B.Obama pagerbtas "už nepaprastas pastangas stiprinti tarptautinę diplomatiją ir bendradarbiavimą tarp žmonių", sakė komiteto pirmininkas Thorbjoernas Jaglandas.

„Labai retai žmogus sulaukia tokio didžiulio pasaulinio dėmesio, kaip B. Obama, kuris suteikė savo šalies žmonėms geresnės ateities viltį“, – sakė Norvegijos komitetas paskelbus apdovanojimą, skelbia BBC.

„Jo diplomatija yra pagrįsta idėja, kad tie, kurie valdo pasaulį, turi tai daryti remdamiesi didžiajai pasaulio gyventojų daliai priimtinomis vertybėmis ir nuostatomis.“

B.Obama - nustebęs

JAV prezidentas B.Obama penktadienį pareiškė esąs "nustebintas", jog jamskirta 2009 metų Nobelio taikos premija , ir pridūrė priimąs šią kaipraginimą veikti, kad pasaulio tautos įveiktų XXI amžiaus iššūkius.

"Esu ir nustebintas ir suglumintas Nobelio komiteto sprendimo", - sakėjis žurnalistams Baltųjų rūmų Rožių sodelyje".

"Aš nelaikau to savo paties laimėjimų pripažinimu, o labiau kaip Amerikoslyderiavimo patvirtinimą visų tautų žmonių vilčių labui", - pažymėjo B.Obamair išreiškė abejonę, jog jis vertas būti greta kitų ankstesnių Taikospremijos laureatų.

"Tiesą sakant, aš nesijaučiu esąs vertas būti greta daugelio novatoriškųasmenybių, kurios buvo pagerbtos šia premija", - sakė jis.

JAV respublikonų lyderis: B.Obama premijos nenusipelnė

 JAV respublikonų partijos vadovaspenktadienį apgailestavo, kad B. Obamai  buvo paskirtaNobelio premija ir teigė, kad jis yra garsenybė, kuri iš tikro niekonenuveikusi.

"Amerikiečiai užduoda vieną klausimą: "Ką prezidentas Obama iš tiesųnuveikė", - sakoma respublikonų partijos pirmininko Michaelo Steele'o pareiškime.

"Apgailėtina, kad prezidento žvaigždės galia nustelbė tuos nenuilstančiuspropaguotojus, kurie pasiekė tikrų laimėjimų, gindami taiką ir žmogausteises", - sakė jis.

"Vienas dalykas iš tiesų yra aiškus - prezidentas Obama negaus jokiųapdovanojimų iš amerikiečių nei už darbo vietų kūrimą, nei už fiskalinęatsakomybę ar retoriką, kuri neparemiama konkrečiais veiksmais", - pažymėjoM.Steele'as.

Nobelio komiteto sprendimas pagerbti B.Obamą, paskiriant jam Nobeliotaikos premiją "už nepaprastas pastangas stiprinti tarptautinę diplomatijąir bendradarbiavimą tarp žmonių", penktadienio ryte buvo sutiktas sunuostaba.

JT generalinis sekretorius:B.Obama įkūnija "dialogo dvasią"

Jungtinių Tautų (JT) generalinissekretorius Ban Ki-moonas  penktadienį pasveikino Nobeliotaikos premija laimėjusį JAV prezidentą B. Obamą irpareiškė, kad jis įkūnija "naują dialogo ir susitarimų dvasią", sprendžiantpasaulio problemas.

"Generalinis sekretorius iš visos širdies sveikina JAV prezidentą B.Obamą, laimėjusį Nobelio taikos premiją", - sakoma JT pareiškime.

"Prezidentas Obama įkūniją naują dialogo ir susitarimo dvasią,sprendžiant svarbiausias pasaulio problemas: tokias kaip klimato kaita,branduolinis nusiginklavimas, kiti taikai ir saugumui kylantys iššūkiai", -priduriamam pareiškime.

