Šventės net neaptemdė tragiška akrobatikos komandos „Rusijos riteriai“ vadovo, pulkininko Igorio Tkačenkos žūtis treniruočių prieš aviasaloną metu. Tiesa, jis buvo pagerbtas tylos minute. Taigi, nors incidento metu žuvo du žmonės, rusai visiškai nekeitė programos – šou turi vykti toliau! Didžiausiam žiūrovų nustebimui, paskutinę parodos dieną, uždarydami šešias dienas trukusią šventę, danguje netgi pasirodė tie patys „Rusijos riteriai“ su naikintuvais Su-27.

Mugėje buvo viskas, kas susiję su judėjimu, kova ir išgyvenimu ore. Nuo varžto iki raketų, nuo kuro iki utilizacijos, nuo projektų iki istorijos, nuo povandeninių raketų iki kosminės žvalgybos. Ir visa tai – Ramenskojės aerodrome, esančiame Žukovskio miesto pakraštyje. Pats Žukovskis esti nuo seno aviacijos šaknimis garsėjantis miestas, ne vieno lėktuvo gimimo lopšys. Jame įsikūręs ir Michailo Gromovo vardo pilotų-mėgintojų institutas, kas du metus jau devintąjį kartą vyko toli už Rusijos ribų žinoma MAKS mugė, dislokuota plati Rusijos gelbėjimo ministerijos aviacijos gama, yra ilgiausias ne tik Rusijoje, bet ir Europoje kilimo-leidimosi takas (5403 metrai), įsikūrusi ir ne viena aviacijos konstruktorių komanda. Kitaip tariant, vieta parinkta kone idealiai.

Nenuostabu kad parodoje svečius viliojo plati gelbėjimo ministerijos orlaivių puokštė. Pavyzdžiui, Taganrogo mieste įsikūrusios Beriev kompanijos lėktuvas-amfibija Be-200ČS, skirtas miškų ar kitų itin stambių objektų gesinimui.

Arba sraigtasparnis Mi-8MTV-1, su jame įrengta reanimacijos operacine, kurią galėjo apžiūrėt visi norintys. O vieną aviasalono dieną ministerijos sraigtasparnis nuo žemės pakėlė virš poros tonų sveriantį Audi Q7 automobilį ir paleido jį už kelių šimtų metrų.

Tuomet Audi privažiavo prie kito Rusijos aviatorių pasididžiavimo – civilinės aviacijos orlaivio Sukhoi SuperJet 100 (95LR) ir buksyravo jį kelis šimtus metrų iki pat stovėjimo vietos. Atrodytų, nebūtų nieko ypatingo, tačiau įprastai tokiems darbams naudojamas kur kas didesnė ir galingesnė, specialiai tam tikslui skirta mašina.

Aviasalonas vyko milžiniškame Ramenskojės aerodromo plote. Parodai išstatyti beveik visi garsesni Rusijos aviacijos kūriniai. Visą parą skraidyti galintys sraigtasparniai, rusiškas ore skraidantis AWACS radaras Beriev A-50, naujausi koviniai Rusijos reaktyviniai naikintuvai (tame tarpe ir naujasis Jak-130).

Suprantama, tokie dalykai pritraukė gausybę turistų, smalsuolių, žurnalistų ir karininkų iš įvairių pasaulio šalių. Didžiam žiūrovų nusivylimui, parodoje nedalyvavo bei nebuvo pristatytos ar atstovaujamos JAV karinės oro pajėgos. Tačiau ir apsilankę nenusivylė – juos stebino net dešimties lėktuvų Italijos aerobatų komanda „Trispalvės strėlės“ (orą nudažiusios Italijos vėliavos spalvomis), jiems akrobatikos kolektyvas „Prancūzijos patruliai“ atliko įspūdingą pasirodymą, jie galėjo stebėti aukščiausiąjį pilotažą ore demonstruojančius Rusijos naikintuvus MiG-29 OVT, MiG-29 SMT, MiG-35, Su-30MKI, Su-35. Smalsuolių minias nemažiau domino ir ratus virš aerodromo sukantys Tupolev 334 ar Dassault Rafale orlaiviai.

O be to, mugėje pristatyta ir priešlėktuvinė gynyba bei žvalgyba, nepilotuojami žvalgybiniai aparatai, Rusijos kosminė agentūra atskirame paviljone pristatė savo naujausius pasiekimus Visatos susisiekime, susirinkusių akis džiugino parašiutininkų su vėliavomis pasirodymai, militaristus domino įvairiausios raketos, elektronikai galėjo pamatyti įvairiausius karinės elektronikos pavyzdžius, o aviamegėjai – apsilankyti mažuose lėktuvėliuose, nusifotografuoti jų vidų ir išorę, pasėdėti išsvajotame aparate.

Savo stendus turėjo ir amerikiečių Boeing, europiečių Airbus, smalsuolių akis traukė ir Rolls-Royce bei Pratt-Whitney reaktyvinių variklių maketai. Kiek toliau buvo sudarinėjami lėktuvų pirkimo-pardavimo sandoriai, dalinami aviatoriški suvenyrai, o susitikę įvairių šalių kariškiai aptarinėjo rusų pilotų virtuoziškumą, demonstruojamą ore pažangiais naikintuvais. Ir pasibaigus šiemetinei parodai daugelis pradėjo laukti, kol praeis pora metų ir visus vėl pakvies MAKS 2011.

Įdomesnės aviasalono akimirkos – nuotraukų galerijoje: