužudyti du darbininkai uigūrai.

Kinijos pietinio regiono teismas dėl birželį įvykusio incidento praeitą šeštadienį vienam kinų tautybės vyrui skyrė mirties bausmę, o kitas buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos.

Tačiau pareigūnai dėl neramumų Sindziange vis tiek kaltino "etninius separatistus", nepateikdami jokių įrodymų.