Paslaptinga nežinomybė lydi laivą "Arctic Sea", kuris plaukioja su Maltos vėliava ir rusų įgula. Po neaiškaus užpuolimo Baltijos jūroje ties Švedija šis laivas dingo be jokių pėdsakų, o dabar atsirado Biskajos įlankoje. Už jį pareikalauta išpirkos.

Medieną gabenantis "Arctic Sea" su 15 Rusijos piliečių įgula išplaukė iš Suomijos Jakobstato (Pietarsario) uosto liepos 22 dieną į Alžyrą. Po 6 dienų ryšys su juo nutrūko. Tuo metu laivas buvo Atlanto vandenyne netoli Portugalijos pakrantės. Tačiau šeštadienį laivo koordinačių nustatymo sistema pradėjo siųsti signalus. Deja, jie taip pat netrukus dingo. Nustatyta, kad signalai sklido iš Biskajos įlankos.

Tą pačią dieną "Artic Sea" savininkui buvo pateiktas reikalavimas sumokėti išpirką, o Vokietijos leidinys "Financial Times Deutschland", kuris remiasi nenurodytais šaltiniais, pranešė, kad nežinomi asmenys reikalauja už laivą 1,5 mln. dolerių.

Tačiau Prancūzijos karinių jūrų pajėgų oficialus atstovas pareiškė, kad šio laivo Biskajos įlankoje nėra, o suomių pareigūnai savo ruožtu paneigė "kvailus gandus", kad "Arctic Sea" gali plukdyti "slaptą" branduolinį krovinį, kuris neva ir paaiškintų jo užpuolimą Baltijos jūroje bei vėlesnį dingimą. Kitas dalykas, kad laivo gabenamas krovinys tikrai vertas 1,16 mln. eurų.

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas pavedė Gynybos ministerijai imtis priemonių, kad dingęs laivas būtų surastas, o įgula, jei bus būtina, išlaisvinta. Į paieškas išplaukė keli Rusijos karinio jūrų laivyno koviniai laivai. Ieškoti prapuolusio laivo, kurį greičiausiai užgrobė piratai, jiems padeda NATO struktūros. Jos teikia rusų laivams informacinę paramą.

"Arctic Sea" (pirmasis pavadinimas "Ochotskoje"), 4706 tūkst. t vandentalpos, pastatytas 1991 metais, jo operatorius - bendrovė "Solchart Arkhangelsk Ltd".

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją