"Nemanome, kad.... kas nors turi teisę jums ar kuriai nors kitai šaliai nurodinėti, kokiam aljansui priklausyti ar kokius dvišalius santykius palaikyti", - sakė viceprezidentas.

Po susitikimo su Ukrainos prezidentu Viktoru Juščenka J.Bidenas sakė, kad jei Ukraina priėmė sprendimą siekti narystės NATO, "o aš manau, būtent tai jūs nusprendėte, mes tvirtai remiame šį siekį".

Ukrainos pareigūnai siekia garantijų, kad Jungtinių Valstijų tikslas pagerinti įtemptus santykius su Rusija nebus įgyvendinamas Kijevo interesų, visų pirma, šalies siekio prisijungti prie NATO ir integruotis į Vakarų struktūras, sąskaita.

Ukrainos ketinimams prisijungti prie Šiaurės Atlanto aljanso griežtai nepritaria Maskva.

J.Bidenas pabrėžė, kad dėl Vašingtono noro pagerinti santykius su Rusija Kijevo interesai nenukentės.

"Užtikrinu jus ir visus Ukrainos žmones, kad tai nebus daroma Ukrainos sąskaita", - nurodė jis ir pridūrė, kad, jo nuomone, "Ukrainai tai net gi gali būti naudinga".

Viceprezidentas akcentavo, kad Jungtinės Valstijos nori, jog Ukraina būtų stipri ir klestinti valstybė.

V.Juščenka savo ruožtu sakė, kad JAV ir Ukrainos santykiai turi būti plėtojami "konstruktyviai".

"Mes nenorime, kad tai vyktų Ukrainos sąskaita ar kad tai paskatintų atsirasti kažkokias specialių interesų zonas", - pabrėžė jis.

Prezidentas taip pat sakė, kad Kijevas norėtų, jog Jungtinės Valstijos padėtų finansuoti Ukrainos dujų transportavimo tinklo, kurį V.Juščenka pavadino "neatskiriama Europos dujų rinkos dalimi", modernizavimą.