Tai buvo pirmoji jo viešai pasakyta kalba po to, kai sekmadienį šalies sostinės Nuakšoto gatvėse prasidėjo mūšiai, per kuriuos buvo sužeista dešimtys žmonių.

"Patriotinės jėgos nugalėjo šį sąmokslą, kurio tikslas buvo sustabdyti raidos ir emancipacijos procesą", - sakė prezidentas.

"Tam prireikė laiko, nes reikėjo naikinti tanką po tanko. Dabar, kai aš kalbu, operacija jau užbaigtas", - pridūrė jis.

Kiek anksčiau šios Afrikos šiaurės vakaruose esančios šalies vyriausybė taip pat paskelbė, kad jai pavyko nuslopinti mėginimą įvykdyti valstybės perversmą ir areštuoti pučistų lyderius. Pasak vyriausybės pareigūnų, šalies vadovybei ištikima kariuomenė apgynė Nuakšoto centrą nuo sukilėlių, mėginusių nuversti prezidentą.

Islamiškoje Mauritanijoje, suskilusioje į dvi stovyklas - arabų ir juodaodžių afrikiečių - pastaruoju metu buvo itin neramu dėl keliasdešimties prezidento M.Ould Sid'Ahmedo Tayos oponentų suėmimo.

Šios šalies, kurios teritorijos didžiąją dalį užima Sacharos dykuma, gyventojų neramumus taip pat kelia arabo prezidento, kuris atėjo į valdžią 1984 metais po valstybės perversmo be kraujo praliejimo, draugystė su Izraeliu.

Tuo tarpu Jungtinės Valstijos nusiuntė į Mauritaniją ir Liberiją 69 kareivius, kad sustiprintų savo ambasadų šiose neramumų krečiamose Afrikos valstybėse apsaugą bei esant būtinybei galėtų skubiai evakuoti JAV piliečius, pirmadienį vėlai vakare pranešė Baltieji Rūmai.

Antradienį į Mauritanijos sostinę Nuakšotą turi atvykti 34 amerikiečiai kariai, o į Liberijos sostinę Monroviją - 35 kareiviai, rašoma JAV prezidento George'o W.Busho (Džordžo V.Bušo) laiške Kongreso lyderiams.

"Šių karių misija yra sustiprinti JAV ambasadų apsaugą bei suteikti pagalbą evakuojant Amerikos piliečius, jei to prireiktų", - sakoma prezidento laiške.

Baltieji rūmai taip pat pranešė, kad Jungtinės Valstijos nusiuntė kelis lėktuvus į Senegalo sostinę Dakarą, kad esant reikalui būtų galima kuo greičiau pradėti amerikiečių evakavimą iš Liberijos ar Mauritanijos.