Metams bėgant Londono policijos valdyba virto galingiausia Jungtinės Karalystės policijos formuote. Skotland Jardo veiklos sritis apima 787 kvadratinių kilometrų teritoriją, neskaičiuojant Londono Sičio, kurioje gyvena beveik 8 mln. žmonių. Šiuo metu joje dirba daugiau kaip 50 tūkst. operatyvinių darbuotojų bei tarnautojų.

Be tradiciškai jam priklausančio tvarkos užtikrinimo bei kovos su nusikalstamumu, Skotland Jardas yra ir valstybės antiteroristinio poskyrio štabas, be to, vaidina unikalų vaidmenį britų policinėje sistemoje, faktiškai kontroliuodamas visą šalį, nors ir nepakeisdamas kitų policijos valdybų ir nedominuodamas virš jų.

Skotland Jardui tenka spręsti ir labai atsakingas bei delikačias užduotis, pavyzdžiui, aiškintis, kaip britų parlamentarai piktnaudžiavo jiems skirtomis išmokomis - dėl to šią vasarą buvo kilęs didžiulis skandalas. Taip pat Skotland Jardui buvo patikėta išsiaiškinti, ar MI-5 ir MI-6 (britų žvalgyba ir kontržvalgyba) prisidėjo prie žmonių, įtariamų teroristine veikla, kankinimo. Neretai Skotland Jardui tenka veikti ir tarptautinėje plotmėje. Tai vyksta tuomet, kai reikia sugauti nusikaltėlius, pabėgusius iš šalies, arba sulaikyti tuos, kurie padarę nusikaltimą savo šalyje pasislepia Jungtinėje Karalystėje. Kartais Londono policijos valdyba atlieka ir slaptas misijas užsienyje, pavyzdžiui, šį mėnesį buvo pranešta, kad ji padėjo parengti Libijos saugumo darbuotojus.

Londono policijos valdybos įkūrėju laikomas konservatorių vyriausybės vidaus reikalų ministras seras Robertas Peelas, kuris nutarė imtis kriminalinės teisės reformų ir prieš 180 metų pasirašė įsakymą sukurti sostinėje tvarkos palaikymo padalinį. R.Peelas netyčia tapo ir visų britų policininkų "krikšto tėvu" - jie imti vadinti bobiais, nes taip skamba ministro vardo mažybinė forma.

Dėl visame pasaulyje žinomo savo pavadinimo Londono policija turi būti dėkinga savo pirmosios būstinės vietai, t. y. Vestminsterio rajone buvusiuose Skotland Jardo rūmuose. Londono policijos centrinė būstinė du kartus keitė vietą, kol 1967 metais įsikūrė Brodvėjaus gatvėje, pačiame miesto centre. Tačiau pirmykštis pavadinimas liko išsaugotas, neatsižvelgiant į kraustymosi vietas.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją