Iki šiol Strasbūro teismui buvo pasiskundę 587 Lietuvos piliečiai. 136 pareiškimai buvo atmesti, su 248 piliečiais teismo kanceliarija susirašinėja, nes trūksta dokumentų įregistruoti jų bylas. Pirmojo nagrinėjimo laukia 186 bylos iš Lietuvos. Strasbūro teismas yra priėmęs penkis sprendimus iš esmės dėl lietuviškų bylų.

Europos Žmogaus Teisių Teismo teisės referentas Dovydas Vitkauskas dienraščiui teigė, kad šiame teisme jokia įdomioji statistika nėra renkama, Strasbūro teismas - ne rekordų knyga.

Pareiškėjų skaičius laikomas teisiškai nereikšmingu faktu. Svarbiausia - skunde keliama problema, kuri nagrinėjama nepriklausomai nuo pareiškėjų skaičiaus, tautybės ar kito statuso. Dažniausiai savo valstybe Strasbūrui skundžiasi vienas žmogus. Labai retai - grupės, organizacijos, bendrovės

Tačiau, anot dienraščio, kad ir kuo baigtųsi šis skundas, jis gerokai pakeis lietuviškų bylų statistiką Strasbūro teisme.

Lietuvos žemdirbiai praėjusiais metais kreipėsi į Aukštesnįjį administracinį teismą. Proceso metu buvo pakeisti aktai, reglamentuojantys subsidijų išmokėjimo tvarką. Tuomet teismas priėmė sprendimą, remdamasis jau įsigalėjusia nauja tvarka.

Pasak dienraščio, iš laiško teismui galima spręsti, jog pareiškėjai skundžiasi, kad buvo pažeista jų teisė į teisingą teismą pagal Europos žmogaus teisių konvencijos šeštąjį straipsnį. Taip pat skundžiamasi, kad Vyriausybė žemdirbiams nemoka subsidijų, kurias įsipareigojo mokėti, taip apribodama jų teisę į nuosavybę.

Visiems pareiškėjams atstovauja Biržų rajono Čepukų kaimo gyventojas Kazys Visockas. Tačiau jis negalėjo paaiškinti, kuo skundžiasi Strasbūrui jo atstovaujami piliečiai. Jis taip pat nustebo, kad atstovauja tokiai didžiulei miniai teisme.

Valstiečių partijos pirmininkas, Seimo vicepirmininkas Ramūnas Karbauskis šio Lietuvos piliečių skundo tarptautiniam teismui nepasirašė. Dienraščiui parlamentaras aiškino taip tikėjęsis išvengti kaltinimų, kad šią akciją naudoja savo reklamai. Tačiau jis padengė visas su tuo susijusias nemažas išlaidas.

Siųsti paketą su žemdirbių parašais į Strasbūrą R.Karbauskis teigė apsisprendęs po Lietuvos žemdirbių suvažiavimo, kuriame ne kartą buvo pabrėžta, jog ir ši valdžia nevykdo prieš tai buvusiosios pažadų.