"JAV prezidentas Barackas Obama paskambino man netrukus po vidurnakčio ir pranešė, kad jo vyriausybė atsisako ketinimų statyti radiolokatorių bazę Čekijos žemėje", - sakė J.Fischeris.

J.Fischeris pridūrė, kad Lenkija, kurioje pagal ankstesnio JAV prezidento George'o W.Busho administracijos planą turėjo būti įrengta raketų gaudytuvų baterija, buvo "informuota tokiu pačiu būdu".

Pasak jo, šio sprendimo priežastys bus išsamiai paaiškintos po vėliau ketvirtadienį Prahoje įvyksiančių derybų su JAV delegacija, kuriai vadovauja gynybos sekretoriaus pavaduotoja politikos reikalams Michelle Flournoy.

"Žinome, kad Jungtinės Valstijos peržiūrėjo radaro statybos planus... ir iš naujo įvertino specifines grėsmes, o viena iš galimybių gali būtų radaro statybos planų atsisakymas", - aiškino J.Fischeris.

"Dabar grėsmę kelia artimojo ir vidutinio, o ne tolimojo nuotolio raketos. Amerikiečių pusė nusprendė, kad tai yra rimčiausia grėsmė, o (šis sprendimas) yra jų reakcija", - pridūrė jis.

J.Fischeris taip pat sakė, kad B.Obama jį patikino, jog Vašingtono ir Prahos "strateginis bendradarbiavimas bus tęsiamas; kad JAV tebelaiko Čekiją viena iš artimiausių sąjungininkių".

Ankstesnio JAV prezidento George'o W.Busho administracija buvo pasiūliusi dislokuoti Čekijoje - radiolokatorių stotį, o Lenkijoje - 10 raketų gaudytuvų.

Čekijos vyriausybė palaikė JAV radiolokatorių bazės statybos planus, nors visuomenės prieš juos įnirtingai protestavo kelerius pastaruosius metus. PRG sistemos radarą planuota įrengti Brdų karinėje bazėje, esančioje už 90 kilometrų į pietvakarius nuo Prahos.

Šio plano kritikai baiminasi, kad radiolokatorių sutikusi priimti Čekija gali tapti teroristų taikiniu.

G.W.Busho administracija tvirtino, jog PRG skydo elementų dislokavimas Rytų Europoje būtų strateginis atsakas į Irano ir kitų nedraugiškų Artimųjų Rytų valstybių keliamas grėsmes.

Pentagonas: JAV "smarkiai patikslins" PRG skydo plėtros Europoje planą

JAV prezidento B. Obamos administracija "smarkiai patikslins" priešraketinės gynybos (PRG) skydo plėtros Rytų Europoje planą, dėl kurio labai pablogėjo Vašingtono ir Maskvos santykiai, ketvirtadienį pranešė Pentagonas.

Pentagono atstovas spaudai Geoffas Morrellas sakė, kad šis planas buvo pakeistas siekiant geriau apsaugoti Europoje dislokuotas JAV pajėgas ir NATO sąjungininkes nuo Irano raketų atakų.

Pasak Pentagono, šis sprendimas iš dalies susijęs su JAV padaryta išvada, jog Iranas šiuo metu mažiau dėmesio skiria dėmesio tolimojo nuotolio raketų, nuo kurių apsisaugoti buvo vystoma PRG sistema, kūrimo programai.

M.Topolanekas: tai sukeltų pavojų Čekijos nepriklausomybei

Mirekas Topolanekas
Galimas JAV sprendimas atsisakyti planų dislokuoti priešraketinės gynybos (PRG) skydo elementus Rytų Europoje sukeltų pavojų Čekijos nepriklausomybei, ketvirtadienį pareiškė buvęs šios šalies premjeras Mirekas Topolanekas. 

"Ši žinia nėra gera Čekijos valstybei, čekų laisvei ir nepriklausomybei, - sakė M.Topolanekas Čekijos nacionaliniam radijui. - Dėl jos mes atsiduriame pozicijoje, kurioje nesame susieti partnerystės, saugumo ir sąjungininkų ryšiais, o tai yra aiški grėsmė". 

M.Topolaneko centro dešinioji vyriausybė buvo pasirašiusi visas sutartis dėl PRG radiolokatorių bazės statybos Čekijoje, tačiau atsistatydino kovą, kai Praha pirmininkavo Europos Sąjungai (ES).
"Praėjus 20 metų po komunizmo žlugimo Čekija iki šiol nežino, kur jos vieta. Esame nebrandi demokratija - deja, tokiais mus taip pat laiko mūsų partneriai", - pabrėžė buvęs premjeras. 