"Jo įsipareigojimas dirbti kartu su Jungtinių Tautų organizacija suteikiapasaulio žmonėms naujų vilčių ir perspektyvų", - rašoma JT pareiškime.

Praėjusį mėnesį kalbėdamas JT Generalinėje Asamblėjoje B.Obama paraginosavo kolegas pasaulio lyderius, "pasirinkti naujos epochos įsipareigojimą,pagrįstą abipusiais interesais ir abipuse pagarba".

NATO vadovas įvertino ryžtą aljanse

NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas penktadienį pasveikino JAV prezidentą B. Obamą  laimėjus Nobelio taikos premiją už indėlį taikos ir žmogaus teisių srityje.

"Aš nuoširdžiai sveikinu prezidentą Obamą, laimėjusį Nobelio taikos premiją, - sakoma NATO vadovo pareiškime. - Prezidentas Obama ėmėsi ypatingų pastangų stiprinti tarptautinę diplomatiją ir žmonių bendradarbiavimą".

"Jis taip pat parodė savo stiprų ryžtą padėti taikos stiprinimui ir pagrindinių žmogaus teisių gynimui, taip pat ir per atlantinį aljansą. Tokia garbė yra užtarnauta", - pažymėjo A.F.Rasmussenas.

Juntinės Valstijos yra galingiausia iš 28 Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos (NATO) narių, kurios sudaro didžiausią pasaulyje karinį aljansą.

Irakiečiai: vertas, nes "geresnis nei Bushas"

Irakiečiai palaikė sprendimą skirti JAV prezidentui B. Obamai Nobelio taikos premiją,tikėdami, kad tai padės sumažinti smurtą šalyje, ir tvirtindami, kad B.Obama jos vertas labiau nei Bushas.

Tačiau kai kurie irakiečiai penktadienį sakė, kad B.Obamai premija skirta tik todėl, kad jis yra JAV prezidentas. Jie buvo nepatenkinti, kad Nobelio komitetas neįvertino kitų žymiai vertesnių kandidatų, negalinčių pasigirti B.Obamos statusu.

45-erių Abu Istabraqas, Bagdado banko poskyrio apsauginis, agentūrai pareiškė, kad B.Obama premijos nusipelnė, nes yra"geresnis nei Bushas", turėdamas omenyje buvusį JAV prezidentą George'ą W.Bushą, kuriam prezidentaujant JAV pajėgos 2003 metais įsiveržė į Iraką.

"Jis (Obama) pajėgus taikiai išspręsti situaciją Irake ir kitose šalyse.Jis taip pat labiau priartino Ameriką prie Islamo ir Arabų valstybių, ir iš tiesų yra vertas šios premijos labiau nei kas nors kitas", - sakė jis.

Bagdado centre esančioje Chilanio aikštėje sutiktas Kadimas Hussainas sakė, kad Nobelio premija "naudinga irakiečiams" ir B.Obamai.

"Tikimės, kad jis tesės Irako žmonėms duotus pažadus išvesti iš šalies JAV karines pajėgas ir padės Irako žmonėms ir Irako vyriausybei".

Vašingtono ir Bagdado pasirašytas saugumo susitarimas numato, kad JAV kovinės pajėgos bus atitrauktos iš Irako iki kitų metų vidurio, o visi Amerikos kariškiai paliks šalį iki 2011 metų pabaigos.

"Obama iš tiesų siekia taikos, ir jis nusipelnė šios premijos, nes jis siekia, kad iš Irako iki galo būtų išvesti visi JAV kariai bei neketina kištis į kitų šalių reikalus", - sakė 42-ejų Mohammedas al-Hasnawi.

"Tačiau jis gavo šią premiją, nes yra galingiausios pasaulio šalies prezidentas", - pridūrė parduotuvės savininkas iš Simavos miesto, esančio280 km į pietus nuo Bagdado.

M.al - Hasnawi sakė, kad kiti regiono lyderiai, tokie kaip Irako šiitų vyriausias lyderis didysis ajatola Ali Husseini al Sistani ,"kaip niekas kitas sugebėtų pasauliui atnešti taiką".

