Tai pirmadienį Kretoje sakė Izraelio užsienio reikalų ministras Silvanas Shalomas (Silvanas Šalomas).

"Šį susitikimą organizuoja amerikiečiai. Atrodo, kad jis įvyks Jordanijoje", - Europos Sąjungos (ES) ir arabų valstybių ministrų susitikimo koridoriuose žurnalistams sakė S.Shalomas.

"Laukiame šio susitikimo... Mūsų nuomone, labai svarbu, kad Jungtinių Valstijų prezidentas atvyksta į mūsų regioną siekdamas pasistūmėti į priekį", - nurodė jis.

Tačiau Jordanijos užsienio reikalų ministras Marwanas Moasheris (Marvanas Moašeris) žurnalistams pirmadienį sakė, kad sprendimas dėl galimo susitikimo vietos dar nepriimtas.

Tokio viršūnių susitikimo idėja kristalizavosi sekmadienį, kai Izraelio vyriausybė nedidele balsų persvara priėmė taikos "kelio gaires", pirmą kartą pripažindama palestiniečių teisę kurti savo valstybę.

S.Shalomas pridūrė, kad viršūnių susitikime taip pat gali dalyvauti "keli kiti" asmenys, tačiau jų pavardžių nenurodė.

Dvišalis M.Abbaso ir A.Sharono susitikimas galėtų įvykti šios savaitės pabaigoje, sakė Izraelio ministras.

JAV prezidentas George'as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) kito mėnesio pradžioje planuojamame viršūnių susitikime ketina susitikti su Egipto, Jordanijos, Saudo Arabijos vadovais bei Izraelio ir palestiniečių ministrais pirmininkais, teigiama pirmadienio pranešimuose.

Busho administracija penktadienį paskelbė, jog JAV vadovas gali susitikti su Izraelio ministru pirmininku Arieliu Sharonu (Arieliu Šaronu) ir palestiniečių premjeru Mahmudu Abbasu (Mahmudu Abasu) po birželio 1-3 dienomis Prancūzijoje vyksiančio viršūnių susitikimo.

Kaip pirmadienį pranešė "The New York Times", renginio metu taip pat įvyktų susitikimai su Egipto prezidentu Hosni Mubaraku (Hosniu Mubaraku), Jordanijos karaliumi Abdullah II (Abdula II) bei Saudo Arabijos sosto įpėdiniu princu Abdullah.

Arabų šalių vadovai, visi remiantys tarptautinį Artimųjų Rytų taikos planą, tiesiogiai nesusitiks su A.Sharonu, iš dalies dėl to, jog to nenori Saudo Arabija, teigė "The New York Times", cituodamas administracijos pareigūnų teiginius.

Izraelis sekmadienį pritarė JAV remiamam taikos Artimuosiuose Rytuose planui, kuriame jis pirmą kartą įsipareigoja padėti įsteigti kaimyninę Palestinos valstybę.

Toks Izraelio dešiniųjų vyriausybės sekmadienį priimtas sprendimas į nepatogią padėtį pastatė ministrą pirmininką Arielį Sharoną (Arielį Šaroną), visą gyvenimą kovojusį už žydų gyvenvietes Vakarų Krante ir Gazos Ruože, kur jau 32 mėnesius tęsiasi palestiniečių sukilimas dėl nepriklausomybės.

Tačiau kartu su sprendimu buvo patvirtintos ir Izraelio abejonės dėl "kelio žemėlapiu" vadinamo plano bei prieštaravimas palestiniečių pabėgėlių sugrįžimui į Izraelį. Vašingtonas anksčiau pareiškė, kad atsižvelgs į Izraelio būgštavimus įgyvendinant planą.

Kaip parodė pirmadienį paskelbtos apklausos rezultatai, taikos planui pritaria ir dauguma izraeliečių, tačiau nemažai jų abejoja, ar jis padės pasiekti ilgalaikį susitarimą su palestiniečiais.

"Kelio žemėlapiui" pritarė 56 proc. apklaustų 500 izraeliečių, jo neparėmė 34 proc., o 10 proc. buvo neapsisprendę. Tačiau tik 51 proc. apklaustųjų manė, jog iki 2005 metų pavyks įsteigti Palestinos valstybę ir įtvirtinti taiką. Tuo abejojo 43 proc. respondentų.

Palestiniečiai taip pat pritarė planui, kuris ragina įkurti jų valstybę iki 2005 metų. Dabar planui teks išlaikyti įgyvendinimo egzaminą.

"Tai nėra džiugus sprendimas... Mums teks daryti skausmingų nuolaidų, tačiau jei procese bus matoma pažanga, mes jų padarysime, - Jeruzalėje savo šalininkams sakė A.Sharonas po balsavimo. - Nuolaidų nebus tik vienu klausimu - dėl Izraelio ir jo gyventojų saugumo".

Pirminiuose plano etapuose numatyta sustabdyti kraujo praliejimą, sušvelninti Izraelio blokadą Vakarų Krante ir Gazoje, nugriauti palestiniečių teritorijoje po 2001 metų kovo pastatytas žydų gyvenvietes bei įšaldyti tolesnes gyvenviečių statybas.

Pareigūnai teigia, jog šią savaitę ketinama surengti A.Sharono susitikimą su palestiniečių ministru pirmininku Mahmudu Abbasu (Mahmudu Abasu). Gali būti, jog jame dalyvaus ir JAV prezidentas George'as W.Bushas (Džordžas V.Bušas), po pergalės Persijos įlankoje siekiantis ir susitarimo Artimuosiuose Rytuose.

"Mes nekantraujame bendradarbiauti su visomis regiono šalimis įgyvendinant taikos viziją, kurią prezidentas Bushas pateikė kalboje birželio 24 dieną", - sakė Baltųjų rūmų atstovas, turėdamas galvoje praėjusių metų kalbą, kurioje buvo pristatyto "kelio žemėlapio" gairės.