Tačiau, praneša Lenkijos radijas, dokumente išsakomas tiesmukas ir labai aiškus perspėjamas katalikų tikėjimą išpažįstantiems politikams: jei šie viešajame gyvenime pažeis pamatines moralines gyvybės bei šeimos vertybes, jie rizikuoja būti atskirti nuo katalikų bažnyčios.

Anot Lenkijos radijo, vienas svarbiausių išplatinto dokumento teiginių yra tas, jog visuomenė yra atsakinga už šeimą – ir tai yra kertinis sveikos visuomenės akmuo.

Lenkijos vyskupai išplatintame dokumente taip pat juodomis spalvomis piešia ne tik abortus, dirbtinį apvaisinimą ar eksperimentus su embrionais, bet ir šeimų irimą dėl skyrybų ar dėl promiskuiteto.

„Kaip prieš pat savo mirtį sakė Jonas Paulius II, mes esame liudininkai labai stipraus ir organizuoto puolimo prieš vedybas ir šeimą – tai taip pat gali tarnauti bandymui sunaikinti Kristaus dvasią Europoje“, – teigia tėvas Andrzejus Rebaczas, nacionalinis šeimų kapelionas, vadovaujantis episkopato Šeimos reikalų komisijai, parengusiai minimą dokumentą.

„Šios atakos apima seksualinio švietimo pamokas mokykloje. Mes turime nepamiršti, kas buvo pirmasis pateikęs idėją apie seksualinį švietimą mokyklose. Tai buvo komunistų ideologas Gyorgy`is Lukacsas Vengrijoje. Pasak jo, promiskuitetas yra geriausias būdas kovojant ir su vedybos institutu, ir su Krikščionybe“, – priduria tėvas A. Rebaczas.

100 puslapio dokumente žiniasklaidos dėmesį labiausiai patraukė mintys apie katalikų tikėjimo politikų prievoles.

„Visiška netiesa, kad politikas ar vyriausybės narys turi ar gali veikti prieš savo sąžinę (...) Kai pradedama kalbėti apie dieviškąją teisę, visi tampame lygūs, politikai taip pat, – išplatintame dokumente rašo vyskupai. – Tai taip pat primena Bažnyčios teisę, pagal kurią bet kas, viešai prieštaraujantis moralinėmis vertybėmis, pavyzdžiui, pasisakymais už abortus nesutinkantis su įsakymu „Nežudyk“, turėtų būti nedelsiant šalinamas iš Bažnyčios“.

„Tai turėtų būti aišku kiekvienam katalikui. Jei esate už abortus, esate morališkai nusidėjęs ir – nebent tai pripažinsite – negalite priimti Komunijos, – išplatintą dokumentą komentuoja Wojciechas Cejrowskis, rašytojas, žurnalistas bei Katalikų bažnyčios komentatorius. – Taigi, jei viešai remiate abortą, ekskomunikuojate save“.

Katalikų protestai prasidėjo po to, kai paaiškėjo, kad Sveikatos ministerijos vadovė Ewa Kopacz, kuri save laiko katalike, suorganizavo abortą keturiolikmetei.

Januszas Onyszkiewiczius, Lenkijos Demokratų partijos narys, atsisakantis viešai atskleisti, kokio tikėjimo esąs, kritikuoja vyskupų dokumentą. Pasak jo, katalikų tikėjimo politikų moralines vertybės turi būti privačios.

„Aš nenoriu diskutuoti apie Bažnyčios mokymą. Manau, kad Bažnyčia tikisi, kad visi, kas priklauso šiai bendruomenei turi laikytis tam tikro moralinio kodo. Tačiau yra skirtumas tarp privataus gyvenimo ir darbo teisinėje šalies sistemoje“.