Protesto akcija prasidėjo liepos 16 dieną prie Slovėnijos ambasados. Jos iniciatoriumi tapo Rusijos dūmos komunistų partijos atstovas Vladimiras Fedotkinas, pagarsėjęs įvairių „antikapitalistinių“ ir „antiburžuazinių“ šūkių kūrimu. Šį kartą jį papiktino „Slovėnijos ir Lietuvos iniciatyva, paremta kai kurių kitų ESBO (Europos Saugumo ir benradarbiavimo organizacijos) valstybių, rugpjūčio 23 dieną, kuomet buvo pasirašytas Molotovo – Ribbentropo paktas, paversti stalinizmo ir nacizmo aukų dieną“. Tai akcijos organizatoriai pavadino „sąmoningu istorijos iškraipymu“.

V. Fedotkinui pavyko užsitikrinti tik moraline partijos kolegų paramą. Paskui save į mitingą jis atvedė kelias dešimtis Kairiojo fronto ir kitos radikalios komunistų pakraipos RKRP-RPK šalininkus.

Susirinkusieji šūkavo, kad neįsivaizduojamas dalykas lyginti Sovietų Sąjungą ir hitlerinę Vokietiją. Į mitingą buvo atsigabenti lozungai su užrašais „ESBO užteks meluoti“, „Ne bandymams pateisinti fašizmą“, „Ne istorijos iškraipymams“, „Slovėnija apsigalvok“.

Nors leidimas buvo suteiktas penkiems žmonėms, susibūrusiai miniai pasisakyti milicija netrukdė ir jos nevaikė. Tiesa, jokios informacijos apie mitingą nebuvo galima sužinoti nei iš pačių organizatorių, nei iš milicininkų, kurie net prasidedant mitingui, tvirtino, kad čia tik pasiruošimas ir pats mitingas prasidės po poros valandų. Nekomentavo susidariusios padėties ir Slovėnijos ambasados atstovai.

Ši protesto akcija jau antroji, per praėjusią savaitę. Šešios dienos prieš tai – liepos 10 dieną, panašų protestą tie patys žmonės organizavo ir prie Lietuvos ambasados. Tuomet Kairiojo fronto atstovai Sergejus Udalcovas, Aleksejus Sachninas, Konstantinas Kosiakinas ir Denisas Tichockis bendraudami su žurnalistais reikalavo, kad „Lietuva apsigalvotų“.

Be to piketuotojai pareiškė savo pasipiktinimą Lietuvos Seimo planais įteisinti atsakomybę už viešą komunizmo nusikaltimų neigimą. Kairiųjų organizacijų atstovai išsiskirstydami pažadėjo, kad „Vilniaus deklaracija“ nebus pamiršta.

Savo paramą mitinguotojams neoficialiai pareiškė ir „Kitos Rusijos“ lyderiai, Europos Sąjungoje pristatomi kaip kovotojai už demokratines Rusijos piliečių teises. Opoziciniuose tinklalapiuose pateikiami mitinguose dalyvavusių protestuotojų reikalavimai ir aprašomos priežastys, paskatinusios kairiuosius savo poziciją.