Johnas Yettaw JAV ambasados pareigūnams liūdnai pagarsėjusiame Jangono Inseino kalėjime buvo perduotas po to, kai JAV demokratų senatorius Jimas Webbas įtikino karinę chuntą netaikyti jam septynerių metų sunkiųjų darbų bausmės, pranešė pareigūnai.

J. Webbas šeštadienį tapo pirmuoju per visą istoriją JAV aukšto rango pareigūnu, susitikusiu su uždaro Mianmaro režimo lyderiu Thanu Shwe. Šis susitikimas vainikavo istorinį vizitą, kuris, kaip manoma, galėjo sumažinti įtampą tarp abiejų valstybių.

„Jis buvo perduotas JAV ambasados pareigūnams. Jis liks kalėjime, o atėjus laikui bus nuvežtas į oro uostą ir išvyks išvykstant Jimui Webbui“, - sakė vienas Mianmaro pareigūnas.

„Jo bausmė buvo sumažinta iki trejų su puse metų, o tada jos vykdymas buvo atidėtas. Paskui jis bus deportuotas“, - sakė pareigūnas, kuris nesutiko skelbti savo pavardės.

Senatorius šeštadienį taip pat susitiko su Nobelio taikos premijos laureate Aung San Suu Kyi, kuri pradėjo dar vieną pusantrų metų namų arešto terminą, paskirtą jai dėl to keisto atsitikimo su J. Yettaw.

„Esu dėkingas Mianmaro vyriausybei“, - sakė J. Webbas, kurio žodžiai cituojami jo atstovų paskelbtame pareiškime.

„Viliuosi, kad galime pasinaudoti šiais gestais ... ir pradėti kloti pamatus gerai valiai ir pasitikėjimo stiprinimui ateityje“, - pažymėjo J.Webbas.

J. Webbas, kuris yra Senato užsienio santykių pakomitečio Rytų Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono klausimais pirmininkas, taip pat paragino karinį režimą paleisti Aung San Suu Kyi, kuri pastaruosius du dešimtmečius beveik visą laiką praleido namų arešto sąlygomis.

Tačiau jo dramatiškas tarpininkavimas dėl J.Yettaw papiktino aktyvistus, kurie tai pavadino propagandiniu manevru chuntai, kai Aung San Suu Kyi ir dvi jos padėjėjos liko nelaisvėje, o amerikietis buvo paleistas.

„Tai tikrai padarys negatyvų įspūdį Birmos (Mianmaro) žmonėms“, - sakė organizacijos "US Campaign for Burma" vykdomasis direktorius ir buvęs politinis kalinys Aungas Dinas, 1988 metais vadovavęs protestams prieš režimą.

Diabetu ir epilepsija sergantis karo veteranas J. Yettaw, kuriam – 54 metai, buvo areštuotas gegužės 6 dieną, po to, kai naudodamasis dviem pasigamintais plaukmenimis perplaukė ežerą ir nekviestas pasirodė jo pakrantėje esančiame Aung San Suu Kyi name, kuriame praleido dvi dienas.
J.Yettaw, uolus mormonas, per savo teismo procesą sakė, jog vykdė „Dievo misiją“ perspėti Aung San Suu Kyi, kad matė viziją, esą ją nužudo teroristai. Aung San Suu Kyi advokatai anksčiau jį vadino kvailiu.
Pratęsdamas Aung San Suu Kyi namų areštą Mianmaro režimas papiktino tarptautinę bendriją, nes tai reiškia, kad ši 64 metų lyderė kalės ir per rinkimus, kuriuos generolai yra pažadėję surengti 2010 metais.

Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba ketvirtadienį paskelbė sušvelnintą pareiškimą, kuriame reiškiamas „rimtas susirūpinimas“, o Europos Sąjunga tą pačią dieną pratęsė chuntai taikomas sankcijas, kurios galios ir Aung San Suu Kyi bylos teisėjams.

Tačiau J. Webbo vizitas galėtų pranašauti galimą griežtos Vašingtono pozicijos Mianmaro atžvilgiu sušvelninimą, pagal ankstesnius Baracko Obamos administracijos pareiškimus dėl JAV politikos šiuo klausimu persvarstymo.

Neseniai B. Obama atnaujino sankcijas režimui, bet valstybės sekretorė Hillary Clinton užsiminė ir apie „meduolį“ – investavimo galimybes, jeigu chunta paleistų Aung San Suu Kyi.
Vietnamo karo veteranas J.Webbas balandžio mėnesį sakė, kad Vašingtonas turėtų siekti konstruktyvaus bendravimo su Mianmaru ir sankcijų panaikinimo.

Jo vizitas Mianmare primena neseniai įvykusią buvusio JAV prezidento Billo Clintono kelionę į Šiaurės Korėją, kurios metu jis pasiekė dviejų ten kalėti nuteistų JAV žurnalisčių paleidimo.

J. Webbas, kuris yra artimai susijęs su JAV prezidentu B. Obama, sekmadienį kariniu lėktuvu išskrido iš Jansono oro uosto.