Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas per vizitą į Ulan Batorą, skirtą Sovietų Sąjungos ir Mongolijos pergalei prieš Japoniją, apsvarstys su kolega Mongolijoje Cachiagijinu Elbegdordžu bendradarbiavimą "investicijų ir karinėje techninėje srityje" ir tikisi pasirašyti bendrą deklaraciją dėl "strateginės partnerystės", sakė prezidento padėjėjas užsienio politikos klausimais Sergejus Prichodka artėjant rugpjūčio 25-26 dienomis vyksiančiam vizitui.

"Bus tęsiamas dialogas dėl bendradarbiavimo su Mongolija per valstybinę bendrovę "Rosatom" urano rūdų žvalgybos, gavybos ir perdirbimo srityje", - žurnalistams sakė jis.

Rusija, viena didžiausių kuro atominėms elektrinėms gamintojų, nori padidinti savo dalį pasaulinėje rinkoje, kurioje vyrauja JAV ir ES, ir nagrinėja tarptautinių aljansų galimybes.

Gegužę Mongolijoje lankėsi premjeras Vladimiras Putinas, kuriam vietos valdžia pažadėjo plėtoti partnerystę urano gavybos ir perdirbimo srityje ir leisti Rusijai naudoti telkiniais Gobio dykumoje.

Valstybinės Rusijos geležinkelių bendrovės vadovas Vladimiras Jakuninas sakė, jog transporto infrastruktūrai modernizuoti, kad būtų galima naudotis telkiniais, gali būti išleisti maždaug 7 mlrd. dolerių, o valstybinis Rusijos žemės ūkio bankas pažadėjo Mongolijai 300 mln. dolerių paskolą Rusijos žemės ūkio produkcijai ir trąšoms pirkti.
V.Putinas pavadino "Rosatom" sandorį su partneriais Mongolijoje "kelių savaičių" klausimu, bet kol kas tai neįvyko.

Praėjus dviem savaitėms po V.Putino apsilankymo Mongolijoje pasikeitė prezidentas: juo tapo opozicinės Demokratų partijos lyderis. Analitikai mano, kad dabar valstybės politika dėl užsienio investuotojų bus mažiau nuspėjama, atsižvelgdami į įspraustą tarp Rusijos ir Kinijos tris milijonus gyventojų turinčios šalies naujo lyderio rinkiminį populizmą.

C.Elbegdordžas žadėjo rinkėjams išrauti su šaknimis korupciją ir padidinti paprastiems piliečiams tenkančią dalį pajamų iš žaliavų - pagrindinio Mongolijos ekonomikos turto - eksporto. Netrukus po pergalės jis pareiškė, kad nori peržiūrėti savo pirmtako patvirtintą susitarimą dėl aukso ir vario gavybos su kalnų pramonės milžine "Rio Tinto".

Tačiau Kremlius neabejoja ryšių su Mongolijos vadovybe perimamumu.
"Buvo spekuliacijų dėl naujo prezidento... Bet mes nejaučiame jokių principinių pokyčių požiūriuose į strateginį bendradarbiavimą su Rusija", - sakė S.Prichodka.

Po prezidento rinkimų Mongolijoje mūsų dvišalėje strateginėje sąveikoje nematome jokių pertraukų. Mes jaučiame naujos Mongolijos vadovybės pasiryžimą išsaugoti visa tai, kad buvo per daug metų nuveikta".

Rusijos žiniasklaida pranešė, kad pramonės magnatai Olegas Deripaska, Viktoras Vekselbergas ir Aleksejus Mordašovas domisi Mongolijos Tavan Tolgojaus anglių telkiniu, kuris yra vienas didžiausių pasaulyje.
Kremliaus atstovas sakė, jog šie verslininkai neįtraukti į prezidento delegacijos sudėtį, ir jis abejoja, kad jie atvyks į Mongoliją per D.Medvedevo vizitą. Jį lydės Rusijos geležinkelių ir "Rosatom" vadovai, taip pat Rusijos technologijų bendrovės vadovas, V.Putino bendražygis Sergejus Čemezovas.

Rusijos technologijų bendrovė - kurių, kaip ir visų kitų valstybinių korporacijų, efektyvumu ir ateitimi neseniai suabejojo D.Medvedevas - turi dalį Rusijai priklausančias bendrosiose įmonėse "Erdenet" (vario ir molibdeno gavyba) ir Mongolijos spalvotųjų metalų bendrovėje.


Trečiadienį D.Medvedevas ir C.Elbegdordžas pasakys kalbas susirinkime, skirtame bendros pergalės prie Chalchin Golo prie upės 70-mečiui.
1939 metų pavasarį ir rudenį prie Chalchin Golo Japonijos kariuomenė, okupavusi Kinijos šiaurės rytus, kelis kartus įsiveržė į Mongoliją, ir šiai į pagalbą atėjo sąjungininkė - SSRS.

Maskvos nuomone, sutriuškinimas Mongolijoje sulaikė Tokiją nuo SSRS užpuolimo 1941-1945 metais, kai Raudonoji Armija kovėsi su puolančia Vokietija ir jau po šios pergalės nugalėjo Japoniją.

Nuo to laiko Maskva ir Tokijas ginčijasi, kuriai jų priklauso keturios Kurilų salos, kartkarčiais smarkiai užsipuldamos viena kitą, o tai trukdo bendradarbiauti ekonomikoje.

Svarbiausią vaidmenį tankų mūšyje prie Chalchin Golo suvaidino Sovietų grupuotė, vadovaujama Sąjungos maršalo Georgijaus Žukovo, kuris po šešerių metų priėmė hitlerinės Vokietijos kapituliaciją.

D.Medvedevas ir C.Elbegdordžas padės gėlių prie jo paminklo. Rusijos lyderis, lydimas Generalinio štabo viršininko, įteiks apdovanojimus Mongolijos veteranams.

"Mes ketiname pabrėžti ne tik Raudonosios Armijos, bet ir savo kolegų mongolų vaidmenį bendroje pergalėje Antrajame pasauliniame kare", - sakė Kremliaus atstovas.

Maskva susirūpinusi tuo, ką ji vadina SSRS vaidmens pergalėje sumažinimu ir "nacizmo heroizavimu" posovietinės Baltijos šalyse ir Ukrainoje, ir į tai atsižvelgia užsienio politikoje.

Kritikai sako, kad Rusijos valdantysis tandemas stumia į šalį diskusiją istorijos temomis, siekdamas sustiprinti populiarumą tėvynėje.