Vyriausybė nurodė skubiai uždaryti visus Maljorkos uostus ir oro uostą, kad žmonės, atsakingi už automobilyje padėtos bombos sprogimą prie Civilinės gvardijos kareivinių, negalėtų pabėgti iš salos.

Per galingą gvardiečių automobilyje padėtos bombos sprogimą, kuris ketvirtadienį maždaug 14 val. vietos (15 val. Lietuvos) laiku nugriaudėjo Palmanovos miestelyje Kalvijos municipalitete, dar keli žmonės buvo sužeisti, sakė Balearų salų municipalinės vyriausybės atstovė.

Civilinės gvardijos - sukarintų policijos pajėgų - atstovė sakė, kad žuvę pareigūnai buvo tarnybiniame automobilyje.

Nors atsakomybės už išpuolį kol kas niekas neprisiėmė, ispanų žiniasklaida praneša, kad jo požymiai atitinka ginkluotos baskų separatistų grupuotės ETA, kuri nuolat taikosi į Civilinę gvardiją, stilių.

Išpuolis Maljorkoje įvykdytas kitą dieną po to, kai Ispanijos šiaurėje esančiame Burgoso mieste prie Civilinės gvardijos kareivinių sprogus automobilyje padėtai bombai, buvo sužeisti 46 žmonės, tarp jų - kelios moterys ir vaikai. Ispanijos vyriausybė dėl šio išpuolio apkaltino ETA, kuri penktadienį minės 50-ąsias savo įkūrimo metines.

Sezono įkarštis

Rajonas, kuriame įvyko sprogimas, taip pat yra netoli Balearų salų sostinės Maljorkos Palmos, kurioje lankosi daug turistų. 

"Matėme didelį sprogimą, dūmų stulpą priešais Civilinės gvardijos kareivines ir oru skrendantį visureigį", - visuomeniniam radijui RNE sakė liudininkas vardu Paco (Pakas). 

Saugumo pajėgoms pradėjus išpuolio vykdytojų paiešką, policija saloje uždarė oro uostą ir visus uostus. 

"Tai reiškia, kad išvykti iš Maljorkos uosto, oro uosto ir prieplaukų ... negalima", - paskelbė Ispanijos centrinės vyriausybės atstovas, kuris pridūrė, jog tokių priemonių buvo imtasi siekiant "neleisti teroristams pabėgti". 

Į Maljorką skridę lėktuvai buvo nukreipiami į kitus oro uostus, sakė oro uostų administracijos AENA atstovas. 

"Šis oro uostas Vidaus reikalų ministerijos įsakymu neveikia dėl saugumo priežasčių ir neterminuotą periodą", - paaiškino jis. 

Šis žingsnis tikriausiai sukels kelionių chaosą pačiame turistinio sezono, kuris yra salos ekonomikos pagrindas, įkarštyje. 

Pernai Maljorkos Palmos oro uostas aptarnavo 22,8 mln. keleivių ir šiuo atžvilgiu buvo trečias šalyje, rodo AENA skaičiai. 

Europos Komisija pasmerkė išpuolį Maljorkoje, kurį pavadino "barbariška ataka", ir savo pareiškime pažymėjo: "Ispanijos institucijos ir piliečiai turėtų žinoti, kad Europos Komisija visiškai solidarizuojasi su jais kovoje su terorizmu". 

Trečiadienio išpuolis Burgose taip pat papiktino visą Ispaniją, kurios vyriausybė apkaltino ETA siekiu žudyti dešimtis moterų ir vaikų, miegojusių tose policijos kareivinėse. 


Įsipareigojimas veikti smurtu

ETA prieš 50 metų, kai Ispaniją dar valdė dešiniųjų diktatorius Francisco Franco , įkūrė nacionalistų studentai, kuriuos įkvėpė marksizmo ir leninizmo mokymas. 

ETA laikoma atsakinga už daugiau kaip 820 žmonių žūtį per pastaruosius 40 metų, kai ši grupuotė vykdo kampaniją už nepriklausomą baskų valstybę Ispanijos šiaurėje ir Prancūzijos pietvakariuose. ETA kovotojai paprastai šaudo arba sprogdina automobilius su bombomis, kurie dažnai būna pastatomi prie policijos ir armijos kareivinių. 

Ispanų laikraštis "El Mundo" sekmadienį pranešė, kad saugumo pajėgose buvo paskelbta parengtis, nes iš Prancūzijos buvo gauta informacijos, kad ETA planuoja į Ispaniją nuvairuoti tris sprogmenų prikrautus mikroautobusus. 

Ispanijos visuomeninė televizija praėjusį mėnesį pranešė, kad naujame ETA strateginių gairių plane patvirtinamas jos įsipareigojimas savo tikslų siekti smurtu. 

"Šie teroristai mano, kad baskų nepriklausomybė yra jų neatšaukiamas tikslas. Tik tada ETA nebežudys", - pranešė TVE, cituodama dokumentą, kuriame, kaip teigiama, išdėstyta grupuotės strategija. 

Praėjusį kartą mirtinas išpuolis, dėl kurio kaltinama ETA, buvo surengtas birželio 19 dieną, kai netoli Ispanijos šiaurėje esančio Bilbao miesto užminuotame automobilyje žuvo policijos inspektorius.