Penktadienį per penkis sprogimus prie žydų ir ispanų objektų žuvo 41 žmogus, tarp jų - trys prancūzai, du ispanai, italas ir 12 sprogdintojų. Medikai nuogąstauja, kad žuvusiųjų skaičius gali didėti, nes 14 sužeistųjų būklė tebėra sunki.

Teisingumo ministras Mohamedas Bouzoubaa (Mohamedas Buzubaa) "Reuters" televizijai sakė: "Su šiais savižudiškais ir nusikalstamais veiksmais nėra susijęs joks užsienietis... Nenustatėme jokio ryšio su užsienio valstybe ar užsienio organizacija".

Jis pridūrė, kad savižudžiai gyveno skurdžiame Kasablankos Sidi Mumeno rajone.

Anksčiau M.Bouzoubaa buvo sakęs, kad išpuolius galėjo surengti nelabai žinoma islamistų grupuotė "Assirat al Moustaquim" ("Teisingas kelias").

Juostoje, kuri buvo paskelbta vasario mėnesį ir kurią, kaip manoma, įrašė "al Qaeda" lyderis Osama bin Ladenas, Marokas buvo paminėtas kaip šalis, "tinkamiausia išvaduoti". Įraše sakoma, kad bet kuris Ameriką remiantis arabų valstybės lyderis yra "atsimetėlis , kurio kraujas turėtų būti pralietas". Marokas yra lojalus Jungtinių Valstijų sąjungininkas.

"Bin Ladeno grasinimus vertinome rimtai, tačiau tai ...įvykdė kažkokia turbūt mums nežinoma grupuotė, labai jauni žmonės, akivaizdžiai suklaidinti kažkokių žmonių, kuriuos stengiamės nustatyti ", - sakė ministras.

SAVIŽUDŽIŲ AMŽIUS - NUO 18 IKI 24 METŲ

Arabų kalba leidžiamas dienraštis "al Ahdath al Maghribia" rašė, kad sprogstamasis užtaisas buvo rastas ir viename name Kasablankos Masiros rajone, kuriame, kaip teigiama, rinkdavosi išpuolio vykdytojai.

Šalies spauda rašo, kad daugelio savižudžių amžius buvo nuo 18 iki 24 metų.

Tuo tarpu vidaus reikalų ministras Mustapha Sahelis (Mustafa Sahelis) pirmadienį sakė, kad visų 14 išpuolius įvykdžiusių vyrų asmenybės nustatytos ir kad jų ryšiai su "tarptautiniu terorizmu" patvirtinti. Tačiau "al Qaeda" jis taip pat nepaminėjo.

Ministras nurodė, kad per sprogimus žuvo 12, o ne 13, kaip buvo pranešama anksčiau, savižudžių. Vienas įtariamas išpuolių vykdytojas buvo suimtas tą patį vakarą, o dar vienas - sekmadienį. Iš viso nuo penktadienio suimta daugiau kaip 30 su šiais sprogimais siejamų žmonių.

Dienraštis "Assabah" citavo Kasablankos centrinės ligoninės teismo medicinos skyriaus vadovą, sakiusį, kad žuvę sprogdintojai buvo gležno sudėjimo, išblyškę ir kad jie tikriausiai kelios valandos prieš išpuolį nusiskuto barzdas.

"Trys iš jų buvo labai panašūs vienas į kitą, tikriausiai broliai", - rašė laikraštis "al Ittihad al Ishtiraki".

"Al Ahdath al Maghribia", kuris turi savo šaltinių saugumo struktūrose, nurodė, kad saugumo pareigūnai Kasablankoje apklausia mažiausiai du egiptiečius ir Saudo Arabijos pilietį ir kad išpuolį įvykdžiusi grupė gavo nurodymus iš užsienio.

Apie grupuotę "Assirat al Moustaquim" buvo sužinota pernai, kai keli jos nariai Sidi Mumene akmenimis negyvai užmėtė vyrą. Iki šiol "Assirat al Moustaquim" Maroke buvo žinoma tik kaip grupuotė, siekianti įvesti griežtą islamo įstatymų versiją.