Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas sakė, kad incidente dalyvavo trys talibų partizanai ir kad tas incidentas yra dalis jų strategijos sužlugdyti ketvirtadienį vykstančius šalies prezidento ir provincijų tarybų rinkimus.

"Abi šalys šaudo viena į kitą. Talibai pasislėpė pastate netoli policijos nuovados", - sakė šaltinis, kuris nenorėjo skelbti savo pavardės.

Tai jau antras per dvi dienas komandosų stiliaus reidas po to, kai trečiadienį afganų saugumo pajėgos banko pastate netoli prezidentūros nukovė tris talibų sukilėlius, kurie vilkėjo sprogmenų prikimštas mirtininkų liemenes.

Ketvirtadienį prasidėjus balsavimui, pasirodė pranešimų apie pavienes Talibano raketų atakas šalies pietuose ir rytuose, tačiau kitur balsavimas, kaip praneša pareigūnai, vyksta sklandžiai.

Kovotojai įsiveržė į vieną miestą, vyko intensyvūs susirėmimai

Afganistano šiaurėje kovotojai ketvirtadienį įsiveržė į vieną miestą ir pradėjo puolimą, kuris išprovokavo intensyvius susirėmimus su saugumo pajėgomis ir sutrukdė atidaryti rinkimų apylinkes, pranešė policija.

"Teroristai atakavo iš kelių pusių. Mūšiai vyksta nuo pat ryto", - telefonu iš Baglano AFP pranešė provincijos policijos viršininkas Mohammadas Kabiras Andarabi.

"Dabar, mums kalbant, priešas yra atstumtas. Nukovėme 22 teroristus. Dauguma jų lavonų palikta (gatvėse)", - pridūrė jis.

Kitas policijos pareigūnas patvirtino atakos faktą, bet turėjo tik pradinę informaciją apie šešis "nukautus talibus".

Baglanas yra kelyje tarp Puli Chumrio provincijos sostinės tokiu pačiu pavadinimu ir Kundūzo provincijos. Baglano provincijoje daugiausia gyvena puštūnai, bet joje dominuoja tadžikai.

Sunaikintas britų sraigtasparnis

Afganistane sunaikintas britų kariškių sraigtasparnis, bet jo įgula išsigelbėjo ir nenukentėjo, ketvirtadienį pranešė Didžiosios Britanijos Gynybos ministerija, kuri nurodė, kad tai galėjo būti talibų išpuolis.

Sraigtasparnis "Chinook" neramioje pietinėje Afganistano Hilmendo provincijoje avariniu būdu vėlai trečiadienį tūpė "užsidegus varikliui", nurodė ministerija, bet pripažino, kad to incidento priežastis galėjo būti priešo veiksmai.

"Britų sraigtasparnio įgula, kurios "Chinook" buvo priverstas vakar vėlai vakare užsidegus varikliui tūpti avariniu būdu, nebuvo sužeista", - sakoma ministerijos pranešime.

"Įgulai pavyko saugiai evakuotis ... ir juos tuoj pat paėmė kitas "Chinook", - priduriama pranešime.

Prezidentas H.Karzai padėkojo grėsmę ignoravusiems tautiečiams

Prezidentas Hamidas Karzai kertvirtadienį padėkojo Afganistano piliečiams, kad jie nekreipė dėmesio į sukilėlių grasinimus ir atėjusius balsuoti prezidento ir provincijų tarybų rinkimuose; pasak prezidento ši diena buvusi sėkminga šaliai.

Paklaustas, ar mažas rinkėjų aktyvumas nepakenks rinkimų teisėtumui, H.Karzai atsakė trumpai: "ne".

"Afganistano žmonės nepaisė raketų, bombų, grasinimų ir atėjo balsuoti", - kalbėjo jis per spaudos konferenciją pasibaigus rinkimams.

"Mes dar pamatysime, koks buvo aktyvumas. Bet jie atėjo balsuoti - tai puiku", - pažymėjo H.Karzai.

