Šie protestai kilo Kinijai likus mažiau nei mėnesiui iki Kinijos komunistų partijos atėjimo į valdžią 60-ųjų metinių, prieš kurias šalyje buvo smarkiai sugriežtintos saugumo priemonės.

Vienas gyventojas pranešė matęs, kaip grupė vietos kinų sumušė vieną uigurą, kuris esą badė žmones švirkštais, tačiau policija jį išgelbėjo ir išvežė į ligoninę.

Liudininkai nurodė, kad kai kurie demonstrantai ragino atsistatydinti Sindziango komunistų partijos vadovą Wang Lequaną, kuris šį postą užima jau 14 metų.

Kinijos URM atstovė spaudai Jiang Yu sakė žurnalistams Pekine, jog nieko nežino apie šiuos neramumus.

Liepos 5 dieną Sindziange buvo įsiplieskę didžiausi etniniai neramumai per kelis pastaruosius dešimtmečius. Tąsyk vietos uigūrai, kurių dauguma yra musulmonai, išėjo į Urumčio gatves, protestuodami dėl birželį vienoje gamykloje Kinijos pietuose įvykusio incidento, per kurį žuvo du uigūrai darbininkai.

Kilus riaušėms, uigūrai sumušė daug kinų ir nusiaubė jų parduotuves, o po dviejų dienų kinai išėjo keršyti uigūrams, tačiau galiausiai šiuos neramumus numalšino gausios saugumo pajėgos.

Tremtyje veikiančio Pasaulio uigūrų kongreso atstovas Dilxatas Raxitas citavo vietos šaltinius, kurie nurodė, jog per atsinaujinusius protestus buvo sužeista dešimt uigūrų, taip pat nusiaubtos kelios krautuvės.