Lenkija: JAV sprendimas atsisakyti priešraketinio skydo būtų nesėkmė

JAV politika Rytų Europoje patirtų "nesėkmę", jeigu Vašingtonas nuspręstų atsisakyti planų dislokuoti priešraketinės gynybos (PRG) skydo elementus šiame regione, ketvirtadienį sakė vienas aukštas Lenkijos užsienio politikos patarėjas.

JAV dienraštis "The Wall Street Journal" ketvirtadienį paskelbė, kad Vašingtonas ketina įšaldyti Rusijai didelį nerimą kėlusius planus įkurdinti PRG sistemos bazes Lenkijoje ir Čekijoje.

"Jeigu tai būtų patvirtinta, ilgalaikė JAV administracijos politika, susijusi su šia Europos dalimi, patirtų nesėkmę", - sakė Aleksanderas Szczyglo, Lenkijos prezidento vyriausiasis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais.

Pasak jo, JAV planai dislokuoti PRG skydo elementus Rytų Europoje buvo svarbūs ne vien kariniu, bet ir "politiniu ir strateginiu" atžvilgiu.

Praeitais metais Varšuva ir Jungtinės Valstijos, kurioms tuo metu vadovavo prezidentas George'as W.Bushas susitarė iki 2013 metų dislokuoti Lenkijoje dešimt raketų gaudytuvų. Čekijoje planuota įkurdinti šios sistemos radiolokatorių stotį.

Pagal Varšuvos ir Vašingtono sutartį Lenkijoje taip pat turėjo būti dislokuota JAV priešlėktuvinių raketų "Patriot" baterija, o šie planai labai suerzino Maskvą.

Lenkijos užsienio reikalų viceministras, kuris buvo atsakingas už šio projekto koordinavimą, ketvirtadienį taip pat sakė, jog Varšuva įžvelgia didelę tikimybę, kad PRG sistema nebus dislokuota.

"Žinome, kad PRG skydo (plėtros galimybių) ataskaita dar nebaigta ir kad po 10 dienų gynybos viceministras Stanislawas Komorowskis ir aš vyksime aiškintis į Vašingtoną. Iš įvairių šaltinių girdime, jog labai tikėtina, kad skydas nebus pas mus dislokuotas", - viceministras Andrzejus Kremeris sakė naujienų agentūrai "Reuters".

Pasak jo, apie bet kokį sprendimą Lenkija turėtų informuoti B.Obamos administracija, o ne žiniasklaida.

"Žiniasklaida nėra vyriausybių bendravimo priemonė..., tačiau mus domina tik galutinis JAV vyriausybės sprendimas", - pabrėžė A.Kremeris.

Lenkijos nacionalinio saugumo biuro direktoriaus pavaduotojas Witoldas Waszczykowskis taip pat sakė, kad Vašingtono sprendimas įšaldyti šį projektą Varšuvai nebūtų staigmena.

"Jau senokai girdime tokius pranešimus iš įvairių laikraščių, konferencijų ir panašių šaltinių, - aiškino jis. - Tai būtų labai blogai. Be skydo mes faktiškai prarastume strateginę partnerystę su Vašingtonu".

Lenkiją ši žinia pasiekė ypač skausmingu metu - ketvirtadienį šioje šalyje minimos sovietų pajėgų invazijos į Lenkijos rytinius regionus 60-osios metinės.

Šį puolimą, kurį nulėmė Sovietų Sąjungos ir nacistinės Vokietijos pasirašytas Ribbentropo-Molotovo (Ribentropo-Molotovo), lenkai laiko "dūriu į nugarą", kuris buvo įvykdytas Vokietijos pajėgoms baigiant okupuoti Lenkiją.

"Tikiuosi, jog tai tik sutapimas", - sakė W.Waszczykowskis.

Maskva laukia Vašingtono oficialaus paaiškinimo

Rusijos URM laukia JAV administracijos oficialių patvirtintų, kad Vašingtonas atsisako dislokuoti PRG dalis Lenkijoje ir Čekijoje.

"Mes laukiame oficialių pareiškimų, iš kurių būtų galima padaryti tam tikras išvadas", - pareiškė ketvirtadienį agentūrai "Interfax" šaltinis Rusijos užsienio reikalų ministerijoje.

"Pirmiausia, žinoma, turimi omenyje aukštų Amerikos administracijos atstovų pareiškimai", - pabrėžė agentūros pašnekovas.

Anksčiau užsienio žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, kad remdamasi apžvalga JAV administracija priėmė sprendimą atsisakyti dislokuoti PRG dalis Rytų Europoje, ir Vašingtonas jau informavo apie tai Čekijos vyriausybę.

Ekspertai Maskvoje primena, jog per Rusijos ir Amerikos vadovų susitikimą liepą Maskvoje JAV prezidentas B. Obama pareiškė, kad iki vasaros pabaigos administracija ketina užbaigti PRG dalių dislokavimo Rytų Europoje apžvalgą ir informuoti apie tai Maskvą.