"Lenkijos vyriausybės pirmininkas šiuo klausimu turi aiškią poziciją - Molotovo-Ribbentropo paktas nėra teiginys, kuris turi kelti emocijas ir nusistebėjimą taip pat ir Rusijai. Tai privedė prie Lenkijos užpuolimo rugsėjo 1 dieną. Lenkiją puolė Vokietija, o po dviejų savaičių iš rytų stalininės Rusijos kariuomenė (įžengė į Lenkiją)", - pareiškė D.Tuskas antradienį spaudos konferencijoje pasibaigus susitikimui su Rusijos vyriausybės vadovu Vladimiru Putinu.

D.Tuskas pabrėžė, kad ne jo uždavinys „vesti istorinį ar politinį ginčą".

"Aš atstovauju čia Lenkijos pozicijai ir Lenkijos nuomonei, kuri pagrįsta istoriniais faktais. Sušaudyti Lenkijos kareiviai, Katynė, rugpjūčio 23-iosios paktas - tai faktai, ir tegu juos kiekvienas vertina, kaip gali, tačiau niekas to negali atšaukti", - sakė D.Tuskas.

"Tiesa, - pažymėjo jis, - gali būti skausminga. Tačiau tiesa nieko negali kaip nors įžeisti".

D.Tuskas pareiškė, kad "Lenkija nori kurti santykius su Rusija remdamasi tiesa, net jeigu ši tiesa priveda prie skirtingų vertinimų ir interpretacijų".

"Niekas Lenkijoje nepamiršo ir nepamirš, kiek mūsų žemėje kraujo praliejo sovietiniai kariai, kurie išvadavo Lenkiją iš Hitlerio okupacijos", - pabrėžė Lenkijos premjeras.

Tačiau, sakė jis, "sovietiniai kareiviai 1945 metais išlaisvino mūsų žemes, bet negalėjo duoti mums laisvės, nes jie patys jos neturėjo".

D.Tuskas mano, kad abiejų šalių istorikams ir žurnalistams būtina sudaryti galimybę ieškoti tiesos remiantis archyvine medžiaga.