JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton, kuri pirmą kartą lankėsi Indijoje eidama Vašingtono diplomatijos vadovės pareigas, nurodė, jog Delis taip pat patvirtino dvi vietas, kuriose JAV kompanijos galės pastatyti branduolines jėgaines.

Šios dvi sutartys tapo svariu H.Clinton laimėjimu per vizitą, kurio metu siekta sustiprinti abiejų šalių ryšius, taip pat pademonstruoti JAV prezidento Baracko Obamos palankumą Indijos stiprėjančiam vaidmeniui pasaulinėje scenoje.

"Susitarėme dėl galutinio panaudojimo stebėsenos planų, kurie būtų susiję su... Indijos galimybe įsigyti JAV gynybos technologijų ir įrangos", - Indijos užsienio reikalų ministras Somanahalli Mallaiah Krishna sakė bendroje spaudos konferencijoje su H.Clinton.

Pagal JAV įstatymus, Vašingtonas gali parduoti ginklus tik šalims, sudariusioms vadinamąsias galutinio panaudojimo stebėsenos sutartis. Tokia sutartis leistų Vašingtonui kontroliuoti, ar Indija naudoja įsigytus ginklus, laikydamasi iš anksto numatytų sąlygų, taip pat užkirstų kelią perduoti šias technologijas trečiosioms šalims.

Indija, kurios arsenalą sudaro daugiausiai Sovietų Sąjungoje pagaminta technika, per ateinančius penkerius metus tikisi skirti 30 mlrd. dolerių savo ginkluotei atnaujinti. Už maždaug trečdalį šios sumos Delis planuoja įsigyti 126 universalios paskirties naikintuvus.

Tokie užsakymai labai vilioja JAV kompanijas, tokias kaip "Lockheed Martin Corp." ir "Boeing Co."

Šios dvi kompanijos siūlo pirkti jų gaminamus orlaivius, o ne Rusijos naikintuvus MiG-35, Prancūzijos "Dassault Rafale", Švedijos "Saab JAS-39 Gripen" arba "Eurofighter Typhoon", kuriuos gamina Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Italijos ir Ispanijos firmų konsorciumas.

H.Clinton po pirmadienį vykusių derybų su Indijos premjeru Manmohanu Singhu sakė, kad jis priėmė Vašingtono kvietimą atvykti į Jungtines Valstijas su oficialiu vizitu lapkričio 24 dieną.

Vienas anonimu pageidavęs likti JAV valstybės departamento pareigūnas sakė, kad M.Singhas taps pirmuoju valstybės vadovu, kurį priims B.Obama, o šis sprendimas dar labiau pabrėžia, kokiu svarbiu partneriu Vašingtonas laiko Delį.

H.Clinton pridūrė, jog Delis patvirtino dvi vietas, kurioje JAV kompanijos galės statyti branduolines jėgaines pagal pernai Jungtinių Valstijų ir Indijos pasirašytą svarbią sutartį dėl bendradarbiavimo taikios branduolinės energetikos srityje.

"Man taip pat malonu, kad premjeras Singhas pareiškė, jog jo vyriausybė patvirtino dvi branduolinius parkus JAV kompanijoms", - sakė JAV diplomatijos vadovė.