A.H.al-Sistani yra labai gerbiamas Irako šiitų asmuo ir savo autoritetu užgožia Irako politikus, įskaitant ministrą pirmininką Nuri al-Maliki , kuris taip pat yra šiitas.


B.Obama, pirmasis afroamerikietis JAV prezidento poste, sausio mėnesį pradėjęs eiti šias pareigas ragino nusiginkluoti ir stengėsi atnaujinti įstrigusį Artimųjų Rytų taikos procesą.

Toks pasirinkimas apstulbino Nobelio premijų stebėtojus, nes B.Obama prezidentu buvo prisaikdintas mažiau nei dvi savaitės prieš vasario 1-osios terminą nominacijoms. B.Obamos pavardė buvo minima spėliojant galimus laureatus, bet daugelis stebėtojų laikėsi nuomonės, kad dar per anksti apdovanoti naująjį JAV lyderį.

1906 metais Nobelio taikos premiją gavo JAV prezidentas Theodore'as Rooseveltas, o 1919-aisiais - Woodrow Wilsonas . 2002 ši premija buvo paskirta buvusiam JAV prezidentui Jimmy Carteriui, o 2007-aisiais Nobelio taikos premija pasidalijo buvęs JAV viceprezidentas Alas Gore'as ir JT kovos su klimato kaita grupė.

Po J.Carterio ir A.Gore'o B.Obama yra trečiasis šį dešimtmetį aukšto rango JAV demokratas, gavęs Nobelio taikos premiją. Ji jam paskirta mažiau nei devyni mėnesiai nuo kadencijos pradžios.

Nors B.Obama deklaravo ambicingą tarptautinės politikos darbotvarkę, jis dar nepasiekė persilaužimo dėl Artimųjų Rytų taikos ar Irano branduolinės programos, be to, susiduria su sunkiu pasirinkimu, kaip tęsti karą Afganistane.

Praėjusį mėnesį B.Obama pirmininkavo istoriniam JT Saugumo Tarybos susitikimui, per kurį buvo vienbalsiai patvirtinta JAV parengta rezoliucija su raginimu branduolinių ginklų turinčioms valstybėms atsisakyti savo arsenalų.

Nobelio taikos premija, kurią sudaro 10 mln. Švedijos kronų (3,35 mln. litų), bus įteikta gruodžio 10 dieną Osle.

Praėjusiais metais Nobelio taikos premija buvo apdovanotas buvęs Suomijos prezidentas Martti Ahtisaari (Martis Ahtisaris) už ilgametį tarpininkavimą dėl taikos įvairiuose pasaulio regionuose, įskaitant Indoneziją ir Kosovą.

Nobelio taikos premija, kurią sudaro 10 mln. Švedijos kronų (3,35 mln. litų), bus įteikta gruodžio 10 dieną Osle.

Praėjusiais metais Nobelio taikos premija buvo apdovanotas buvęs Suomijos prezidentas Martti Ahtisaari už ilgametį tarpininkavimą dėl taikos įvairiuose pasaulio regionuose, įskaitant Indoneziją ir Kosovą.

Bet tarp Nobelio taikos premijos nominantų yra buvę ir diktatorių pavardžių. Paskelbus praeityje buvusias nominacijas, paaiškėjo, kad 1939 m. Švedijos parlamento narys Erikas Brandtas skyrė nominaciją Adolfui Hitleriui. Tiesa, E. Brandtas panaikino šią nominaciją po keleto dienų.

Tarp kitų liūdnai pagarsėjusių nominuotų žmonių buvo Josephas Stalinas ir Benito Mussolini.

Vis dėlto šios nominacijos neatspindi Nobelio komiteto nuomonės, kadangi norint paskelbti nominaciją, reikia tik vieno kompetentingo asmens (pavyzdžiui, istorijos profesoriaus) pritarimo.