Neramina Šiaurės Korėjos ir Mianmaro sandėris

H.Clinton trečiadienį pareiškė, kad Korėjos pusiasalio branduolinio nusiginklavimo procesas turi būti negrįžtamas.

"Svarbu, kad branduolinis nusiginklavimas būtų negrįžtamas", - sakė H.Clinton per spaudos konferenciją, kuri buvo surengta po jos susitikimo su kolegomis iš Rusijos, Kinijos, Japonijos ir Pietų Korėjos.

Priešingu atveju, pabrėžė JAV valstybės sekretorė, Šiaurės Korėja "pasmerkia save tolesnei izoliacijai ir (tarptautinės bendrijos) spaudimui".

H.Clinton paragino atnaujinti šešiašales derybas dėl Šiaurės Korėjos branduolinės programos, iš kurių Pchenjanas pasitraukė balandį, protestuodamas prieš Jungtinių Tautų pareiškimą, kuriame buvo pasmerktas kiek anksčiau šios komunistinės šalies surengtas raketos paleidimas.

Kiek anksčiau ji Tailando televizijai "Nation TV" sakė: "Mes nerimaujame dėl branduolinių technologijų perdavimo".

Įtarimai apie Šiaurės Korėjos ir Mianmaro karinį bendradarbiavimą suintensyvėjo praėjusį mėnesį, kai amerikiečių laivyno eskadrinis minininkas susekė Šiaurės Korėjos laivą "Kang Nam 1", kuris, kaip manoma, plaukė į Mianmarą ir tikriausiai gabeno ginklų krovinį.

Mianmaro karinė chunta nesureikšmino šių pranešimų, paskelbusi, kad laukia eilinio laivo iš komunistinės šalies, kuris esą turėjo atgabenti ryžių krovinį.

Tremtyje gyvenantys Mianmaro aktyvistai praeitą mėnesį paviešino nuotraukas, kuriose, pasak jų, matoma slapta tunelių sistema, kurią Mianmare įrengė Šiaurės Korėjos ekspertai.

Mianmaras ir komunistinė Šiaurės Korėja, kurias tarptautinė bendruomenė griežtai kritikuoja dėl žmogaus teisių suvaržymų, 2007-aisiais atkūrė diplomatinius santykius, kurių nepalaikė 24 metus.

JAV pasirengusios gerinti sąjungininkių gynybą

Tiek dėl Šiaurės Korėjos ir Mianmaro ryšių, tiek dėl Irano veiksmų - jei Teheranas nenusileis dėl savo branduolinės programos - trečiadienį politikė sakė, kad JAV yra pasirengusios gerinti savo sąjungininkų regione gynybą,

Tailando televizijai "Nation TV" H.Clinton sakė, kad JAV "vis tiek laikys atidarytas duris" bendravimui su Iranu, bet perspėjo, kad "branduolinis laikrodis tiksi", ir pridūrė, kad Irano kaimynai yra labiausiai susirūpinę dėl įvykių.

Pasak H.Clinton, Vašingtonas taip pat yra pasirengęs "pagerinti savo partnerių šiame regione gynybą".

JAV diplomatijos vadovė pridūrė, jog Iranas privalo suprasti, kad nebussaugesnis, "jei Jungtinės Valstijos išskleis šiame regione gynybos "skėtį".