BBC radijas, remdamasis "aukšto rango" pareigūnu, paskelbė esą žvalgyba nepritarusi, jog į dokumentą būtų įtrauktas vienu šaltiniu grindžiamas tvirtinimas, kad Irakas gali vos per 45 minutes pasirengti panaudoti cheminį ar branduolinį ginklą.

"Šios informacijos (Britanijos žvalgybos agentūrų parengtame) pirminiame projekte nebuvo", - sakė šaltinis. - Ji į dosjė buvo įtraukta mums prieštaraujant, nes ji buvo nepatikima".

"Daugelį dalykų, minimų dosjė, patvirtino du šaltiniai, tačiau šią informaciją pateikė tik vienas šaltinis, todėl mes manome, kad ji buvo klaidinga", - sakė pareigūnas.

Jo teigimu, pakeitimai buvo padaryti nurodžius ministrui pirmininkui Tony Blairui (Toniui Blerui), kuris ketvirtadienį tapo pirmu JAV vadovaujamos koalicijos valstybių vadovu, apsilankiusiu pokario Irake.

Kaltinimus T.Blairui parėmė ir kairės pakraipos laikraščiai "The Daily Mirror" bei "Independent".

"Mus apgavo, - skelbė bulvarinis dienraštis "The Daily Mirror", - Ponas Blairas arba tikėjo tuo, ką sakė žmonėms ir Bendruomenių Rūmams ir buvo neįtikėtinai naivus, arba jis melavo, siekdamas pateisinti karą, kurį parėmė dėl kitų priežasčių".

Laikraščio manymu, "jam pavyks išsikapstyti, tačiau rinkėjai juo jau niekada nepasitikės taip, kaip anksčiau".

Pats T.Blairas pranešimo kol kas nekomentavo, nors trečiadienį vykdamas į Persijos įlankos regioną tvirtino esąs visiškai tikras, kad pavyks rasti įrodymų, jog Irakas kūrė masinio naikinimo ginklus.

T.Blairo kanceliarija Londone išplatino pareiškimą, paneigiantį BBC pranešimą. Jame sakoma: "Nė vienas žodis dosjė nėra nepriklausantis žvalgybos tarnyboms".

Dosjė apie Irako masinio naikino ginklus T.Blairui buvo svarbus motyvas paremti Jungtines Valstijas imantis karinių veiksmų.

50 puslapių dokumente buvo tvirtinama, kad tuometinis Irako prezidentas Saddamas Husseinas (Sadamas Huseinas) turimų masinio naikinimo ginklų nevertina kaip "paskutinės priemonės" ir yra pasirengęs juos panaudoti prieš Irako žmones.

Abejones, ar vis dėlto Irakas turėjo masinio naikinimo ginklų, kaip skelbė sąjungininkai, dar labiau sustiprino Jungtinių Valstijų pareiškimai, kad Irako režimas galėjo sunaikinti savo masinio naikinimo ginklų atsargas iki karinių veiksmų pradžios.

Buvęs Britanijos užsienio reikalų sekretorius Robinas Cookas (Robinas Kukas) po tokių komentarų trečiadienį pareiškė, jog Britanijos parlamentas buvo suklaidintas dėl Saddamo Husseino režimo keliamos grėsmės ir paragino atlikti tyrimą, ar buvo pagrįsti tokie tvirtinimai.

"Jei (JAV gynybos sekretorius) Donaldas Rumsfeldas (Donaldas Ramsfeldas) dabar pripažįsta, kad ginklų nėra, tai gal tiesa yra ta, kad jų jau seniai nebuvo?", - sakė BBC R.Cookas, kuris pasitraukė iš Britanijos vyriausybės, protestuodamas prieš Londono politiką dėl Irako.

"Manau, reikia atlikti tyrimą. Tai galėtų atlikti (parlamento) specialusis komitetas", - sakė jis.

R.Cookas BBC sakė, kad reikėjo leisti tęsti darbą Irake JT vyriausiajam ginklų inspektoriui Hansui Blixui (Hansui Bliksui). Jis taip pat mano, kad Britanijos visuomenė buvo suklaidinta.

"Tai yra be galo svarbu, nes dėl karo būtinybės Britanijos Bendruomenių rūmai, Britanijos visuomenė buvo įtikinta argumentu, jog Saddamas kelia grėsmę", - teigė jis.

"Akivaizdu, jog jis negalėjo kelti mums grėsmę, tikriausiai negalė sukelti grėsmės net savo kaimynams, o tai yra labai svarbu", - tvirtino R.Cookas.

Pasak jo, žmonės, prieštaravę antrajai JT rezoliucijai, kuri būtų atvėrusi kelią panaudoti jėgą prieš Iraką, buvo įtikinėjami, jog labai klysta.

"Galbūt dabar reikėtų pripažinti, jog jie buvo teisūs", - sakė jis.

"Mums buvo sakoma, kad Saddamas gali parengti ginklus per 45 minutes. Praėjo 45 dienos po karo pabaigos, ir jokių ginklų vis dar nerasta, - teigė jis. - Dabar yra gana aišku, kad Saddamas pirmiausia neturėjo kuo mums smogti".

"Mes turėjome išvengti šio karo", - pažymėjo jis.