Prieš aštuonerius metus dviem lėktuvams įsirėžus į "Bokštus dvynius", žuvo 2 752 žmonės, o tuometis JAV prezidentas George'as W.Bushas paskelbė "karą su teroru".

Niujorko meras Michaelas Bloombergas pasakė, kad šią dieną reikia paminėti ir daugybę savanorių, kurie padėjo tvarkytis po išpuolių, taip pat prisiminti 343 ugniagesius, kuriuos palaidojo griūvantys bokštai.

"Jų gailiaširdiški ir pasiaukojantys veiksmai įrėžti mūsų miesto istorijoje", - sakė M.Bloombergas.

Tylos minutė įsivyravo lygiai tuo dienos laiku, kai prieš aštuonerius metus anksti rytą du lėktuvai rėžėsi į bokštus, kurie kiek vėliau sugriuvo. Šiandien į dangų plykstelėjo du galingi šviesos srautai.

Prezidentas Barackas Obama, šį penktadienį esantis Vašingtone, savo kreipimesi, pasirodžiusiame laikraštyje "New York Daily News", tarė "mes visi esame niujorkiečiai".

Šie išpuoliai "amžinai degins mūsų tautos sąmonę", - rašė jis. "Mes niekada neužmiršime tų vaizdų, kaip lėktuvai pradingsta pastatuose, kaip dūmų volas ritasi Manheteno gatvėmis, artimųjų iškabintų dingusiųjų nuotraukų", - tęsė jis.

"Mes niekada neužmiršime to įniršio ir geliančio skausmo jausmo. Mes niekada neužmiršime jausmo, jog mes ar kažko netekome: saugumo jausmo mūsų kasdieniniame gyvenime", - rašė B.Obama.