Vyriausybė patenkinta žmonių dalyvavimu rinkimuose

Afganistano vyriausybė ketvirtadienį pareiškė esanti "patenkinta" rinkėjų aktyvumu rinkimuose, o rinkimų komisija pranešė, kad rinkimų duomenys bus paskelbti po kelių dienų.

"Esame patenkinti, kaip mūsų žmonės dalyvavo rinkimuose", - spaudos konferencijoje sakė vidaus reikalų ministras Hanifas Atmaras.

"Policijos įvertinimai rodo, kad daugiau kaip 70 proc. šalies provincijų mes pastebėjome puikiausią rinkėjų aktyvumą. 30 proc. provincijų, nepaisant grasinimų, mūsų žmonės drąsiai ėjo į rinkimus", - sakė ministras.

Toje pačioje spaudos konferencijoje nepriklausomos rinkimų komisijos vadovas Azizullahas Lodinas, paklaustas apie rinkėjų aktyvumą, atsakė, kad tikslų skaičių galės pasakyti po trijų ar keturių dienų.

Pasak rinkimų komisijos, tikėtasi, kad rinkimuose dalyvaus apie 50 proc. rinkėjų, maždaug tiek pat, kiek 2005 metų parlamento rinkimuose, bet gerokai mažiau negu 2004 metų prezidento rinkimuose, kuriuose dalyvavo 70 proc. rinkėjų.

Tačiau vienas Vakarų stebėtojas sakė, kad šie skaičiai pernelyg optimistiški, ypač pietinėje Kandaharo provincijoje, kur rinkėjų "aktyvumas buvo akivaizdžiai labai menkas" ir žymiai menkesnis, negu stabilesnėje šiaurėje.

Kitas Europos diplomatas apskaičiavo, kad rinkėjų aktyvumas kai kuriose pietinėse šalies dalyse siekė tik 10 proc., tačiau rezultatai buvo geresni šiaurėje.

NATO vadovas: Afganistano rinkimai teikia vilčių

NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas ketvirtadienį sakė, kad prezidento rinkimų eiga Afganistane "teikia vilčių".

"Pirmieji pranešimai teikia vilčių. Buvo atidaryta daugiau balsavimo punktų nei tikėjomės", - pareiškė žurnalistams buvęs Danijos premjeras, su vizitu besilankantis Islandijos sostinėje Reikjavike.

A.F.Rasmussenas sakė, kad ankstyvieji pranešimai apie Afganistano rinkimų eigą "aiškiai parodo, kad Afganistano žmonės nori demokratijos, kad jie trokšta laisvės ir atmeta terorizmą".

Nors ir sutikęs su pranešimais apie balsų pirkimą ir korupciją, jis pažymėjo: "Tikimės, kad rinkimų rezultatai bus teisingi ir atspindės Afganistano žmonių valią".

A.F.Rasmussenas Islandijoje dalyvauja rugpjūčio 20-21 dienomis vykstančiame Baltijos ir Šiaurės šalių užsienio reikalų ministrų susitikime, kur aptariami aktualūs tarptautiniai ir regiono bendradarbiavimo klausimai.

Ketvirtadienio rytą prasidėjusiuose rinkimuose afganai antrą kartą šalies istorijoje renka šalies prezidentą.

17 mln. afganų užsiregistravo rinkti prezidentą ir 420 vietinių tarybų narių 34-iose šalies provincijose.

Prieš rinkimus prasidėjęs smurtas kėlė nuogąstavimus, ar bus užtikrintas saugus balsavimas, nepaisant JAV ir NATO karių vykdomų karinių operacijų prieš sukilėlius.

Balsavimo apylinkės turėjo būti uždarytos 16 val. vietos (14 val. 30 min. Lietuvos) laiku, bet ketinta pratęsti jų darbą, jeigu susidarytų didelės eilės. Rinkimų komisija pranešė, kad žmonės iki šiol laukia eilėse, norėdami įmesti savo biuletenį.

Rinkimų saugumui užtikrinti pasitelkta 300 tūkst. afganų ir užsienio karių.